26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Crowdfunding voor begrafenis 29-jarige Edmiro Eduarda

HomeMediaNTR | Crowdfunding voor begrafenis 29-jarige Edmiro Eduarda


DEN HAAG – Na jaren van ziekte overleed Edmiro ‘Edje’ Eduarda (29) afgelopen donderdag onverwachts aan een hartstilstand. Geld voor een begrafenis is er niet, want geen enkele uitvaartverzekering wilde de Curaçaose Edmiro uit Den Haag verzekeren toen hij nog in leven was.

“De totale kosten voor een simpele uitvaart worden geschat tussen de 6.000 en 10.000 Euro”, vertelt Edmiro’s nicht Lynaiska Dossett (29). Dat geld heeft de familie niet, daarom zijn vrienden een crowdfundingactie gestart. Op dit moment staat de teller op 1.365 Euro. Helaas bij lange na niet genoeg, daarom is de familie ook in gesprek met de gemeente Den Haag voor hulp.

Edmiro leed aan een ernstige vorm van een auto-immuun en spierziekte Sclerose. “Daardoor ging er amper bloed naar zijn lichaamsdelen”, legt zijn vriendin Cynthia Kosedag (26) uit. “Vanaf zijn 23ste zag het er niet goed voor hem uit. Maar hij bleef hoop houden. Zo was hij: altijd positief.”

‘Eén uitvaartverzekering vroeg zelfs 385 euro per maand’

Samen met zijn schoonzus ging Edmiro een half jaar geleden toch op zoek naar een uitvaartverzekering. “Heel frustrerend was dat”, vertelt Cathy Haket-Pleeging. “Verzekeringsmaatschappijen wilden Edje niet hebben of ze vroegen zo’n hoge premie dat hij het gewoon niet kon betalen. Eentje vroeg zelfs 385 euro per maand.” Een onmogelijk bedrag voor Edmiro, die door zijn ziekte niet meer kon werken en rond moest komen van een Wajong-uitkering.

Over twee weken zou Edmiro dertig worden. Met zijn nicht Lynaiska en zijn vriendin Cynthia fantaseerde hij over een mooi feest. Maar zover zou het niet komen. “Hij was al een paar dagen grieperig. En toen kreeg hij een bloedneus en die stopte maar niet”, vertelt Cynthia.

‘Al kon hij maar vijf euro sparen voor zijn uitvaart, het was volgens hem een begin’

“We zijn toen met hem naar de EHBO gegaan en daar stopten ze een tampon in zijn neus en werden we weer naar huis gestuurd. Maar een paar dagen later was het nog steeds niet goed en gingen we weer terug. Toen kreeg hij een zalfje en werden we weer naar huis gestuurd.”

Niet veel later overleed Edmiro aan een hartstilstand. “De familie is in shock”, reageert zijn nicht Lynaiska. “We wisten wel allemaal dat hij niet heel oud zou worden, maar dit had niemand verwacht.”

Omdat Edmiro geen uitvaartverzekering kon afsluiten besloot hij toch binnen zijn mogelijkheden wat te gaan sparen. “Zijn gedachtegang was al is het maar vijf euro die ik kan wegleggen, het is een begin”, vertelt zijn schoonzus Cathy.

‘Iedere dag dat hij in het mortuarium ligt kost ook geld’

Inmiddels ligt Edmiro in het mortuarium in Den Haag. “Maar ook iedere dag die hij daar ligt kost geld, geld dat er niet is”, vertelt zijn nicht Lynaiska.

Graag sprak Edmiro niet over zijn uitvaartwensen. “Hij wilde in ieder geval niet gecremeerd worden”, vertelt zijn schoonzus Cathy. “Verder gaf hij vooral om zijn familie en vrienden en wilde hij in zijn stad Den Haag begraven worden.”

“Hij zou geen sombere bedoening willen. Hij zei altijd: maak er iets moois en gezelligs van. En dat past ook bij Edmiro, hij was een brok positiviteit, dol op brassbands en motoren. Het liefst zouden we ook zo’n begrafenis voor hem willen: een feestje met veel liefde. Want zo stond Edje ook in het leven.”

Door: Omroep West

Bron: NTR/CaribischNetwerk

6 reacties

  1. @Esther: natuurlijk kunnen nabestaanden afstand doen van de erfenis.

    Echter, een erfenis omvat alle lusten en lasten TEN TIJDE VAN het overlijden. Ik neem aan dat er pas sprake was van een begrafenis NADAT de persoon in kwestie was overleden, of begraven of cremeren ze bij jullie in de familie de levenden?

    Een begrafeniskosten vallen dus per definitie buiten de erfenis. Deze kosten zijn immers niet bij leven van de erflater gemaakt. De kosten mogen wel ten laste van de erfenis worden gebracht.

    Ook is het volgende te vinden:
    “…
    Gemeente is opdrachtgever
    In sommige gevallen is er geen familie of een ander die de uitvaart wil verzorgen. In dat geval is de Gemeente (burgemeester) op grond van de Wet op de lijkbezorging verplicht om dat wel te doen.

    De Gemeente kan – “voor zover de kosten niet worden gedekt door de bij de lijken gevonden, niet klaarblijkelijk aan anderen toebehorende goederen of gelden” – vervolgens die kosten verhalen op:

    de nalatenschap (lees: de erfgenamen), en voor zover dat niet toereikend is:
    de bloed- en aanverwanten die tot levensonderhoud van de overledene verplicht zouden zijn geweest volgens de artikelen 392-396 van Boek I van het Burgerlijk Wetboek, dat zijn:
    de echtgenoot/geregistreerd partner van de overledene;
    de ex-echtgenoot/ex-geregistreerd partner van de overledene, voor zover deze onderhoudsplichtig was ten opzichte van de overledene;
    de ouders;
    de kinderen;
    behuwdkinderen (schoonkinderen);
    schoonouders;
    stiefouders;
    de verwekker van het overleden kind dat alleen een moeder heeft;
    de man die als levensgezel van de moeder (van het overleden kind) ingestemd heeft met een daad die de verwekking van het kind tot gevolg kan hebben gehad;
    de reder (de zeewerkgever), indien en voor zover kosten van de lijkbezorging op grond van artikel 416 Wetboek van Koophandel voor diens rekening komen.
    Conclusie:
    Als kind ben je verplicht de uitvaartkosten van je ouders terug te betalen aan de Gemeente, ook al ben je geen erfgenaam. Dit geldt zelfs als je al jaren geen contact meer met je ouders had.
    …”

  2. La Stiwz, als nabestaanden afstand doen van de erfenis kunnen zij ook niet aansprakelijk worden gesteld voor de kosten van de begrafenis.

    En als er geen geld is voor een begrafenis, zal er ook wel geen erfenis zijn.

    Overledene krijgt dus een eenvoudige begrafenis (op kosten) van de gemeenschap. Ook een manier van crowdfunding, en geen enkele reden dus voor nog een crowd funding.

  3. Iedereen heeft recht op een nette begrafenis. Het is triest genoeg als mensen cq nabestaanden het niet kunnen opbrengen.
    Ik heb mijn overschrijving inmiddels via IDeal gedaan. Ik hoop dat er meer mensen zullen volgen.

  4. De pest is, als er geen geld is gaat de gemeente het regelen. De kosten worden verhaald op de directe nabestaande(n).

    Ik lees dat er een schoonzus is, dus waarschijnlijk ook een broer.
    Helaas, maar deze is het haasje.

    Overigens kost een simpele begrafenis met opbaren, geen kaarten, cake, advertentie, volgauto en dragers, maar met eenvoudige houten kist, in een algemeen graf in Den Haag: 5.000,-.

    Voor 10.000,- heb je een echte eikenhouten jas met koperbeslag, luxe broodjes en een stuk of wat volgauto’s, koffie EN thee en 6 kraaien om je kist te dragen, een advertentie, 100 kaartjes en 100 bedankjes.
    Wie het wil checken: https://www.monuta.nl/uitvaartkostenmeter/

    Crowd maa lekker fund, maar niet bij mij.

  5. sorrie, het is een beetje hard gezegt, maar mijn inziens gewoon in een cartonnen doos voor de deur van het torentje van Rutte in Den Haag zetten, moet je kijken hoe snel( binnen twee minuten)deze jongeman dan in een nette kist ligt en op een gezonde wijze naar zijn laatste rustplaats word gebracht, in het leven zijn de curacrim’s brutaal, maar als het erop aan komt staan ze achter een boom

  6. Iemand heeft mij ooit verteld, je kan een vrijgevend en barmhartig leven hebben geleid, maar de opkomst op je begrafenis hangt af van het weer.

    Op zich een triest verhaal niet over de begrafenis maar de ziekte “auto-immuun en spierziekte “. Het gebeurt steeds vaker, jonge mensen die door een spierziekte worden getroffen.

    De begrafenis is natuurlijk voor de nabestaanden want Edje zelf zal niets van merken. Al dat gedoe van tot ziens en de overledene kijkt wel van boven, is allemaal flauwekul. Er is gewoon niets meer hierna!!!!!!!!!.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties