32 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Opinie | GreenTown pleit voor Masterplan

HomeAuteursOpiniesOpinie | GreenTown pleit voor Masterplan

Opinie door Sven Rusticus, Andres Casimiri en Orlando Meulens

Andres Casimiri en Orlando Meulens in overleg met een aantal adviseurs.

Naar aanleiding van de behandeling van het Isla-dossier in de Staten van Curaçao op 28 augustus jongstleden, stellen de oprichters van GreenTown Curaçao voor om zo snel mogelijk met de overheid een Masterplan te ontwikkelen waarbij de haalbaarheid van de herontwikkeling van het Isla-terrein wordt bepaald. Vandaar deze open brief aan de regering van Curaçao.

In het Statenoverleg is vastgesteld dat er geen garanties kunnen worden gegeven met betrekking tot het continueren van de raffinaderij. Curaçao dient zich voor te bereiden op een mogelijke sluiting van de Islaraffinaderij in 2019. Daarom wil GreenTown samenwerken met de overheid en haar opgebouwde kennis en netwerk benutten in het voordeel van Curaçao. GreenTown stelt voor om de coördinatie van het Masterplan met de overheid te organiseren vanuit een Publiek- Private Samenwerking (PPS), waarbij alle kennis en de netwerken van zowel de overheid als van GreenTown optimaal worden benut ten gunste Curaçao.

Het Masterplan zal een uitgebreide haalbaarheidsstudie, een validatie van de geïdentificeerde economische sectoren, een strategie voor de energievoorziening, een businessplan, een financieringsplan en een uitgebreid sociaal plan voor de medewerkers van Isla bevatten. GreenTown is ervan overtuigd dat een duurzame herontwikkeling van het Isla-terrein, waarin nieuwe economische activiteiten worden ontplooid, voordeliger is dan doorgaan met olieraffinage.

In plaats van afhankelijkheid van de volatiele en neerwaartse olie-industrie, zorgt GreenTown voor risicospreiding. GreenTown creëert nieuwe banen in verschillende sectoren, onder andere in de entertainmentsector, creatieve sector, jachthavens, scheepsreparatie, vrijhandelszone, visserij, toerisme, de bouw, vastgoedontwikkeling en duurzame energie. Deze sectoren dienen zorgvuldig gevalideerd te worden.

GreenTown heeft in de afgelopen zeven jaar gewerkt aan haar visie en een groot netwerk opgebouwd van internationale experts, investeerders, bedrijven, financieringsinstellingen en universiteiten die ervan overtuigd zijn dat een duurzame koers voor Curaçao grote economisch kansen biedt en daarnaast goed is voor het milieu en de volksgezondheid.

GreenTown stelt daarom voor om gezamenlijk een PPS op te richten, waarin zowel de overheid als GreenTown zitting nemen en van waaruit de ontwikkeling van het Masterplan kan worden gecoördineerd. Een PPS is hiervoor een bewezen manier om het bedrijfsleven en de overheid samen te laten werken; ze worden over de gehele wereld opgezet voor de oplossing van vraagstukken die vergelijkbaar zijn aan die van de Isla-raffinaderij.

In het netwerk van GreenTown zitten bedrijven die ervaring hebben met deze vorm van samenwerking, waaronder: – Rebel Group: een internationale maatschappij die gespecialiseerd is in Publiek- Private Samenwerkingen. Rebel Group organiseert de financiering van grote infrastructurele projecten, kennen GreenTown en heeft reeds advies gegeven.

– EIB: GreenTown heeft support van de Europese Investeringsbank, de EIB, ontvangen. Hierdoor kunnen aan toekomstige investeerders en ondernemers gunstige leningen worden aangeboden. De EIB steunt de visie van GreenTown omdat deze de CO2-uitstoot reduceert, sociale cohesie verbetert en extra economische ontwikkeling stimuleert.

– RoyalHaskoningDHV: een gerenommeerd ingenieursbureau dat grote projecten leidt en doorrekent. RoyalHaskoningDHV heeft in 2013 reeds in een ‘market scan’ de economische haalbaarheid van GreenTown onderzocht en een positief advies gegeven.

– Edgewater Resources: is een Amerikaanse projectontwikkelaar die gespecialiseerd is in de ontwikkeling van ‘waterfront real estate’. Zij hebben zwaar vervuilde ‘brownfields’ getransformeerd naar prachtige groene leefomgevingen met bloeiende economische activiteiten.

– AECOM: een groot en gerenommeerd project- en engineeringbureau in de Verenigde Staten en een belangrijke adviseur van GreenTown. AECOM wil een bijdrage leveren in de totstandkoming van Green- Town.

– Lokale investeerder en ondernemers: hebben interesse in de exploitatie van delen van GreenTown. Hun visie en mening zijn essentieel en waardevol.

– Beelen Waste Innovators: een ontmanteling en recyclingbedrijf in Rotterdam, heeft advies voor de ontmanteling van de raffinaderij gegeven. Volgens Beelen kan de ontmanteling van de raffinaderij kosteloos gedaan worden in ruil voor de waarde van het staal.

– Shell: werknemers van Shell hebben meegerekend aan de bepaling van de waarde van het staal van de raffinaderij. De ‘scrap value’ van het staal is significant.

– Universiteiten: het Massachusetts Institute of Technology, de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam zien in GreenTown een vooruitstrevend project waarin de nieuwste innovaties kunnen worden toegepast, in samengewerkt met de University of Curaçao.

Sven Rusticus, Andres Casimiri en Orlando Meulens zijn van de ‘Nederlandse tak’ van Greentown. In een eerdere bijdrage lieten zij weten dat het belangrijk is dat GreenTown ‘bij haar oorspronkelijke visie blijft voor een complete herontwikkeling van het Islaterrein’ en zich niet laat ‘ombuigen’ in een hybride model, zoals de huidige voorzitter Ron Pin op Curaçao voorstaat.

4 reacties

  1. Greentown is de enige groep die realistisch ziet dat de olie industrie een verloren zaak is voor Curacao.
    wie heeft die roestfabriek nog nodig?

  2. GreenTown als panacea en economische reddingsboei. Lachwekkend dat zeker.

    GreenTown stelt een PPS voor dat vorm gegeven moet worden door Rebel Group (schijnbaar rebels ‘with a cause’). Een mogelijke vernieuwing van raffineren op Curaçao werd effectief gesaboteerd vanwege onterechte twijfels over financiële daadkracht. Nu dat Curaçao werkelijk economisch klem zit en al jaren steeds harder achteruit glijd, wordt de mes op de keel gelegd.

    Het voorstel van GreenTown voor een PPS geeft duidelijk aan hoe Curaçao, het terrein rond St. Annabaai, in feite aan een reeks buitenlandse entiteiten als: De Europese Investeringsbank (EIB); RoyalHaskoningDHV; Amerikaanse projectontwikkelaar Edgewater Resources; VS project- en engineeringbureau AECOM; Beelen Waste Innovators en Shell, wordt overgedragen. St. Tropez en Baoase enz. waren in vergelijking enkel ‘fingeroefeningen’.

    Pro forma worden nog ‘maatschappelijke organisaties’ als universiteiten, maar liefst drie buitenlandse, genoemd, om bij ‘too good to be true’ twijfelaars van de technische kaliber en haalbaarheid van het geheel eventueel te overtuigen. Lokale investeerders en ondernemers worden tussendoor ook genoemd en mogen ook een graantje meepikken. Echter, de Curaçaose gemeenschap wordt niet genoemd.

    In de hierboven opsomming is het vanzelfsprekend dat óók voor dit stukje kust ‘apartheid’ zal gelden daar de ‘projecten’ buiten bereik voor de overgrote meerderheid van de bevolking zal zijn. In feite pleit GreenTown niet voor een Masterplan voor de herontwikkeling van het Isla-terrein. GreenTown pleit voor een Masterplan om een systeem van een gescheiden samenleving te implementeren, voorbijgaand aan de wensen van de lokale bevolking. Waar het uiteindelijk om draait is hoe Masterplan GreenTown zich gaat verhouden tot burgers van Curaçao.

    Een overgrote meerderheid van de bevolking deelt niet in wat Curaçao te bieden heeft, hoewel zij van families stammen die eeuwenlang het eiland bewonen. Niet economisch, niet sociaal, niet spiritueel enz.

  3. De problemen bij de verzoekers zijn niet belangrijk. Het gaat er om de Curacaose economie een breder draagvlak te geven dan olie.
    Als regering is het plicht om alle facetten van het probleem serieus te bekijken. Veel brillen waren tot nu toe vervuild met crude. Schoonpoetsen en nieuwe wegen inslaan. Dat vergt lef en politieke moed.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties