27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Publieke stranden op de schop: beter beveiligd en meer faciliteiten

HomeMediaNTR | Publieke stranden op de schop: beter beveiligd en meer faciliteiten

WILLEMSTAD – Dag en nacht beveiliging, toiletten, verhuur van strandstoelen en zelfs een kijktoren. Acht publieke stranden op Curaçao worden aangepakt om deze vooral veiliger te maken en voorzien van faciliteiten. Het ontwerp voor het eerste strand, Caracasbaai, ligt al klaar.

Het Curaçao Toeristen Bureau (CTB) nam vorig jaar het beheer van acht publieke stranden over: Caracasbaai, Daaibooi, Santa Cruz, Lagun, Grote Knip, Kleine Knip, Jeremi en Playa Forti.

Deze stranden krijgen beveiliging, bewaakte parkeergelegenheid, een gebouwtje met toiletten, douches en kleedkamers, een bar en restaurant en verhuur van strandstoelen, kajaks en meer als het aan CTB ligt. Dit gaat ongeveer 1 miljoen gulden per strand kosten.

“We willen lokale ondernemers de kans geven om diensten aan te bieden op onze stranden, net zoals je elders in de regio als toerist door lokale mensen wordt bediend”, zegt Hugo Clarinda, waarnemend directeur van CTB.

“Van de uitbaters van horeca op de stranden, verhuurders van strandstoelen en aanbieders van watersportactiviteiten gaan we een financiële bijdrage vragen voor de security. Voorop staat, dat de stranden gratis toegankelijk blijven voor het publiek”, zegt Clarinda.

Kijktoren met lift
Bouwkundige Raichel Martina (32) heeft onlangs zijn ontwerp voor Caracasbaai aangeboden aan minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina (MAN). “Mijn plan is goedgekeurd.”

Onderdeel van zijn plan is een grote uitkijktoren met een lift voor gehandicapte en oudere badgasten. “Vanaf die toren heb je uitzicht over het Spaanse Water, de Tafelberg, schiereiland Caracasbaai en de zee.”

Bij het strand komt een kantoor van de toeristenpolitie Politur, en er is 24/7 bewaking op het strand, vertelt Martina verder. “Ik heb voorgesteld dat er drones worden ingezet bij het toezicht, en dat de bar en het restaurant worden voorzien van zonnepanelen voor duurzame energieopwekking.”

Martina zegt dat hij het idee voor ‘upgrading van onze stranden’ kreeg toen hij bouwkunde studeerde. “Ik dacht als eerste aan Playa Jeremi, populair bij Curaçoënaars.” Martina stoorde zich aan zwerfafval, aan carbon van de barbeque die op het zand was gegooid.

“Als er faciliteiten zouden zijn, en voldoende security, dan gebeurt zoiets niet. Onze bevolking verdient het om naar een schoon strand te kunnen gaan en daar ook ’s avonds veilig te kunnen verblijven.”

‘Niet te duur’
Op het strand Caracasbaai waar vooral de lokale bevolking komt, zijn de plannen nog niet bekend. Gian Tramm reageert dat meer faciliteiten nodig zijn en ze is ook bereid om voor te betalen: “50 cent of 1 gulden, dat is geen probleem. Maar niet dat ik 10 gulden moet betalen om op dit strand te komen.”

Mataniel Nahr zegt ook ervoor te zijn vooral om de beveiliging. “Je bent dan zeker dat je je auto kan achterlaten en kan genieten van het strand.”

Bron: NTR/CarobischNetwerk

11 reacties

  1. Het is prima dat er aandacht is voor de situatie op onze stranden, maar hier lijken het CTB en de overheid toch wel door te slaan. Een paar opmerkingen:

    1. Bewaking bij de stranden: prima. Dat de steller van het stuk als eerste aan Jeremy denkt, is ook prima. Helaas vinden bij Jeremy nu de meeste overvallen en auto inbraken plaats. De bewaker bij Lagun verricht goed werk, maar bemoeit zich hoofdzakelijk met (fout) parkeerders. De bewaker bij Daaibooi houdt van een slokje, kan niet voorkomen dat er uit auto’s wordt gestolen, en als hij moet optreden tegen wild BBQ’ers, vraagt hij aan personeel van de snek om dat te doen.

    2. 24 uurs bewaking is nergens voor nodig, zeker niet op Bandabou. Om 17/18 uur is iedereen al weg van het strand.

    3. Bewaking met drones is absurd. Die dingen kunnen hooguit 20-30 in de lucht blijven en zijn duidelijk hoorbaar/zichtbaar als ze worden ingezet. Waarom geen vaste camera’s op de stranden die het beeld doorsturen naar een vaste commandopost van Politur? Als je dan op strategische punten op het eiland bemande patrouillewagens neerzet, kan er direct worden gereageerd, desgewenst ook 24/7.

    4. Sanitaire voorzieningen zijn zeer gewenst, maar dan moeten toezicht en schoonmaak wel goed zijn geregeld. Het dagelijks beheer kan dan worden bekostigd uit de opbrengst van betaald toiletbezoek.

    5. Er wordt uitgegaan van 1 miljoen Naf per strand. Ik ben benieuwd hoe dit bedrag tot stand is gekomen. Is het bedoeld voor een eenmalige investering of ook voor de meerjarige exploitatie? Met 1 miljoen Naf per strand kan je overal een ‘paleis met gouden kranen’ neerzetten. Daarnaast zijn op een aantal stranden al bruikbare voorzieningen. Bijv. op Lagun waar onlangs voor veel geld het wijkgebouw is gerenoveerd en waar zeer goede sanitaire voorzieningen zijn die gebruikt zouden kunnen worden door strandgasten. Op Daaibooi staat een gebouwtje in een zeer slechte bouwkundige staat en onvoldoende sanitaire voorzieningen. De uitbater wil daar al jaren met prive geld iets aan doen, maar talloze gesprekken gedurende vele jaren met politici en ambtenaren hebben nog steeds geen enkel resultaat gehad.

    6. Het schoonhouden van de stranden zal een uitdaging worden. Kijk eens naar de rotzooi die nu wordt achtergelaten. Er zijn overal te weinig vuiltonnen die te weinig frequent worden geleegd. En als de ton vol zit, wordt het afval er gewoon naastgegooid. En dan is het niet opportuun of dit gebeurd door toeristen of lokalen, of dat het in Nederland ook gebeurt. Dit is Curacao en toerisme is een belangrijke (zo niet belangrijkste) inkomstenbron. En dan zijn schone stranden van eminent belang. Maar als er voldoende afvaltonnen zijn, bewakers die zo nodig optreden, camera toezicht is, en ook meer sociale controle door andere gasten is, etc., en Selikor regelmatig langskomt, zou het mogelijk moeten zijn om de boel netjes te houden. Maar gelet wat ik dagelijks zie op Curacao, heb ik er een hard hoofd in.

    7. Ik twijfel aan de mogelijkheden van CTB om sowieso iets voor elkaar te krijgen. Bij de zoutpannen van Jan Kok zit overdag bewaking. Een goede zaak, nog beter als ze er ook op toe zouden zien dat auto’s daar niet gevaarlijk voor het andere verkeer worden geparkeerd. Onlangs werd om ca 18.00, toen de bewaking al weg was, een auto opengebroken en tal van waardevolle en persoonlijke spullen gestolen. Ik heb daarop contact opgenomen met het CTB of daar geen waarschuwingsborden konden worden geplaatst dat er alleen tussen 10-17 bewaking is en dat men daarbuiten extra alert moet zijn. Na eerst van het kastje naar de muur te zijn gestuurd, kreeg ik als reactie dat zoiets niet zo eenvoudig en snel kan worden gerealiseerd. En dan wil het CTB een zo groot project realiseren voor ettelijke miljoenen? Ben overigens benieuwd waar dat geld dan uiteindelijk terecht komt!

    Ik klink wellicht erg negatief, maar het is eerder realistisch. Het lijkt mij beter om per strand om de tafel te gaan zitten met belanghebbenden ter plaatse, zoals wijkverenigingen, ondernemers, politie. Dan kunnen voor iedere lokatie de beste oplossingen worden vastgesteld en doorgevoerd. Ik hoop dat de overheid en/of CTB dit lezen en oppakken.

  2. @ Mano,

    We hebben het over de zooi op de stranden hier, niet in andere landen. Dat het in andere landen ook voorkomt is nog geen reden dat we hier dus allemaal ons afval op straat donderen. Het hufterige gedrag kom je steeds meer tegen, maar hier is het wel extreem te noemen. Wanneer je er iets van zegt krijg je een scheldkannonade terug of wordt men zelfs agressief.

    @ Bert,

    Was pas geleden ook in the Movies, dacht dat er een bom was ontploft toen de lampen weer aangingen. Dan vraag ik me altijd af: ‘zouden ze dat thuis nu ook doen ?’

  3. Hoop alleen niet dat het in een “ la” blijft liggen/staan.
    Minister Martina moet het plan “ goedkeuren”,als dat maar goed gaat…

  4. @Joep Boezeroen schreef;
    “Gooi niet alle rotzooi zomaar overal weg, neem het mee naar huis of gooi het in de afvalbakken ! Die staan er voor.
    Feit is gewoon dat de meeste YdK gewoon extreme varkens zijn. Men laat alles maar liggen, onder het motto: ‘de kaboutertjes komen het wel opruimen. En nee, het zijn niet de makamba’s of anderen die er een teringzooi van maken.”

    Je hebt gelijk joep kalkoen, de makambas maken nooit een teringzooi van, zij weten de afvalbakken wel degelijk te vinden, behalve op hun eigen Nederlandse stranden. Nee, toch niet, het zullen wel de Antilliaanse mondi monkeys zijn die na een mooie zomerdag het Scheveningse strand bevuild achterlaten, absoluut niet de keurig supernette Hollandse Bosapen. ?

    https://nos.nl/artikel/2240535-na-een-mooie-dag-liggen-nederlandse-stranden-vol-met-afval.html

  5. Ben het helemaal eens met Meloen!

    Ga eens naar The Movies en kijk wat onze medebewoners, die met, een getinte huidskleur, voor een ravage achterlaten als na de film de lampen aangaan. En dat terwijl er aan beide uitgangen van de filmzaal afvalbakken geplaatst zijn.

    Uit schaamte, plaatsvervangende schaamte wel te versrtaan, want de Curacaoenaar schaamt zich nergens voor, ga ik niet meer naar The Movies.

  6. ‘Onze bevolking verdient het om naar een schoon strand te gaan’.

    Wel………….hou dat strand dan ook GVD schoon ! Gooi niet alle rotzooi zomaar overal weg, neem het mee naar huis of gooi het in de afvalbakken ! Die staan er voor.

    Feit is gewoon dat de meeste YdK gewoon extreme varkens zijn. Men laat alles maar liggen, onder het motto: ‘de kaboutertjes komen het wel opruimen’. En nee, het zijn niet de makamba’s of anderen die er een teringzooi van maken, dus kom niet met excuses als: ‘de slavernij zorgt ervoor dat we ons eigen nest bevuilen’.

    Wanneer men de boel eens schoon zou houden zouden de stranden er stukken beter uitzien en zou iedereen plezier van die stranden kunnen hebben……….zonder te betalen.

  7. Prima plannen, maar er is geen geld!

    Wel voor de 56e snoepreis van AlcaLM naar Amsterdam, excuus: Maduro Dam, en dansleraar Walroud naar een verkeersbeurs.

    We gaan snoepreizend ten onder, Kenedy Ruggenaath voorop.

    Doet Hugo Clarinda het licht uit?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties