Opinie | Blok gaat te makkelijk mee op Amerikaanse koers in Venezuela

Commentaar Trouw

Juan Guaidó en zijn aanhangers © EPA

De zelfverklaarde president van Venezuela, Juan Guaidó, heeft besloten dat 23 februari de dag wordt dat humanitaire hulp, verzameld aan de grens met Colombia, zijn land in zal worden gebracht.

Hoe dat precies in zijn werk moet gaan, is nog niet helemaal duidelijk: de zittende president Nicolas Maduro vertikt het om de goederen, afkomstig van de door hem vervloekte Verenigde Staten, het land binnen te laten. De brug die beide landen verbindt is daarom met een paar grote vrachtwagens afgesloten.

Hulp is voor Venezuela op zich zeer gewenst. Het in potentie rijke olieland is door het beleid van Maduro in de economische afgrond gekieperd, waardoor het aan de bedelstaf is geraakt. Er zijn grote voedsel- en medicijntekorten, waardoor zelfs mensen sterven. Miljoenen Venezolanen zijn hun vaderland ontvlucht.

Niet zomaar hulp

Dat kan de indruk niet wegnemen dat hulp door de VS niet zomaar hulp is. Washington gebruikt de goederen aan de Colombiaanse grens als chantage- of hefmiddel om Maduro uit het zadel te wippen. Eerder besloten de Amerikanen al om Guaidó als interim-president te erkennen en Venezolaanse tegoeden die via Amerika lopen, naar deze nieuwe, eigen man te sluizen. Bedoeling is dat Guaidó financiële armslag krijgt en dat de steun aan Maduro in Venezuela verder afneemt. Militair ingrijpen wil Washington bovendien niet uitsluiten.

Dat is, internationaal-rechtelijk gezien, een nogal discutabele gang van zaken. Het is ongebruikelijk dat landen oppositieleiders als regeringsleiders erkennen. Als dat al gebeurt, dan meestal in tijden van burgeroorlog, als de erkende leiding van een land de controle over territorium kwijtraakt. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Libië, toen dictator Kadafi al aan de verliezende hand was, door verscheidene westerse landen. Nederland was destijds sceptisch en hield zich afzijdig.

Het is alleen daarom al zeer verrassend dat Nederland nu zonder veel discussie in het spoor van Washington Guaidó heeft erkend als leider. Dat de regering vorige week bij monde van minister Blok van buitenlandse zaken zomaar bekendmaakte dat Curaçao straks als ‘hub’ voor humanitaire goederen kan worden gebruikt, is nog opmerkelijker. Dat was wel logisch geweest als de Verenigde Naties of het Rode Kruis het hadden gevraagd. Maar nu kwam het verzoek uit Washington.

De Nederlandse regering zet zo uitzonderlijke stappen, en vaart mee op een Amerikaanse koers die onomwonden is gericht op geforceerde ‘regime-verandering’. Het is zeer de vraag of dat wenselijk is. Je zou op zijn minst hopen dat het pas gebeurt na een grondig parlementair debat.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Bron: Trouw

10 Reacties op “Opinie | Blok gaat te makkelijk mee op Amerikaanse koers in Venezuela

 1. @TROUW
  “Je zou op zijn minst hopen dat het pas gebeurt na een grondig parlementair debat.”

  Als we op een ‘grondig parlementair debat’ moeten wachten zijn we tenminste een half jaar verder. Intussen is de bevolking al verhongerd en deels uitgestorven.

  Het valt overigens nog te bezien of Maduro het nog zolang volhoudt.

 2. Feit is dat Venezuela een zeer rijk land was en nog steeds is kwa grondstoffen maar na de Bolivariaanse revolutie van Chacez en Maduro is et land straatarm. Miljoenen mensen zijn het land uitgevlucht. De familieleden van Chavez en Maduro zijn stinkend rijk en de bevolking heeft niets… En dan maar Maduro blijven steunen!

 3. @Norbert George
  wat ik zo lees zouden de verkiezingen niet helemaal comme il faut zijn gegaan.
  Bovendien : er zijn talloze voorbeelden van kandidaten die zich in de verkiezingsstrijd voordoen als democraat maar als ze eenmaal verkozen zijn zich ontpoppen als dictator. En op die basis zouden zij nooit verkozen zijn.
  ps Maduro was in eerste instantie niet gekozen maar aangewezen door Chavez. Bij latere verkiezingen had Maduro het leger en de rechtspraak ( Hooggrechtshof e.d.) in zjn zak en menig opposant inmiddels uitgeschakeld. Waarvan akte.

 4. @Norbert, Zo ken ik er nog wel een paar. Saddam Hussein won ook altijd met 99 procent van de stemmen en was legaal gezien democratisch gekozen president!

 5. Norbert George

  Brian s., wat zit je te lullen man?

  De (nieuwe) Grondwet geldt al vanaf de tijd van Chaves. Die is in werking getreden nadat Chavez het aan het electoraat heeft voorgelegd, die deze (met een ruime meerderheid) heeft goedgekeurd. Dus waar heb je het over?

  Nu kan je het niet eens zijn met die Grondwet en de bepalingen die erin staan. Maar dat doet niet terzake. De Venezolanen hebben ermee ingestemd, en op grond daarvan is Maduro de president van dat land. War jij, ik, en Westerse media, daar ook van mogen vinden.

 6. @Norbert, Maduro verloor de parliament verkiezingen en kwam toen op met zijn zgn Parlamento Constituyente (Die alleen bestaan uit Chavistas). Deze club heeft niets gedaan.. het zgn herschrijven van de grondwet???
  Maduro doet alles om in de macht te blijven. Bij presidentsverkiezingen zorgt hij ervoor dat de oppositie in de gevangenis zit of ze moeten het land ontvluchten. Maduro is gewoon een dictator die zichzelf rijk maakt en niets geeft om het volk…

 7. Norbert George

  Zeepie, dacht het toch niet.

  1. De nieuwe grondwet is in werking getreden

  2. Op grond daarvan moest er een Parlamento Constituyente worden verkozen

  3. Die is door Maduro c.s. gewonnen, mede door de boikot door oppositie partijen (in tegenstelling tot wat jij verklaard, immers, hoe is het mogelijk enige verkiezing te winnen die je zelf hebt geboikot)

  4. De heer Guaido is tamelijk onbekend in Venezuela, hetgeen onderschrijft hoe weinig steun hij heeft gekregen

  5. Meer dan 56 % van de bevolking steunt Maduro, conform een Amerikaans-Venezolaanse studie die is gedaan

  Maar voor een nog mooiere analyse: https://youtu.be/Uj0t7iVBRXw

 8. Dit zijn halve waarheden en fake news met pur propaganda en compleet eenzijdig, waardoor de lezer totaal mislijd word met voortrekkerij en luegens. Weten julie echt niet beter?

 9. Ik vind het juist een zeer goed stuk.

  Nederland is een vazale stad. Halo bola zosls ze in venezuela roepen.
  El chupon, dat zijn ze.

 10. Wat een hersenloos stuk van de Trouw.
  #1. De oppositie heeft met 2/3 meerheid het voor het zeggen in het parlement. Maduro heeft 5 personen verbannen uit het parlement waardoor ze net onder de 2/3 zitten.
  #2. In 2015 is getracht de president af te zetten; maar door een kunstgreep van Maduro (veranderen hoge raad) is dat niet gelukt.
  #3. Guaido is niet zelf-verklaard. Maar conform de grondwet kan de parlementsvoorzitter, na toestemming van het parlement, de functie van interim -president aannemen met als doel verkiezingen te organiseren.

  Aan deze opinie van Trouw is overduidelijk geen enkel onderzoek vooraf gewest. Uit je nek lullen noemen we dat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *