NTR | Meerderheid Curaçaos parlement veroordeelt Nederlands ingrijpen op Sint Eustatius

Elisa Koek

Eustatius | Elisa Koek

WILLEMSTAD – De bewoners van Sint Eustatius hebben het recht op vrije verkiezingen, vindt de meerderheid van het Curaçaose parlement, dat in een motie het ingrijpen van Nederland in het bestuur van Sint Eustatius veroordeelt.

De motie was aangedragen door oppositiepartij MFK. Deze partij en alle andere oppositiepartijen stemden voor de motie. Ook MAN, als enige partij in de regeringscoalitie, stemde voor. “Dit zou niet uit moeten maken”, stelt MAN- parlementariër Giselle Mc William. “We zijn een democratie en iedere partij heeft een eigen ideaal. Zoiets zorgt niet voor frictie.”

“Dat de verkiezingen op Sint Eustatius niet vaststaan, is tegen alle internationale verdragen”

Wanneer de verkiezingen op Sint Eustatius precies zijn, is niet bekend en dat is waar het volgens Mc William ook om draait. “De motie houdt in dat we garant willen stellen dat er overal in het Koninkrijk verkiezingen komen. Dat de verkiezingen op Sint Eustatius niet vaststaan, is tegen alle internationale verdragen.” Ook de manier waarop is ingegrepen, kan volgens haar niet. “Dit had anders gekund door bijvoorbeeld een nationale dialoog.”

Begin februari besloot Nederland in te grijpen op het Bovenwindse eiland. Volgens staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops was er onder andere sprake van wetteloosheid, financieel wanbeheer, discriminatie en bedreigingen. Nederland wees Mike Franco, oud-voorzitter van het parlement van Curaçao, aan als regeringscommissaris en de eilandsraad werd ontbonden.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

2 Reacties op “NTR | Meerderheid Curaçaos parlement veroordeelt Nederlands ingrijpen op Sint Eustatius

 1. Eens met John ‘Bash’. Statenleden, Man en oppositie zouden zich drukker moeten maken over datgene wat Curacao nog boven het hoofd hangt, de ellende die het sluiten van de Isla nu met zich meeneemt, dat er 180 mensen bij UTS op straat staan, de armoede, etc etc.

  Wat een schandelijke club, MAN? Het spreekt voor zich dat deze club met Rozendaal, McWilliams, Gijsbertha en de rest van het ship of fools zijn flink door de mand gevallen.
  Reduceren naar zero dus deze club bij de volgende verkiezingen.

 2. John Bash

  Het is weer amateurisme ten top van de Statenleden. Statenleden, er zijn belangrijkere zaken waar je je druk over moet maken. Economische ontwikkeling van Curacao, verkeerswetgeving op orde maken, hervorming van politie opleiding.
  Maar hier denken ze van oja er moet vergaderd worden voor onze makkelijk verdiende guldentjes, dus laten we maar een onbenullig onderwerp kiezen. Hierdoor krijgen de grootbekkende minkukels (minderheden) weer een platform
  Partij Man, ik had jullie hoog zitten, maar nu ernstig gedaald in mijn visie. Parlementariers van de Man: jullie hebben de plank misgeslagen betreffende profileren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *