26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NRC | Nicolás Maduro wint ‘nepverkiezingen’ – precies als voorspeld

HomeLandenArubaNRC | Nicolás Maduro wint ‘nepverkiezingen’ – precies als voorspeld

Analyse door correspondent Nina Jurna vanuit Caracas

Met de verwachte uitslag groeien honger, migratie en isolement | Foto AFP

Een verrassing is het niet dat de Venezolaanse president Nicolás Maduro door de nationale kiesraad is uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen, met bijna 6 miljoen stemmen (67 procent).

Het liep precies zoals voorspeld door critici en oppositiepartijen: lage opkomst omdat de meeste Venezolanen geen vertrouwen hebben in eerlijke verkiezingen en Maduro die tot het laatste moment met cadeautjes en beloftes stemmen probeert te winnen.

„Dit zijn nepverkiezingen van een dictatoriaal regime”, waarschuwde oppositieleider en oud-parlementslid María Corina Machado. Ze riep de Venezolanen op de straat op te gaan. De voor zes jaar herkozen Maduro, van oorsprong buschauffeur, riep op om „de handen nu echt ineen te slaan en samen te komen tot een dialoog en vrede te stichten om dit land te redden”.

Maar hij zal geen gehoor krijgen bij de grote oppositiepartijen. Zij steunden de verkiezingen niet en deden ook niet mee. Ofwel omdat hun leiders geboycot zijn of gevangen zitten, of omdat ze niet mee wilden doen aan verkiezingen die ze bij voorbaat ondemocratisch noemden.

De opkomst – volgens de officiële cijfers 46 procent –was de laagste sinds het begin van de Bolivariaanse revolutie van Maduro’s voorganger Hugo Chávez, 19 jaar geleden. Het illustreerde het minimale draagvlak voor Maduro: bij 80 procent van de bevolking is hij impopulair.

Internationaal niet erkend

Op de verkiezingsdag bleven veel stemlokalen leeg. Veel drukker was het bij zogeheten ‘rode tenten’ van de socialistische partij van Maduro (PSUV) waar de Venezolanen op minder dan honderd meter in de buurt van stemlokalen hun ‘vaderlandskaart’ konden laten scannen en hier voor bonussen of geldbedragen konden ontvangen, oplopend tot 10 miljoen bolívar: door de hyperinflatie nauwelijks tien dollar.

Volgens de wet is het verboden dat op verkiezingsdag binnen een straal van 200 meter politieke activiteiten zijn. Oppositiekandidaat Henri Falcón, die ruim 1 miljoen stemmen (21 procent) behaalde, bestempelde de verkiezingen al voor het bekend worden van de uitslag als „illegitiem” en zei deze niet te erkennen. Hij riep tijdens een bijeenkomst in een hotel in Caracas op tot nieuwe verkiezingen zonder omkoping.

Landen in regio gaan Venezuela verder boycotten, zeker omdat het regime in verband wordt gebracht met drugshandel Asdrúbal Oliveros, econoom

Maduro en zijn aanhangers vierden intussen feest in het presidentiële paleis Miraflores. Maduro bestuurt een land waar wanhoop en honger heersen, vooral veroorzaakt door zijn regime: dalende olieprijzen, mismanagement en corruptie. Sinds 2015 zijn ruim 2 miljoen Venezolanen gevlucht, voornamelijk binnen de regio.

„Maduro kan niet regeren en is ook voor de internationale gemeenschap geen legitieme president”, zegt politiek analist Oswaldo Ramírez.

„Venezuela zal verder geïsoleerd raken met heel weinig vrienden in de wereld.”

Niet alleen de VS scherpen sancties aan, maar ook veel Latijns- Amerikaanse landen, waarvan een dozijn al bekendmaakte de uitslag niet te erkennen. Maandag kondigden zij aan hun ambassadeurs uit Caracas terug te trekken.

Exodus kan aanzwellen

Honger teistert de 34 miljoen Venezolanen en de problemen worden steeds groter. Ramirez: „Er is sinds enkele weken ook een water- en elektriciteitscrisis, de oliesector ligt op z’n gat, ons land wordt beheerd door China en Rusland: hun leningen worden afbetaald in olie. En hoe lang zullen de mensen om hem heen hem nog dulden, als blijkt dat er geen verlichting komt?” Met Maduro zal de Latijns-Amerikaanse regio verder ontwricht raken, denkt ook econoom Asdrúbal Oliveros.

„Ik verwacht dat de komende maanden de exodus nog grotere vormen zal aannemen. Dat geeft enorme problemen in de regio.”

Daarbij komen er steeds meer landen in de regio met een rechtse regering, terwijl er voorheen juist veel linkse landen waren, die de dialoog aangingen met Venezuela. Later deze maand zijn er verkiezingen in Colombia, waar rechts aan een opmars lijkt te beginnen.

Ook in Brazilië staat rechts klaar voor de verkiezingen later dit jaar.

„Dat betekent een verder isolement, want deze landen gaan Venezuela verder boycotten, zeker ook omdat het regime in verband wordt gebracht met drugshandel en prominente leden al gezocht worden door de VS. Straks blijft alleen Cuba over als invloedrijke bondgenoot, het grote voorbeeld van Maduro”, zegt Oliveros.

Bron: NRC Handelsblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties