26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Publieke stranden op de schop: beter beveiligd en meer faciliteiten

HomeMediaNTR | Publieke stranden op de schop: beter beveiligd en meer faciliteiten
Het publieke strand Caracasbaai | Jacqueline Hooftman

WILLEMSTAD – Dag en nacht beveiliging, toiletten, verhuur van strandstoelen en zelfs een kijktoren. Acht publieke stranden op Curaçao worden aangepakt om deze vooral veiliger te maken en voorzien van faciliteiten. Het ontwerp voor het eerste strand, Caracasbaai, ligt al klaar.

Artikel gaat verder na de video

Door Roelie van Beek

Het Curaçao Toeristen Bureau (CTB) nam vorig jaar het beheer van acht publieke stranden over: Caracasbaai, Daaibooi, Santa Cruz, Lagun, Grote Knip, Kleine Knip, Jeremi en Playa Forti.

Deze stranden krijgen beveiliging, bewaakte parkeergelegenheid, een gebouwtje met toiletten, douches en kleedkamers, een bar en restaurant en verhuur van strandstoelen, kajaks en meer als het aan CTB ligt. Dit gaat ongeveer 1 miljoen gulden per strand kosten.

“We willen lokale ondernemers de kans geven om diensten aan te bieden op onze stranden, net zoals je elders in de regio als toerist door lokale mensen wordt bediend”, zegt Hugo Clarinda, waarnemend directeur van CTB.

“Van de uitbaters van horeca op de stranden, verhuurders van strandstoelen en aanbieders van watersportactiviteiten gaan we een financiële bijdrage vragen voor de security. Voorop staat, dat de stranden gratis toegankelijk blijven voor het publiek”, zegt Clarinda.

Kijktoren met lift
Bouwkundige Raichel Martina (32) heeft onlangs zijn ontwerp voor Caracasbaai aangeboden aan minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina (MAN). “Mijn plan is goedgekeurd.”

Onderdeel van zijn plan is een grote uitkijktoren met een lift voor gehandicapte en oudere badgasten. “Vanaf die toren heb je uitzicht over het Spaanse Water, de Tafelberg, schiereiland Caracasbaai en de zee.”

Bij het strand komt een kantoor van de toeristenpolitie Politur, en er is 24/7 bewaking op het strand, vertelt Martina verder. “Ik heb voorgesteld dat er drones worden ingezet bij het toezicht, en dat de bar en het restaurant worden voorzien van zonnepanelen voor duurzame energieopwekking.”

Martina zegt dat hij het idee voor ‘upgrading van onze stranden’ kreeg toen hij bouwkunde studeerde. “Ik dacht als eerste aan Playa Jeremi, populair bij Curaçoënaars.” Martina stoorde zich aan zwerfafval, aan carbon van de barbeque die op het zand was gegooid.

“Als er faciliteiten zouden zijn, en voldoende security, dan gebeurt zoiets niet. Onze bevolking verdient het om naar een schoon strand te kunnen gaan en daar ook ’s avonds veilig te kunnen verblijven.”

‘Niet te duur’
Op het strand Caracasbaai waar vooral de lokale bevolking komt, zijn de plannen nog niet bekend. Gian Tramm reageert dat meer faciliteiten nodig zijn en ze is ook bereid om voor te betalen: “50 cent of 1 gulden, dat is geen probleem. Maar niet dat ik 10 gulden moet betalen om op dit strand te komen.”

Mataniel Nahr zegt ook ervoor te zijn vooral om de beveiliging. “Je bent dan zeker dat je je auto kan achterlaten en kan genieten van het strand.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

3 reacties

  1. drones worden ingezet bij het toezicht[…]

    Overdrijven is ook een Kunst. Laat de badgasten lekker van het strand en zee genieten zonder ze te bespieden. Wie de stranden wil vervuilen weet wel wanneer hij dat moet doen.
    Begin maar bij Shut zou ik zeggen. Daar wordt al JAREN afvalwater en chemisch afval met toestemming van de overheid in zee geloosd.
    Een banaanschil op het stand is daarbij niets vergeleken.

  2. Haha, er is ieder jaar een opgeblazen strandplan. Einde van het jaar is het geld op / verdwenen, en zien de stranden er nog net zo slecht uit. Waar blijft hier de meerjarenvisie ?

  3. Lees ik het goed of slecht? Begin van artikel zegt dat ontwerp voor Caracasbaai klaar is. Midden van artikel zegt dat Martina ontwerp heeft goedgekeurd. Eind van artikel zegt dat plannen nog niet bekend zijn.
    Die Martina heeft er wel lang overgedaan om dit heldere idee uit zijn hoofd te toveren. Of is hij nog steeds bouwkunde aan het studeren. Niet zo gek natuurlijk. Hij is bijna 2 meter lang.
    Upgrading is een goed plan. Maar zijn excuus dat Curacaoenaars een schoon strand verdienen slaat nergens op. Ze bevuilen het strand namelijk zelf, door hun eigen rotzooi niet op te ruimen.
    Dit zie je overal op het eiland. Te beroerd om zelf de rotzooi op te ruimen. Neen lekker laten liggen of vreetbakken uit de auto pleuren.
    Motto is: Ik vervuil en en ander ruimt wel op.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties