32 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Duizend koeienproject Curaçao moet naar de kust

HomeMediaNTR | Duizend koeienproject Curaçao moet naar de kust

WILLEMSTAD – De Concentrated Animal Feeding Operation (Cafo) met Colombiaans vee komt niet bij het binnenlandse gebied Dam Pretu op Banda’riba. Volgens projectleider Arthur Parris is dit gebied niet geschikt voor het vetmesten van duizend koeien en drieduizend schapen en geiten.

Veehandel Curafresh Meat BV heeft voorkeur voor plantage Patrick, ter hoogte van Barber, nabij de kust. De Cafo moet aan zee komen, zegt Parris namens Curafresh Meat BV. “We hebben het zeewater nodig voor de koeien.”

Naast een drinkwaterreservoir komt er een zuiveringsinstallatie voor chemisch verontreinigd water, de eerste op Curaçao, zo legt de projectleider uit. “Wij willen al het afvalwater van Curaçao hebben voor hergebruik bij de teelt van veevoer.”

Het project van Curafresh Meat is in samenwerking met de overheid en steunt op de gedachte dat de mest van de koeien kan worden gebruikt voor de productie van biogas.

‘Jaren van voorbereiding’
Volgens Wendel Alberto, voormalig koeienboer op Banda’bou, zijn er veel haken en ogen aan dit project. “De mensen van Curafresh Meat zijn naar mij toe gekomen met vragen. Ik heb uitgelegd wat er nodig is om de risico’s voor de volksgezondheid en het milieu af te dekken. Daar gaan jaren van voorbereiding in zitten en het kost een kapitaal.”

De Colombiaanse investeerders hebben zes miljoen gulden beschikbaar voor de inrichting van de plantage. Dit budget moet voorzien in stallen, opslagruimten, voersilo’s, installatie voor de ontzilting en distributie van zeewater, een plant voor reiniging van afvalwater, machines voor verwerking van mest tot biogas en een verbrandingsoven voor de vernietiging van kadavers van zieke dieren.

“Zes miljoen?,” zegt Alberto. “Dat is bij lange na niet voldoende. Koeien kosten veel geld. En het arbeidsloon is hoog op Curaçao. Dit wordt een dure onderneming.”

Mest
Parris geeft aan dat zoveel mogelijk gebruik gemaakt zal worden van de natuur. “Er worden schaduwplaatsen gecreëerd door aanplant van bomen.” Alberto voorziet dat de urine en mest van de koeien problemen opleveren. Een koe produceert 30 liter mest per dag. In een maand tijd genereert de Cafo ruim 900.000 liter mest.

Voor de koeien is dagelijks 150.000 liter drinkwater nodig. “Wat gebeurt er met al het zout uit zeewater?”, vraagt Alberto. “Dat kan je niet op het land storten. En ook niet terug in zee. Dan gaat ter plekke alles dood.”

Parris zegt dat er voor elk probleem een oplossing is. De afstand van plantage Patrick tot het slachthuis op Parera vindt hij niet bezwaarlijk. “In Colombia zijn de koeien zes dagen onderweg, hier ben je binnen een half uur bij het slachthuis.” Een deel van de schapen en geiten zou naar het slachthuis in Barber kunnen. “Dit project gaat veel werkgelegenheid opleveren”, besluit Parris.

Curafresh Meat BV is klaar om in augustus te beginnen met de inrichting van het terrein en bouw van stallen. Parris verwacht dat het bedrijf binnen vijf maanden na de eerstesteenlegging het vee naar Curaçao kan overbrengen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

15 reacties

  1. @jelle cupido

    Je Nederlandse tekst verraadt dat je geen €Nederlander bent.
    Je woont ook niet in Nederland?
    Je bent ook geen melkveehouder?
    Heb je google-translate gebruikt?
    Ben je een Colombiaan die belangen heeft in het
    “1000 koeien-project op Curaçao” ?

  2. p.s ben zelf melkveehouder in nederland en zou absoluut de kennis en expertice van een collega veehouder uit dit geval colmbia moeten gebruiken. om te kunnen slagen. dat zelfde geld als het verhaal zich zou afspelen in nederland. gr jelle

  3. graag mijn reactie en op plan en commentaar.
    met de kennis en ervaring uit verschillende landen de landbouw hebben gedient en ervaring van huis uit. zie ik toch ook kans van slagen en een positief effect hebben voor de hele sector wat landbouw op curacao betreft en daarmee het eiland onafhankelijker en duurzamer te maken. ik denk dat het accent veel meer op circulair gelegd moet worden en duidelijker voorgelicht zo dat het wel degelijk een stap naar werkgelegenheid zelfvoorzienend en gezonde duurzame landbouw kan op leveren. in korte termijn. gr jelle cupido

  4. Wie zijn de beste koeienboeren, de Nederlanders of de Colombianen? De adviseurs hier op Curaçao, hebben zij daarvan kaas gegeten? Waarom haalt men geen Nederlandse adviseurs erbij?
    Wanneer je langs bepaalde boerderijen rijdt in Ned. ruik je koeienmest van verre in de omgeving.

  5. @Joep je hebt ze door, ik was er niet eens opgekomen. 🙂
    Snap niet wat die Colombianen anders te zoeken hebben op Curaçao. Dat hele plan is onlogisch in mekaar gezet en klopt voor geen meter. Maar ja, ´invershonista´ he..

  6. Ahaaa,

    Dus dit is de truc. Men wil een stuk grond langs de kust !
    Tja, dan beseft men zogenaamd later dat de koeien daar toch niet terecht kunnen en biedt men maar aan om luxe villa’s te bouwen op dat terrein. Zo kun je ook aan goedkope grond langs de kust komen. Handig.

  7. @ La Stiwz schreef;
    “30KG mest, ik heb hier van “geleerden” op dit forum wel eens anders gehoord.” ( 😆 )

    En wie waren die vlaaigeleerden dan LaStiwz? Je zal het wel niet over mij hebben, want ik moest echt een beetje googlen om iets te weten te komen over de koe. Je hebt me zelfs aan de oren getrokken omdat je vond dat ik een slechte googlelaar ben, hoewel ik al a priori aangaf er 0 verstand van te hebben, en nog steeds.. .
    Dus wie zijn dan wel net als jij LaStiwz die andere koeschijt- geleerden? 😆

    (Straks ga ik echt denken dat Esther oftewel Trui gelijk heeft..hoewel ik ‘hem’ geen gelijk wens te geven, maar dwing me niet..) 😆

    Maar ben toch weer even gaan googlen. Blijkbaar poepen Nederlandse koeien meer en vaker dan Colombiaanse koeien. Volgens het Handboek voor de rundveehouderij blijkt dat ‘de voeropname’ invloed
    heeft op de mestproduktie. Dit is ook te verklaren.
    Bij een hogere melkgift neemt een dier meer voer
    op en zal het dus ook meer mest uitscheiden.

    De geringe verschillen in samenstelling van de
    dunne mest van beide groepen zijn een gevolg
    van de verschillen in de verhouding waarin ruwvoer
    en krachtvoer door beide groepen worden
    opgenomen.

    De gemiddelde mestproductie melkvee 2 (kg/dag) in
    vergelijking met de norm.

    Mestproductie melkvee is 65,9 kg. per dag.
    Mestproductie ‘jongvee 1- 2 jaar’ is 33,1 kg per dag

    Diercategorie Mestprod.melkvee 2 Mestprod. norm.

    Melkkoeien 65,9 55,6.

    Jongvee (1-2 jr) 33,l 25.

    En nu ben ik echt helemaal klaar met koeienstront, bemoei me er niet meer mee. 😆

  8. Het hele runder project van Curafresh Meat BV is een kasteel in de lucht bouwen. Nu moet het project aan de zee komen dit verbaast mij niks, van de wind af dus geen klachten van stankoverlast door buren en makkelijk om overtollige mest en ander afval in zee te dumpen. Verder is Curaçao totaal niet ingericht om een opfokbedrijf van deze omvang te faciliteren. Parris praat alleen over stallen, opslagruimten, voersilo’s, installatie voor de ontzilting en distributie van zeewater en werkgelegenheid. Gemakshalve vergeet men volgende punten;
    • Transport levend vee van haven naar opfokbedrijf en slachterij.
    • Koeltransport vlees van slachterij naar verwerkingsbedrijven of haven.
    • Slachterij Parera en Barber zijn niet op deze hoeveelheid runderen ingericht te kleinschalig stallen, koelruimte en slachtbaan dan praat ik nog niet over de HACCP eisen.
    • Keurmeester levend en geslacht vee, keurmeesters aan de slachtband.
    • Veterinaire diensten zijn hier niet op ingesteld.
    • In een zeer kort tijdbestek mensen opleiden tot vak volwassene slachters, slagers en uitbener.
    • Koel en vriesopslag van eind product.
    • Verwerking slachtafval.
    • Maatregelen om veediefstal te voorkomen.

    Denk dat het eindproduct al met al even duur gaat worden dan het geïmporteerde vlees dat nu in de winkels ligt. Curafresh Meat BV ikke denk als jullie geld willen verdienen volg dan het advies van Dikke Deur en nombre houdt de koeien en overige vee in Columbia en ga vlees importeren.

  9. Parris verwacht dat het bedrijf binnen vijf maanden na de eerstesteenlegging het vee naar Curaçao kan overbrengen.[…]

    Is dat zo? Heb je een milieuvergunning gekregen van de milieudienst dan? Ow, wacht, op Curaçao kent men geen milieuwetten, nou heren van de milieudienst, men kan met de Hinderwet prima handhaven tegen, stankoverlast, bodem en oppervlaktewater verontreiniging. Is er überhaupt een MER (milieueffectrapportage, effect op de leefomgeving van de mens en dier) gedaan?

    Eerst was het 1000 koeien en nu komen er zelfs een groot aantal schapen en geiten erbij.
    Meneer Alberto heeft 100% gelijk, dit gaat niet goed op zo´n klein eilandje. Blijf maar in Colombia met jullie 1000 koeien, schapen en geiten. In Colombia is er ruimte genoeg voor zeer grootschalige veehouderij en het klimaat werkt ook mee qua het telen van voer.

    Ze blijven het maar proberen onder het mom van ´werkgelegenheid.´ Hoop niet dat onze overheid in koeienstront trapt.

  10. @ikke, probeer het maar. Niet doen hoor!
    @Brian, die paardenrenbaan kan nog geld opbrengen; voor de Maffia.
    Mag ik het zeggen? Idioterie. Véél efficiënter om al dat vlees in te voeren.

  11. zeewater-ontziltingsinstallatie al klaar voor aanbesteding en de kosten daarvan berekend ?
    biogasinstallatie al op papier klaar en de kosten ervan al gecalculeerd
    incl de leidinglopen naar de huizen want daar is het volgens de plannen voor bestemd.
    Al aanbesteed ? Hoe lang duurt de bouw ervan? (indachtig : “over 3 maanden kunnen de beesten komen”).
    Zo niet, wat doen we in de tussentijd met de enorme mestvaalt ?
    De rioolwaterzuivering al in kannen en kruiken?
    6 mio : lijkt me een druppel op een gloeiende plaat.

  12. Waarom zijn de Colombianen zo happig om in Curaçao te investeren ? Willen ze wel de opbrengst maar niet de rotzooi en de risico’s voor de volksgezondheid? Over 3 maanden kunnen de duizenden,dieren al op het eiland zijn wordt gezegd. Maar ik begrijp dat het bouwen van een totale, veel omvattende infrastructuur heel veel tijd kost. Lees het artikel nog maar eens.
    Dit gaat me dus te snel, zo snel dat ik bijna zou denken dat er een addertje onder het gras zit.

  13. Tussen de regels door lees ik dat hij nu al geld tekort komt. Zodra in dit project overheidsgeld wordt gepompt stop ikke met belasting te betalen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties