NU | Venezolaanse interim-president schendt reisverbod, Maduro riskeert nieuwe sancties

Venezolaanse interim-president ondanks reisverbod bij benefiet in Colombia

De Venezolaanse interim-president Juan Guaidó verscheen vrijdag bij een benefietconcert voor Venezolanen in buurland Colombia. Het doel van dit concert was om 100 miljoen dollar (zo’n 88 miljoen euro) op te halen voor humanitaire hulp aan de inwoners van Venezuela.

Guaidó arriveerde arm in arm met de president van Colombia, Iván Duque. Diens Chileense ambtgenoot Sebastián Piñera was ook aanwezig bij het benefietconcert in Cúcuta, een paar honderd meter van de grens met Venezuela.

Het hooggerechtshof van Venezuela verbood de interim-president eind januari om Venezuela te verlaten. Guaidó was daarom een verrassende gast voor alle toeschouwers.

Guaidó zei dat hij donderdag de hoofdstad Caracas had verlaten en na een tocht van dertig uur in Cúcuta was aangekomen.

Hij is naar eigen zeggen dankzij hulp van militairen in Venezuela tal van controleposten gepasseerd en is de Venezolaans-Colombiaanse grens overgestoken. Hij zei niet waar hij de grens passeerde.

De Venezolaanse grens bij Cúcuta is dicht. De door een reeks landen, inclusief Nederland, als interim-president erkende Guaidó bezocht in Cúcuta opslagruimten met hulpgoederen die er voornamelijk vanuit de de VS zijn verzameld. Hij werd vergezeld door de president van gastland Colombia, Iván Duque en diens ambtgenoten Abdo Benítz van Paraguay en Sebastián Piñera van Chili.

President Maduro weigert hulp van meerdere landen en organisaties

Meerdere landen en hulporganisaties boden het in een crisis verkerende Venezuela hulp aan, maar daar verzette president Nicolás Maduro zich tegen. Hij liet afgelopen dinsdag wel weten dat het land 300 ton aan hulpgoederen van bondgenoot Rusland zal ontvangen.

Hulp die klaarstaat op bijvoorbeeld Curaçao mag van Maduro de grens niet over, net als hulpgoederen uit Brazilië. Hij liet ook een belangrijke brug tussen Colombia en Venezuela blokkeren, waardoor hulpgoederen het land niet of nauwelijks konden bereiken.

Nieuwe sancties voor Maduro dreigen

Onder andere de Amerikaanse regering heeft gezegd nieuwe sancties aan de regering van Maduro op te leggen als hij dit weekend de komst van hulpgoederen probeert te blokkeren.

Ook verschillende leden van de Lima-groep, een samenwerkingsverband van Zuid-Amerikaanse landen met ook buurlanden Colombia en Brazilië, hebben gezegd dat ze zullen kijken of er nieuwe sancties opgelegd moeten worden als de noodhulp Venezuela dit weekend niet weet te bereiken.

Bron: NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *