27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Opinie | De gemiste lansen van het nieuwe ziekenhuis

HomeAuteursOpiniesOpinie | De gemiste lansen van het nieuwe ziekenhuis

Door Omayra V.E. Leeflang

Omayra V.E. Leeflang is was jarenlang minister van Onderwijs van de Nederlandse Antillen. Later werd zij lid van de Staten van Curaçao

De bouw van het nieuwe ziekenhuis had een win-win kunnen zijn voor Curaçao in plaats van een financiële strop met een budgetoverschrijding van ruim 20 procent.
In november 2009 gaf het toenmalige Bestuurscollege van Curaçao de opdracht aan de Stichting Fundashon Hospital Nobo voor de realisatie van een nieuw ziekenhuis. Het Bestuurscollege zorgde voor een budget waarmee de kosten tot aan de ontwerpfase (2011) konden worden betaald. Ter financiering van de bouw zou door de stichting geld worden geleend op de kapitaalmarkt.

Reeds op 11 oktober 2010, een dag na het aantreden van de eerste regering van Curaçao, maakte de politici duidelijk dat ze niet van plan waren door te gaan op de ingezette weg. Het voltallig bestuur van de FHN, onder voorzitterschap van prof. Bob Pinedo, trad op 18 oktober af. De eerste gemiste kans.

Het proces van de bouw en natuurlijk ook het budget kwam onder het beheer van de regering met Jacintha Constancia als minister van Volksgezondheid. Het nieuw ziekenhuis zou op het Amstelterrein (Scadta) gebouwd worden en Ballast Nedam kreeg de opdracht voor de bouw.

In een motie van de openbare vergadering van 11 april 2013 besloot de toenmalige coalitie van partijen (PS, PAIS, PNP en Sulvaran) dat er geen steun was in het parlement voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis op het Amstel-terrein (Scadta). Helmin Wiels had in de regering van 2012 wel ingestemd met de bouw op het Scadta-terrein. Het parlement sprak zich in 2013 uit voor een traject voor de bouw van het ziekenhuis door Sehos en wel in Otrobanda. In de motie van 2013 werd ook besloten dat het geld op de begroting van 2013 gereserveerd voor de plannen van het nieuwe ziekenhuis zou moeten worden besteed aan onderwijs, sport, economie, werkgelegenheid infrastructuur en wijkverbetering.

Sehos zou evenals FHN onder prof. Pinedo, de kosten financieren op de kapitaalmarkt. Nog geen maand later op 5 mei 2013 werd Helmin Wiels vermoord en hoewel dezelfde coalitie aanbleef, trad er een nieuwe premier aan, Ivar Asjes. En weer vond er een wijziging plaats van de plannen. Financiering van het nieuwe ziekenhuis kwam weer op de begroting van de overheid. Tweede gemiste kans.

Op de begroting 2013 stond een bedrag van 10.150.000 gulden opgenomen voor het project nieuwe ziekenhuis. Dat ging niet meer conform de motie van 11 april 2013 naar onderwijs, sport, economie, werkgelegenheid infrastructuur en wijkverbetering. Tevens betaalde de regering een bedrag van 300.000 gulden aan de eigenaar van Colon Shopping Center voor het niet tijdig inroepen van de koopoptie van het shoppingcenter. Het complex werd later toch gekocht om gedeeltelijk gesloopt te worden voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis, voor 18.500.000.

De teerling is geworpen. Het nieuwe ziekenhuis wordt met een lening door de regering van Curaçao gefinancierd. Volgens de uitspraak van de huidige minister van Volksgezondheid, Suzy Camelia-Römer, zal er een budgetoverschrijding zijn van tussen de 100 en 125 miljoen. Het vastgestelde budget voor het nieuwe ziekenhuis was 421,8 miljoen gulden.

Intussen staat de schuldpositie van Curaçao op 50 procent van het bnp, ruimschoots boven de toegestane schuldquote van 40 procent bnp. Daarin heeft de lening voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis een flink aandeel.
De vooruitzichten op 10-10-‘10 met een schuldquote van 31 procent van het bnp, na de schuldsanering door Nederland, waren zeer hoopvol. Maar politiek betekent keuzes maken en die hebben we gemaakt. Waarvan akte!

Het resultaat is dat we formidabele kansen onwijs hebben gemist. Met de juiste keuzes hadden we een ziekenhuis kunnen bouwen gefinancierd op de kapitaalmarkt door een stichting FHN of Sehos, terwijl we ook voldoende ruimte op de gewone dienst van de begroting en op de kapitaaldienst hadden om geld te lenen voor de sociaaleconomische ontwikkeling van het Curaçao.

Omayra V.E. Leeflang is was jarenlang minister van Onderwijs van de Nederlandse Antillen. Later werd zij lid van de Staten van Curaçao.

<

Dit artikel is geplaatst in

16 reacties

  1. Zolang er Girobank criminelen (Eric Garcia, Stefan Capella) in de raad van toezicht worden benoemd en absolute leeghoofden als Elvis Thode tot financieel directeur, de arme man kan nauwelijks zijn eigen financien regelen met al zijn alimentaties, heeft het HNO een mooie toekomst achter zich.

  2. De heer Felix Pinedo heeft helemaal gelijk echter toen het SEHOS van de paters overgenomen werd was het in uitstekende staat en door zeer zeer slecht management vervallen tot het krot wat het nu is, hetgeen absoluut niet nodig was.
    Ik heb een ander ziekenhuis net zo oud als SEHOS gezien dat in uitstekende staat nog steeds operationeel is waar apparatuur update van goede kwaliteit is.
    Ik vrees dan ook met grote vreze dat het HNO met het huidige management binnen een paar jaar snel in dezelfde afgrond duikt als het SEHOS want de delicate apparatuur vraag top onderhoud.
    Curacao zijnde een centraal Caribisch eiland had een centraal top hospitaal voor het Caribische regio hebben kunnen spelen van top kwaliteit met behulp van al deze andere eilanden, met top specialisten, maar ja management en politiek is niet van deze tijd.

  3. Ik zal het nog één keer zeggen: Vele van die mensen (Jan en alle man, inclusief de politici) die opgedragen werden met de nieuwbouw ziekenhuis, hebben geen kaas gegeten van het ziekenhuiswezen. laat staan over het bouwen van zo’n ziekenhuis. Geen wonder die miljoenen budgetoverschrijding en al de problemen die zich hebben voorgedaan. Het zijn weer dezelfde mensen die hun sporen elders hebben achtergelaten, die door onze politici aangesteld worden.
    Als een jarenlange voorvechter voor een nieuw ziekenhuis, ben ik toch tevreden dat het nieuwe gebouw er staat, want ik heb diverse keren gewaarschuwd dat het oude Sehosgebouw een tijdbom op zichzelf is. Het is onbehoorlijk dat ons zieke volk in deze moderne tijd, in zo’n (risicovolle) hagelijke situatie moeten reconvalesceren. Voor wat betreft de financiering vraag ik mij nog steeds af waarom de overheid (opeenvolgende regeringen) geen (partiële) subsidie heeft (hebben) aangevraag bij Nederland en de Europese Unie.

  4. @Esther: wat je nu schrijft, daar kan ik me in vinden. Maar dat pensioen verhaal is non informatie. Daar heeft iedere voormalige minister recht op.

    Als je het daar niet mee eens bent, zul je de zittende regering moeten aanspreken. Zij zijn degene en de enige die die wet kunnen veranderen.

  5. Even een snelle reactie op La Stiwz, voordat een item na een post van hem weer gesloten wordt: het graaigedrag van Leeflang en haar benoeming van de veroordeelde Sluis tegen een idioot salaris bij Bureau Post doen wel degelijk hier ter zake. Net als haar peperdure snoepreis naar China om een sportwedstrijdje bij te wonen.

    Want hoe kun je Leeflang die hier de moraalridder uithangt serieus nemen als ze zelf een van de grootste misbruikers van gemeenschapsgeld was tijdens haar politieke carriere?

  6. O.Leeflang voor je dood doe dan voor 1x iets goeds om in je testament al je bezittingen naar goede doelen en het onderwijs te laten trouwens gelukkig kunnen wij na onze dood niets meenemen.Kan je misschien je zonden vereffenen.Niet waar.

  7. Het zou beter geweest zijn als Omayra met de cijfers van de overschrijding van het budget was gekomen. Waar zijn die ruim 100 miljoen naar toe gegaan? Het zal hoogstwaarschijnlijk ook nog meer worden als er geen goede controle is.

  8. @Kenneth: klopt, maar Esther en zijn voorgaande alter ego’s blijven denken dat door deze herhaalde stemmingmakerij, het opeens waarheid wordt.

  9. Wat heeft de pensioenregeling voor Ministers nu met het financieren van een Hospitaal te maken. Indien het men niet eens is met de pensioenregeling in het algemeen doe dat maar gebruik dat niet om personen op persoonlijk vlak een kopje kleiner te maken.

  10. Over geld over de balk smijten! gesproken, Leeflang weet je nog dat je een snoepreisje pakte om die hard loper Suer zuiker, ik ben zo blij zo blij om gekochte vriend van Gerrit de Raaf, ze ging hem kussen in Japan omdat hij Eén stap(voetje) over de streep had gezet, kosten $ 60.ooo,00. breek mij de bek niet open,kruip terug onder de boom samen met die andere taart liberia. over tot de orde van de dag.

  11. Gezien haar ridicuul riante pensioenregeling zou het voor de belastingbetaler een zegen zijn wanneer deze dame haar achternaam geen eer aandoet.

  12. Dat deze mevrouw het over budgetoverschrijding heeft, blijkt nogmaals dat politici op Curacao geen moreel besef hebben.

  13. Over financiele strop gesproken: dat zijn ook de bovenmatige pensioenen van mevrouw Leeflang, door de belastingbetaler betaald, waardoor deze dame voor haar 60e al maandelijks 15,000 NETTO op haar bankrekening gestort kreeg.

    Een financiele strop is ook de 50,000 gulden maandsalaris van de voor fraude veroordeelde directeur Sluis van Bureau Post, een baantje dat hij kreeg van mevrouw Leeflang die ook voor zijn ridicule salaris tekende.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties