27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Protest tegen Nederlandse interventie op Sint-Eustatius

HomeNieuwsNTR | Protest tegen Nederlandse interventie op Sint-Eustatius

Esther Henry

Protest tegen Nederlandse interventie op Sint-Eustatius | Esther Henry

ORANJESTAD – “We willen een rechtvaardig en eerlijk dialoog! We hebben dromen voor ons eiland, net zoals de Nederlanders die hebben voor hun land. Laat onze kinderen dromen!” Jacintha Bryce, organisator van een protest tegen het Nederlandse ingrijpen in het lokale bestuur, laat woensdagmiddag duidelijk van zich horen.

Een groep bewoners van Sint-Eustatius liep woensdag mee met een protestmars van de luchthaven naar de vergadering op het stadhuis met staatssecretaris Raymond Knops.

Leuzen van de protestmars. Foto: Esther Henry
Leuzen van de protestmars. Foto: Esther Henry

Boodschap aan de Nederlandse minister-president Mark Rutte. Foto: Esther Henry

Walter Hellebrand, bewoner en Directeur Monumenten: “Ik heb gesproken met de (door Nederland benoemde) Commissie van Wijzen. Ik heb sterk het gevoel dat ze al een conclusie hadden getrokken voor ze naar Sint-Eustatius kwamen.” Vanwege het rapport van de commissie, die het openbaar lichaam van Sint-Eustatius heeft doorgelicht, besloot Den Haag in te grijpen en de plaatselijke regering over te nemen.

Walter Hellebrand over zijn ervaring met de Commissie van Wijze Mannen (Engels gesproken)

Stadhuis
“Dit is een vreselijke situatie, aangezien wij vrije mensen zijn”, vindt Brenda van Putten, een gepensioneerde. “Ik maak me zorgen dat de Nederlanders, waar wij bij zouden horen, op zo’n korte termijn al hier zijn, en zo’n beslissing kunnen nemen. Ik hoop dat onze regering kan aanblijven of verkiezingen kan organiseren in plaats van dit.”

Cherida Creebsburg, beleidscoördinator bij Rijksdienst Caribisch Nederland, zegt: “Ik ben teleurgesteld dat het zover heeft kunnen komen. De beslissing is gebaseerd op één rapport. Ik vind het resultaat van het rapport zeer overschat. Ze horen de hele gemeenschap eerst te raadplegen. Laten we samenwerken en een oplossing vinden!”

Staatssecretaris Knops in gepsrek met Statianen. Foto: Esther Henry

Nieuwe regering
“Ik voel me vandaag zeer welkom”, zo opende Knops de vergadering in het stadhuis. “De volledige democratie zal zo spoedig mogelijk hersteld worden.” Knops is voornemens Sint-Eustatius ‘regelmatig bezoeken om getuige te zijn van het herstel’. “Uitdagingen die de mensen van Sint-Eustatius lange tijd ervaarden, zullen nu aangepakt worden, zoals infrastructuur”, belooft de staatssecretaris. “De gemeenschap van Sint-Eustatius zal ingelicht worden over elke beslissing en wordt uitgenodigd om waar mogelijk hun inbreng te leveren.”

Tubbergen Mervyn Stegers (links), Raymond Knops (midden) en Mike Franco (rechts). Foto: Esther Henry

Mike Franco, oud-voorzitter van het parlement van Curaçao, is aangesteld als regeringscommissaris van Sint-Eustatius. Mervyn Stegers uit Nederland is zijn vervanger. Er is gekozen voor twee personen die niet van het eiland zijn, omdat ze ‘neutraal zijn en geen deel uitmaken van de gemeenschap’, aldus de staatssecretaris.

“Ik doe dit met pijn in mijn hart. Ik ben niet blij. Maar we zullen ervoor zorgen dat iedereen gelijke rechten heeft”, belooft Knops aan het publiek in het stadhuis.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

10 reacties

  1. @Hoedanook zegt: “Er is niet onderzocht in hoeverre het zelfregulerend vermogen van Statia tekortschiet. Dus ingrijpen door de Nederlandse overheid kan minstens als voorbarig gekwalificeerd worden. Een betere kwalificatie is simpelweg een ordinaire coup.”

    Het is misschien niet onderzocht, maar wel overduidelijk dat het momenteel bestuurlijk een van nepotisme , diefstal, omkoping en smeergeld aan elkaar hangend groot teringzooitje is.

    Rest maar 1 manier en dat is ingrijpen.

    Daar is geen onderzoek voor nodig.

  2. @Legu,
    Goed lezen!!
    Een protest a la KFO organiseren zet geen zoden aan de dijk. In een democratie mag iedereen protesteren/demonstreren. Echter op Statia is, door het ingrijpen door Nederland, iets fundamenteler binnen het democratisch bestel aangetast.

    Dat er ‘scheefgroei’ is op Statia is duidelijk. Dat sinds 10-10-19 daar door bepaalde figuren (mis)bruik van wordt gemaakt is ook duidelijk. Daarnaast heeft Nederland middels een incompetente rijksvertegenwoordiger de zaak laten verwaarlozen. Desalniettemin is er een democratisch gekozen bestuur op Statia. Dit bestuur is het bevoegd gezag. Nederland heeft via de 1e en 2de kamer een ‘basis gecreëerd’ om te kunnen ingrijpen. Dat Nederlande de route via de kamers te bewandeld is een indicatie dat Ollongren en Knops weten dat zij zich ‘op glad ijs’ begeven. Statia is een bijzondere gemeente, dus een speciale status. Er is niet onderzocht in hoeverre het zelfregulerend vermogen van Statia tekortschiet. Dus ingrijpen door de Nederlandse overheid kan minstens als voorbarig gekwalificeerd worden. Een betere kwalificatie is simpelweg een ordinaire coup.

  3. @hoedanook, bo mes ta toka bo mes ta baila. Het ene keer ben je voor Statia en tegen de Nederlandse beslissing en nu weer tegen Statia. Ik kan je niet meer volgen.

  4. Simpele zielen. Ze hebben helemaal niet door dat ze gemanipuleerd worden. Of zou er naar oud-antilliaanse traditie geld aan deze stumperds zijn beloofd?

  5. Allemaal familie en bevooroordeelde figuren die protesteren tegen de macamba, valt mij mee dat ze nog geen protest borden van Peppi & Kokki hebben geleend, die zien er te minsten beter uit als dit kladder werk op een kartonnen doos!.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties