28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

ParadiseFM | Fors verlies in 2018 voor Algemeen Pensioenfonds Curaçao

HomeMediaParadiseFM | Fors verlies in 2018 voor Algemeen Pensioenfonds Curaçao
APC Algemeen Pensioenfonds | Jeu Olimpio

Een sterk negatief rendement op de buitenlandse beleggingen heeft gezorgd voor een fors verlies van het Algemeen Pensioenfonds Curaçao in 2018.

Dat meldt het Antilliaans Dagblad vandaag. Ook de pensioenbijdragen daalden vorig jaar tot 84.2 miljoen, terwijl het een jaar eerder nog 97.3 bedroeg.

Maar volgens de krant zijn het echter vooral de negatieve resultaten op de beleggingen die ervoor zorgen dat APC rode cijfers heeft moeten schrijven over 2018.

Bron: ParadiseFM

35 reacties

  1. Dank voor de link LaStiwz!
    Weet iemand trouwens of ENNIA ooit nog een jaarverslag gaat publiceren? Of is Reinald, kop in het zand, Curiel te druk met happy hours om aan financiële verslaglegging te doen? Hebben nu 2 jaar op rij niets gepubliceerd en beginnen aardig op een semi-overheids instelling te lijken als Korpodeko die wel geld kosten en uitgeven maar geen transparantie geven wat er met het geld bereikt is.

  2. @Drechi: pensioen in nederland houden rekening met de lage rente en langer leven trend. Zoals Mark al opmerkte rekent APC meet een rendement 4% en rekent zichzelf hiermee rijk. Als APC op basis van realistische rentes en levensverwachtingen zou rekenenen hadden zij allang pensioenen moeten korten, maar het bestuur schuift dat probleem gewoon vooruit naar de volgende generatie.
    Om een volgende Insel air te voorkomen lijkt het mij dus in ieders belang dat Martis en Bor in een openbare setting toelichting geven wat er allemaal loos is: mochten pensioenen inderdaad gekort moeten worden dan is dat beter om dat nu toe te geven dan kunnen mensen er nog rekening mee houden. Korten als je al gepensioneerd bent is erg vervelend omdat je niet meer extra kunt opsparen.

  3. Al met al niet zo verwonderlijk zeker gezien het feit dat er wel erg weinig pensioenen zijn afgedragen door verschillende grote bedrijven. Denk alleen even aan de Capriles, Skuchami etc etc! die mensen kunnen fluiten naar hun pensioen.

  4. @ de CR’s en de Marken op KKC
    Heb net gelezen dat in het met o zo slimme Nederlandse Pensioen Experts behepte Nederland, binnenkort misschien de pensioenen tot en met misschien wel 15% gekort zullen moeten worden………. En dat terwijl er daar volgens sommigen hier “geen functies vergeven worden aan Curacaoenaars die eigenlijk toiletten schoon mogen maken…. Als ze braaf zijn”. Nee, daar lopen mensen rond die weten waar ze mee bezig zijn!

    Ik stel voor om ook in Nederland dan de Directies van de pensioenfondsen die thans in overweging nemen om pensioenen te gaan korten, STEVIG en publiekelijk aan de tand te voelen, net als hier met Mw Kruithof en Hr Martis die het volgens CR overduidelijk af hebben laten weten…… 🙂 🙂 🙂

  5. @drechi: ik ben geen racist. Ik merk alleen op dat het mij opvalt dat de YDK positief gediscrimineerd wordt op Curacao wat er toe leidt dat allerlei hoge functies vervuld worden door mensen met een profiel die in het buitenland de toiletten zouden schoonmaken.
    Zou je ook eens inhoudelijk willen reageren op mijn argumenten of is jouw enige argument dat wij “APC op hun blauwe ogen moeten vertrouwen”?

  6. Voorheen konden gezagsdragers hun pensioenen in “no time” opbouwen, Een Statenlid kon het pensioen opbouwen in 16 jaar, Minister 4 jaar, Gezaghebber en gedeputeerde 6 jaar en een eilandsraadslid in 9 1/2 jaar.

    Omdat er geen cumulatiebeding was kon een persoon ook meerdere pensioenen op elkaar stapelen.
    Deze riante pensioenregelingen zijn onhoudbaar

    Hopelijk is dit inmiddels ook aangepast, zeker gezien die financiele situatie van het eiland.

  7. aanvullend :
    Bij een eindloonsysteem bestaat een zogenaamde backservice verplichting. Die is bij het middelloonsysteem geschrapt.

  8. Drechi
    Eindloon- of middelloonsysteem heeft invloed op de pensioenuitkering te zijner tijd. De hoogte van de premie-afdracht is voor de werknemer en werkgever in beide systemen dezelfde.

  9. @deechi: insel air had ook een tijdje een buitenlandse topper als CEO en ging doodleuk failliet. Het zou niet de eerste keer zijn dat een Curaçaose overheids instelling door “experts” “geholpen” wordt en ten onder gaat. Dus Bor en Martis dus gewoon publiekelijk tekst en uitleg laten geven.

  10. @Maarten,
    Dat is vlgs mij een beetje te kort door de bocht als je dat zo stelt mijn waarde.
    Dat de premie-inkomsten wel enorm zijn gedaald, terwijl het aantal deelnemers niet significant niet, (met minder premie-inleg als gevolg) kan ook te maken hebben met bijvoorbeeld het feit dat veel werkgevers er thans voor kiezen om niet meer een “eindloonsysteem” als uitgangspunt te hanteren als basis voor hun bedrijfspensioenen.
    Ze kunnen geswitched zijn naar een middelloonsysteem. Ook minder premie-inleg als gevolg. Een pensioenregeling op “beschikbare premie-model” gebaseerd brengt veelal ook zeker minder geld in het laatje.

    Dit laat zien dat dit ogenschijnlijk simpel gebeuren complexiteiten in zich meevoert waar wij licht niet aan denken.
    En geloof me: Mw Kruithof en Hr Martis, (en alle anderen die ermee te maken hebben) zijn echt niet dom. Ze laten zich door de beste actuarissen, beleggingsexperts, rekenaars en medewerkers die beschikbaar zijn informeren, alvorens over te gaan op beslissingen.
    Dit is heel iets anders dan anderen corrigeren op schrijffouten, of afkraken om af te kraken, he Trui?? 🙂 🙂 🙂
    En nogmaals: Lange termijn visie is vlgs mij the way to go!!

  11. Ik stel voor dat de Nederlandse pensioenfondsen worden opgeheven en worden ondergebracht bij APC Curacao . Dan ontkomen de pensioenen van de Nederlandse deelnemers aan de onvermijdelijke korting maar worden in tegendeel geïndexeerd ?

  12. @Mark
    Als ik de jaarverslagen eens doorspit dan zie ik dat het aantal deelnemers van het pensioenfonds APC niet significant is veranderd. Des te opmerkelijker is het dan dat de premie-inleg wel een enorme terugval laat zien. Het zal toch niet zo zijn dat er onrechtmatig geld is ontrokken aan het pensioenfonds en is aangewend voor andere in de penarie zittende instanties? En dat dat onttrokken geld dan maar is weggeschreven (verdonkeremaand) als zijnde minder premie-inleg? Vreemde zaak. (en inderdaad 4% rekenrente…..????).

  13. @Opmerker/drechi: aan jullie “soort” mensen gaat ons eiland kapot. Bij insel air mocht ook niemand vragen stellen over de lening, zelfde bij HNO , isla project met al zijn geheimhoudings overeenkomsten, en nu kennelijk ook bij APC.
    Het zou mij niets verbazen als jullie het soort mensen zijn dat doodleuk blijft toekijken totdat de boel in de soep draait, en vervolgens gaat staken en allerlei autobanden in de fik steekt.

  14. @Opmerker: de APC voorziening is 4,6mrd. Curacao heeft een BBP van rond de 3,1mrd USD (https://en.wikipedia.org/wiki/Cura%C3%A7ao) dus rond de 5,5 mrd ANG -> APC is ongeveer 80-85% van het BBP van Curacao en daarmee too big to fail. Even de volgende feiten op een rijtje:
    * APC hanteert een verwacht rendement/rekenrente van 4% terwijl de huidige rente veel lager ligt (zie ook opmerking Mark)
    * APC gebruikt geen langleven tafels zodat ze onvoldoende rekening houden met de effecten van langleven
    * de opbrengst van de beleggingen schiet alle kanten op zodat men kennelijk de risico’s niet heeft gehedged/afgedekt
    Bovenstaande lijken mij voldoende redenen om het APC bestuur in een openbare setting te vragen tekst en uitleg te geven.
    Situatie bij APC is overigens minder erg dan die bij ENNIA want die hebben al 2 jaar uberhaupt geen jaarverslag uitgegeven, dus wat daar allemaal speelt…

  15. @Henk: klopt APC zit in HNO en financiert nu voor 5% rente de salarissen van Betrian en Gilbert Martina.
    @ Mark/LA: klopt dat de rendementen de laatste jaren 6% zijn geweest maar dat is op basis geweest van de ex-NA staatsobligaties van voor 10-10-10 die rentes van 7-8% gaven. Er zij nu geen ex-NA staatsobligaties meer zodat je toekomstige rendement lager zal komen te liggen.
    @Mark: pensioenfondsen op Curacao hanteren geen prognose tafel (die een trend van langer leven hanteren): APC zal wel een potje opzij hebben gezet maar dit zal niet voldoende zijn geweest.

  16. Het blijkt weer dat er conclusies getrokken worden zonder het jaarverslag van 2018 in te zien.
    Zou alle commentators aanraden dit eerst te lezen en daarna pas conclusies te trekken.
    P.S. Kijk ook eens naar de jaarverslagen van grote Nederlandse Pensioenfondsen waaruit blijkt dat ook deze geen goede resultaten hebben gerealiseerd ivm slechte beleggingsresultaten.

  17. CR
    Zag zojuist in het jaarverslag dat APC wel rekening houdt met “langer leven”. Of de mate waarmee correct is weet ik niet. Maar APC hanteert bij de bepaling van de dekkingsgraad (graden) een rente van 4% ! Veel te hoog ! Zo maak je alles zonnig(er).
    En dat heeft niets te maken met de DNB. Alle westerse landen/pensioenfondsen hanteren een veel lager %. Oei,oei,oei ! Jeugd let op uw saeck anders is de pot leeg als jullie met pensioen gaan. Welke accountant accordeert eigenlijk dit jaarverslag?
    ps de rente op een gewone spaarrekening bedraagt tegenwoordig o% tot 0,5% ! En mogelijk moet je in de toekomst rente gaan betalen aan de banken bij het aanhouden een gewone spaarrekening i.p.v. dat je nog een schamele rentevergoeding krijgt!

  18. @Lastiwz: pensioen fondsen op Curacao vallen niet onder DNB toezicht maar onder cbcs dat een 20 jaar oude pensioen wetgeving hanteert met een rekenrente van 4%. Pensioenfonds bes hanteert wel een us swap curve.

  19. @Mark de dekkingsgraad is beleggingen/verplichting. Als die net boven de 100% ligt heb je net genoeg geld in kas om je toekomstige pensioen uitkeringen te betalen maar niet als er tegenvallers zijn.
    Pensioen fondsen op Curacao houden geen rekening met de trend van langer leven zodat APC eigenlijk gewoon een tekort heeft.

  20. @Drechi @Cr: het zit met APC net iets anders in elkaar.
    In het simpel:
    Van alle de toekomstig uit te betalen pensioenen kun je de contante waarde per vandaag uitrekenen. (Is hoeveel geld moet ik nu hebben om straks alles te kunnen betalen.)
    Dit geld wat je nu moet hebben, levert rendement op tussen nu en uitbetalen. Echter APC mag niet met een historisch rendement rekenen, niet met een verwacht rendement, niet met een…., maar met een rekenrente, of risicovrije marktrente.
    Een uitkering over 5 jaar wordt gedekt door AAA obligaties met een looptijd van 5 jaar. Een uitkering over 20 jaar wordt gedekt door AAA obligaties met een looptijd van 20 jaar.
    Nu is het probleem dat de rente 30 jaar Duitsland 0,3% is, en 20 jaar Nederland 0,14%. Vandaar dat de dekkingsgraad slechts 100% is.
    De rekenrenteis absoluut laag.
    Als APC mocht rekenen met de helft van het over de laatste 20 jaar behaalde rendement, zou de dekkingsgraad vele procenten hoger liggen.

    Dit is exact hetzelfde probleem waar veel (alle?) Europese pensioenfondsen mee zitten.
    Nogmaals: dit is de simpele versie.

    Bijkomend probleem is dat APC in de statuten heeft staan dat het overgrote
    deel van hun te beleggen vermogen gestopt moet worden in lokale bedrijven.
    Probeer dan maar eens een rendement van meer dan 5% te halen.

  21. Een teruggang van zo’n 13,4% aan pensioeninkomsten (premie-inleg?) in één jaar !!! is wel heel opmerkelijk.
    Daar dient APC een plausibele verklaring voor te geven.
    Alleen bijvoorbeeld de uitleg “hogere werkloosheid” dus minder pensioenpremie-betalers is m.i. onvoldoende.
    Hoeveel meer werkloze personen plus bijhorende leeftijd-cohorten want jeugdigen verdienen, gemiddeld, minder en dragen dus een lagere pensioenpremie af dan, gemiddeld, de ouderen. Dus ook opgave van de misgelopen premie t.o.v. van het jaar er voor per categorie? Ik ben wel reuze benieuwd naar die verklaring.
    Wat betekent eigenlijk “APC schrijft rode cijfers”? Bij een pensioenfonds is toch maar één ding van belang : de dekkingsgraad? (graden).

  22. @drechi: bij een dekkingsgraad onder de 100% moet je gewoon pensioenen korten dus hoezo lange termijn planning? Als APC onder de 100% komt gaat de Curaçaose regering net zoals bij insel air geld ter beschikking stellen dus net zoals bij insel air ben ik geen naive belasting betaler die afwacht tot de rekening komt maar verwacht dat APC tijdig met tekst en uitleg en een plan komt.
    Is drechi trouwens niet een anonieme naam voor Etienne ys? Jullie lijken er dezelfde ideeen te hebben over graaien uit de algemene middelen.

  23. @CR:
    Je DOET weer alsof je er een heleboel van af weet, maar ondertussen ga je straal voorbij aan het gegeven dat beleggingen, en zeker in de orde van grootte waarop dat bij een APC geschiedt, gebaseerd is op de lange termijn!!!!!!
    Maar nee: CR wil even Dhr. Martis en Mw. Kruithof-Bor aan de tand voelen, en hen mogelijk van “advies” te voorzien. Heel voornaam.
    Jij leest blijkbaar de kranten niet inhoudelijk: je leest de koppen, interpreteert dat op je eigen eigenwijze, eigengereide en eigenzinnige manier, (je is veiliger bij dingetje Trui: hoef ik niet aan de “W” te denken) denkt daarbij alles te weten, maar weet ondertussen dus niets, nada, niente!
    Hou toch op met de betweter uit te hangen CR. Het staat wel interessant, maar je maakt je der soms verschrikkelijk belachelijk mee.

  24. Het verbaast mij dat er vanuit de media en politiek totaal niet gereageerd is op dit nieuws: de dekkings graad van APC was in 2016 101%, in 2017 105% en in 2018 net boven de 100% (https://www.apc.cw/assets/apc_jaarverslag_2018_wt_online.pdf). Het is nu wel duidelijk dat het bestuur maar wat doet en dat er totaal geen risico management plaatsvindt waardoor de resultaten alle kanten opschieten. Kunnen Martis en Bor hier eens publiekelijk ondervraagd over worden? Als het mis gaat met APC mag de Curacaose belastingbetaler hier weer voor gaan opdraaien.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties