PAR is 100 procent zeker dat kabinet Schotte vertrekt

Emily de Jongh-Elhage

Door  Redactie Aworaki
(foto: José Dias)

“De PAR-fractie (acht zetels) zal de motie van wantrouwen die de PNP-fractie voorbereidt om alle ministers van het kabinet Schotte te doen aftreden, onmiddellijk steunen.” Dit zegt PAR-leider Emily de Jongh-Elhage tijdens haar persconferentie op maandagmiddag.

De PAR-leider benadrukt dat het parlement – in tegenstelling tot het kabinet – niet demissionair is en voorlopig gewoon kan handelen. “In het door de gouverneur ondertekende landsbesluit staat dat het huidige parlement per 2 november 2012 zal aftreden. Het parlement behoudt dus de bevoegdheid om Schotte en zijn ministers onmiddellijk naar huis te sturen.”

Honderd procent zeker
De Jongh-Elhage zegt honderd procent zeker te zijn dat een meerderheid in het parlement de motie van wantrouwen steunt om het kabinet Schotte te laten aftreden. De motie betreft zonder uitzondering alle demissionaire ministers van het kabinet Schotte, en zal in een openbare Statenvergadering die nog deze week plaatsvindt ingediend worden.

Interim kabinet
Nadat alle ministers zijn afgetreden moet er een interim-kabinet geïnstalleerd worden, dat tot taak heeft alle lopende zaken af te handelen. Iedere partij die de motie van wantrouwen steunt moet een kandidaat afvaardigen voor een ministerspost. “Hiermee wil de PAR een kleine, verantwoordelijke interim-regering waarborgen.” De Jongh-Elhage heeft te kennen gegeven dat zij zelf geen deel uit zal maken van het interim-kabinet. Op de vraag wie de premier wordt antwoordde ze dat dit nog niet besloten is.

Misbruik van Artikel 53
Volgens De Jongh-Elhage heeft Schotte  misbruik gemaakt van Artikel 53 van de Staatsregeling om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. “Het artikel is bestemd om te gebruiken wanneer er een conflict is tussen regering en parlement over een aangelegenheid van het volk. Maar dit was niet het geval. Het ging simpelweg om twee parlementariërs die niet meer wilden meewerken aan een slechte regering.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *