26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Arubaanse jongeren nog altijd dupe van decennialang lage investering in onderwijs

HomeLandenArubaNTR | Arubaanse jongeren nog altijd dupe van decennialang lage investering in...

Sharina Henriquez


Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Geen digitalisering, zwaar verouderd systeem van lesgeven en beoordelen, en taalonderwijs. Arubaanse jongeren zijn en blijven ook voorlopig de dupe van te lage investeringen in het onderwijs. Dat is ook dit jaar weer terug te zien in de slaagcijfers: gemiddeld 54% slaagde en daarmee opnieuw slechter dan de rest in het Koninkrijk.

Havo-geslaagde Chainel Sosa-Ramirez -foto: Sharina Henriquez

“Ik ga eerst naar de universiteit van Curaçao, want dat is dichterbij”, zegt havo-geslaagde Chainel Sosa-Ramirez. Ze vindt dat ze niet voldoende is voorbereid op de middelbare school om direct naar Nederland te kunnen. “Mijn Nederlands is niet voldoende. Daarom ga ik ook eerst naar Curaçao om mezelf up te graden en daarna mijn masters in Nederland te gaan halen.”

Maar er is meer aan de hand dan alleen de slechte taalbeheersing. Structureel lage investeringen in het onderwijs, maken dat de Arubaanse jongeren ook op andere terreinen achterlopen zoals digitalisering. In Bonaire zijn die investeringen wel gedaan. Daar lagen de gemiddelde slagingscijfers vijf jaar terug op hetzelfde niveau als van Aruba. Maar door de investeringen zitten die nu wel op de norm van 90% en hoger.

Rudy Lampe, minister van onderwijs – eigen foto

Onderwijsminister Rudy Lampe zegt dat Aruba dit jaar lokaal iets beter scoorde, maar vergeleken daarbuiten inderdaad nog altijd ver onder. Hij is bezig met zijn vernieuwingsplannen. Maar deze duren zeker nog zo’n tien jaar om ingevoerd te krijgen.

Onderwijsminister Rudy Lampe in gesprek met Sharina Henriquez

Armand Hessels – foto: Sharina Henriquez

Stichting Deugdelijk Bestuur Aruba die voortdurend onderzoek doet naar de (wan-) prestatie van de Arubaanse overheid sinds het eiland in 1986 zichzelf mocht besturen, zegt dat het niet verwonderlijk is dat de Arubaanse studenten het al tientallen jaren slecht doen. In meer dan dertig jaar tijd ging het meeste overheidsgeld op aan schulden en salarissen. Daardoor bleef te weinig over voor investeringen, legt voorzitter Armand Hessels uit.

“Dus ook niet voor het onderwijs. Ondertussen blijven we onze jongeren slecht voorbereid naar Nederland sturen. Waardoor meer dan de helft terugkeert zonder diploma en met een hoge studieschuld.”

‘We blijven onze jongeren slecht voorbereid naar Nederland sturen’-Armand Hessels van Stichting Deugdelijk Bestuur Aruba

Lampe zegt over te lage investeringen in het onderwijs: “Dat is correct maar dat is niet het totaalplaatje.” Onderwijs is de grootste post op de begroting van de Arubaanse overheid. Maar het meeste geld gaat naar de salarissen van onderwijspersoneel en niet-onderwijspersoneel, legt hij uit. “De investeringen zijn inderdaad zeer laag gebleven daardoor. Kijk maar naar onze schoolgebouwen. We moesten een aantal sluiten omdat daar niet meer les kon worden gegeven. Dus in die zin lopen we achter. Maar dat is niet de enige factor.”

Rudy Lampe, minister Onderwijs

Want dus ook vernieuwingen in de manier van lesgeven zijn achtergebleven, vindt hij. En de cultuur blijft een belangrijke rol spelen. “De succesgraad in de Verenigde Staten en Canada ligt hoger. Onze studenten zijn sterk afhankelijk van familie. Terwijl in Nederland ben je helemaal alleen, zelfstandig. In VS zit je op een campus en heb je de geborgenheid zoals van een familie eigenlijk. En dat maakt een verschil bij onze studenten. Daarom willen we juist gaan stimuleren dat de studenten op Aruba blijven studeren of in de regio.”

Op zijn diploma-uitreiking beaamt havist Xyqu Croes dat: “Op Aruba heb je niet de kans gekregen op jezelf te wonen, voordat je naar Nederland gaat. Daar moet je aan wennen, dus daarom moet je nog beter voorbereid zijn als je naar Nederland gaat. We maken ons daar allemaal wel zorgen over.”

Bron: NTR/Caribsch Netwerk

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Blijkbaar komt @Hannes Minkema uit het onderwijs maar ze kent de situatie op Curaçao niet. De school kan niet alle problemen oplossen, wij hebben te maken met veel te veel kinderen die in slechte omstandigheden opgroeien.

    Sommigen hebben tegen de tijd dat ze 5 zijn al een behoorlijke achterstand opgelopen.

    Ik ken een mooi verhaal van een bijstand moeder uit Curaçao die ooit zonder opleiding naar Nederland ging. Zij vond dat ze niet thuis voor de buis kon zitten en novela’s kijken en eisen van haar dochter dat zij haar best moest doen dus ging ze indertijd naar de moeder MAVO en s’avonds was ze samen met haar dochter huiswerk aan het maken.

    Ik heb ze zelf toen vaak in de bibliotheek gezien, moeder en dochter zochten boeken uit om te lezen.

    Moeder heeft daarna ook de HAVO gedaan en is later maatschappelijke werkster geworden en de dochter is nu arts.

  2. “Vanaf augustus 2019 begint ons multilinguale niveau vanaf de kleuterschool”. Ook hier slaat Lampe de plank volledig mis, als het gaat om de zo noodzakelijke VERBETERING van het Curacaose onderwijs.

    Er is weinig mis met kinderen goed Engels te willen leren, maar uit onderzoek weten we dat:
    – een introductie vanaf de kleuterschool geen voordelen biedt boven beginnen op tienjarige leeftijd; daarvoor is het Spielerei die weinig zoden aan de dijk zet;
    – niet de startleeftijd er toe doet, maar de kwaliteit van het onderwijs in het Engels; en dat die kwaliteit zeer te wensen overlaat; mede omdat leerkrachten onvoldoende geschoold zijn in de didactiek van het Engels, en zelf het Engels onvoldoende machtig zijn;
    – een naíef invoeren van ‘meer Engels’ op jongere leeftijd de kwaliteit van het onderwijs ONDERMIJNT omdat kinderen in zogenaamd Engelstalige lessen minder leren dan in lessen in een taal die ze beter verstaan;
    – de kwaliteit van het gesproken Engels in de klassen beroerd is, en leerlingen van slechte voorbeelden ook slecht Engels leren; en afgeleid zijn van de feitelijke inhoud van de les.

    Kortom, ook hier jaagt Lampe weer een modieus idee na, dat niet op de welbekende feiten is gestoeld. En hij vraag maar liefst TIEN JAAR GEDULD voordat we erachter zullen komen dat ook deze aanpak faalt. Pijnlijk.

  3. Het is een feit dat het percentage geslaagden op Curacao extreem laag is. Niet gewoon ‘beneden het gemiddelde van het Koninkrijk’ maar extreem veel lager.

    Minister Lampe heeft zijn foutenanalyse al klaar: er is te weinig geïnvesteerd in ‘digitalisering’, er wordt ‘nog steeds’ klassikaal lesgegeven, men hanteert het oude systeem van ‘zittenblijven’; en men geeft cijfers voor toetsen.

    Met die zogenaamde verklaringen slaat Lampe de plank volledig mis. Want wat zien we in de rest van het Koninkrijk:
    – meer geld voor meer computers leidt NIET tot beter onderwijs of een hoger aantal geslaagden;
    – op scholen waar ‘ouderwets’, degelijk, klassikaal wordt lesgegeven zijn de leerprestaties en de slagingspercentages het HOOGST;
    – het systeem van zittenblijven wordt in het hele voortgezet onderwijs gehanteerd, heeft slechts betrekking op een paar procent van de leerlingen, en houdt GEEN VERBAND met leerprestaties of slagingspercentages;
    – leerlingen hebben BAAT bij ontvangen cijfers: die informeren hun continu over of ze genoeg hun best hebben gedaan voor school; een voldoende aantal toetsen zorgt voor een valide eindcijfer per schooljaar, zonder groot risico op pech of mazzel.

    Kortom, minister Lampe zuigt die verklaringen uit zijn duim. En dat is kwalijk, want als je nu TIEN JAAR LANG gaat inzetten op ‘meer geld voor computers’, ‘minder klassikaal lesgeven’ en ‘niet zittenblijven’, dan VERTRAAG je niet alleen de noodzakelijke verbeteringen, maar je ONDERMIJNT ook de kwaliteit van het Curacaose onderwijs.

    En dat is precies wat een onderwijsminister NIET zou moeten doen.

    Het is een akelige kwaal, die we trouwens ook bij de onderwijsminister van de rest van het Koninkrijk zien: eigenwijs beleid voerern, met een bepaalde overtuiging of ideologie op zak (‘computers zijn goed voor het onderwijs’, ‘klassikaal lesgeven is ouderwets’) zonder de werkelijke feiten te kennen, en zeker zonder met die bekende feiten rekening te houden.

    Ik vraag me af hoe die mensen er toch in slagen om onderwijsminister te worden, met zulke gammele ideeën.

    Wat Curacao moet doen, is het volgende:
    – heel goede, ervaren leraren aantrekken met een uitstekende staat van dienst;
    – zorgen dat zij uitstekende werk kunnen verrichten, door kwaliteit te leveren, 20 lesuren per week aan groepen van max. 24 leerlingen; zodat er daarnaast voldoende tijd is voor feedback en begeleiding;
    – klassikaal lesgeven combineren met individuele begeleiding van achterblijvers;
    – toetsen van erkende kwaliteit gebruiken TIJDENS de vo-schoolloopbaan, om de vinger aan de pols te houden en te zien welke leerling op welk gebied achterblijft;
    – in de praktijk uitvoerbare, individuele reparatieprogramma’s invoeren zodat ook kinderen die achterblijven zich kunnen opwerken tot het vereiste niveau’
    – leerlingen stimuleren om te lezen, lezen, lezen; want dat vergroot hun woordenschat, hun algemene ontwikkeling; en de schoolse taalvaardigheid die nodig is in het voortgezet en hoger onderwijs.

  4. Meer dan de helft van de Arubaanse studenten keren terug zonder diploma en met een hoge studieschuld.”

    Het lijkt alsof Arubaanse studenten het zelfde probleem als de Curaçaose studenten hebben. Vandaar dat het mij verbaasde dat Alcala Wallé tijdens een toesprak niet op de naam van haar Arubaanse collega kon komen.

    Nederland had in verleden ook een hoge percentage dropouts dus hebben ze het VMBO geïntroduceerd. Nu komt bijna elke leerling met een diploma van school alleen hebben ze niets aan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties