28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Parool | Dit is wat we nu weten over de gevolgen van orkaan Irma

HomeMediaParool | Dit is wat we nu weten over de gevolgen van...
Luchtfoto van vloedgolven bij Sint Maarten. © ANP

De orkaan Irma heeft woensdag zware schade aangericht Caribisch gebied, met name Sint-Maarten en het kleine eilandje Barbuda zijn zwaar getroffen. Dit is wat we nu weten over de gevolgen van het natuurgeweld.

Bekijk nieuwe update(s).

  1. Laatste nieuws over gevolgen

    De orkaan Irma heeft op de Bovenwindse Eilanden woensdag zeker tien levens geëist.
    De Franse autoriteiten telden er acht op het Franse deel van Sint-Maarten en op het eilandje Barbuda en op het Britse eiland Anguilla kwamen in totaal twee mensen om het leven. De autoriteiten vrezen dat het aantal slachtoffers nog verder zal oplopen.

    Anguilla is volgens meldingen van ooggetuigen “getroffen als door atoombom”.

    Ook de Britse Maagdeneilanden hebben grote schade geleden, zei staatssecretaris Alan Duncan van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken tegen parlementariërs.

    De gouverneur van Puerto Rico, Ricardo Roselló Nevares, liet zich donderdagmorgen enigszins opgelucht uit over Irma, omdat de schade niet te vergelijken is met de verwoesting op eilanden ten oosten van Puerto Rico.

    Meer dan de helft van de drie miljoen inwoners zit donderdag zonder stroom en de drinkwatervoorziening is ingestort.

    Het eiland wordt verder geplaagd door zware regens en storm. Maar Puerto Rico is niet getroffen door totale verwoesting zoals Sint-Maarten en Barbuda.De voorzitter van de volksvertegenwoordiging van het Franse deel van Sint-Maarten, Daniel Gibbs, zei dat 95 procent van de bebouwing is weggevaagd.

    Hetzelfde percentage noemde de premier van Antigua en Barbuda met betrekking tot Barbuda.
    Het hoofdeiland van zijn Caribische staat, Antigua, bleef over het algemeen gespaard.De orkaan die nog steeds in de zwaarste categorie valt, trok donderdag ruim 150 kilometer ten noorden van de Dominicaanse badplaats Punta Cana verder naar het noordwesten, richting de Bahamas en Florida.

    De ook bij Nederlandse toeristen geliefde Dominicaanse Republiek bereidde zich voor op de orkaan en de daarmee gepaard gaande hevige regens en overstromingen. In het noorden en oosten werden mensen langs de kust geëvacueerd uit vrees voor de metershoge golven die Irma veroorzaakt, aldus plaatselijke media.

  2. Hulp

    Schade op het Franse gedeelte van Sint-Maarten.
    Schade op het Franse gedeelte van Sint-Maarten.© ANP

    Marineschip Zr. Ms. Zeeland is aangekomen bij Sint-Maarten.

    Het schip is daar om hulp te verlenen. Commandant André van der Kamp heeft donderdag buitengaats een paar foto’s op Twitter gezet. Verkenners kijken hoe het met de kade in hoofdstad Philipsburg is gesteld. Daar moeten de Zr. Ms. Zeeland en de Zr. Ms. Pelikaan afmeren.

    Het patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland heeft een helikopter en bootjes aan boord om mensen en hulpgoederen aan land te brengen. Bovendien is er aan boord plek voor ongeveer honderd evacués.

    Ook de Europese Unie staat klaar om noodhulp te bieden aan de landen die door orkaan Irma zijn getroffen.

    Ook kan het Solidariteitsfonds van de EU worden aangesproken voor een bijdrage aan de wederopbouw. Via het Europese Copernicus-systeem zijn actuele satellietbeelden verstrekt die kunnen helpen de schade in kaart te brengen.

    Lidstaten kunnen een beroep doen op het fonds in het geval van een grote natuurramp. In dit geval zouden Nederland en Frankrijk dat kunnen doen als de schade op de Caribische eilanden is geïnventariseerd.

    Het Europese coördinatiecentrum voor rampenbestrijding en de humanitaire hulpkantoren in de Caribische regio volgen de ontwikkelingen nauwlettend. Zij staan in contact met de landen die bereid zijn bijstand te verlenen. In Haïti en de Dominicaanse Republiek zijn experts aanwezig, aldus de Europese Commissie.

    Zo nodig kan extra personeel worden ingezet. “Heel ons hart is bij de slachtoffers en de mensen die zijn getroffen door orkaan Irma”, aldus EU-buitenlandchef Federica Mogherini.

    De hulpverlening aan het Franse deel van Sint-Maarten begint volgens de minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb met de distributie van drinkwater.
    Collomb zei donderdag dat er onder meer vaartuigen met drinkwater gestuurd worden. Ook gaan 100.000 voedselpakketten naar de inwoners van Saint-Martin, zoals het Franse deel van het eiland heet. Collomb zei dat het vliegveld Grand Case in het noorden van het eiland gelukkig niet zwaar beschadigd is, zoals de zwaar gehavende Nederlandse luchthaven in het zuiden.

    Na water en voedsel volgen andere prioriteiten. Franse media melden bijvoorbeeld dat de twee energiecentrales op Saint-Martin en het eveneens zwaar getroffen eiland Saint-Barthélemy beide niet meer werken. De Franse autoriteiten schatten dat de twee gebiedsdelen voor 95 procent zijn verwoest. Het dodental staat in Frans Sint-Maarten staat vooralsnog op acht.

  3. Rutte: Geen slachtoffers Saba en Statia

    Het lijkt erop dat op de eilanden Sint-Eustatius en Saba geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen door toedoen van orkaan Irma. Dat zei premier Rutte donderdagochtend tijdens een persconferentie in Den Haag. Van Sint-Maarten, het ernstigst getroffen van de drie eilanden, is nog steeds geen duidelijk beeld van eventuele slachtoffers.

    De meeste zorgen zijn er op dit moment over Sint-Maarten, zeiden Rutte en zijn collega van Koninkrijksrelaties Plasterk donderdag. Duidelijk is dat de materiële schade daar enorm is. De infrastructuur heeft hevig geleden en ook zijn er geen stroom en benzine aanwezig. Met kleine schepen wordt nu geprobeerd aan land te komen. Grotere marineschepen die vanuit Curacao richting het eiland zijn gevaren kunnen dat nog niet.

  4. Schade goed zichtbaar van boven

    Een dag nadat Irma huis hield op Sint-Maarten heeft een NH90-helikopter van de Nederlandse marine een eerste vlucht over het eiland gemaakt. Van bovenaf is goed te zien dat de schade enorm is. Donderdagochtend om 11 uur houden premier Rutte en minister Plasterk van Koninkrijksrelaties een persconferentie in Den Haag.

  5. 4 Nederlandse toeristen op Sint-Maarten

    Reisorganisator TUI laat weten dat in- en om het gebied waar orkaan Irma doorheen raast of raasde momenteel zeker 2400 Nederlanders zijn. Toen Irma woensdag over Sint-Maarten trok waren daar nog vier Nederlanders die via TUI of dochteronderneming Kras een vakantie hadden geboekt.

    Met alle vier is contact geweest, zegt een woordvoerder. Zij maken het goed. De zegsvrouw laat weten dat een week geleden met behulp van TUI circa 50 Nederlanders Sint Maarten hebben verlaten. Anderen deden dat uit eigen beweging. Hoeveel mensen dat deden is niet precies duidelijk.

    Op Cuba en de Dominicaanse Republiek zijn momenteel 1600 Nederlanders. Zij worden bijgestaan door reisleiding ter plaatse. Met veel van hen is ook al contact geweest, zegt TUI. Reizigers die nog een vakantie naar het gebied in de planning hadden bij TUI kunnen die tot en met zondag gratis omboeken. Afhankelijk van hoe de situatie op Sint-Maarten en andere eilanden zich ontwikkeld kan die datum verder opgeschoven worden, zegt TUI.

  6. Nieuwe orkaan in aantocht

    Sint Maarten moet zich de komende dagen opmaken voor nog een orkaan. José is in aantocht.
    De nieuwe storm is een stuk minder sterk dan Irma, maar kan volgens weerbureau Weeronline.nl na de verwoestende kracht van die orkaan opnieuw veel schade aanrichten op het eiland.

    Volgens de berekeningen is de verwachting dat José maandag in de buurt van Sint Maarten aankomt. Maar het zou ook een paar dagen eerder kunnen zijn en de koers kan ook nog afwijken.

    “Een orkaan is lastig te voorspellen. De modellen geven maandag aan, maar een orkaan gaat ook vaak zijn eigen weg. Het kan ook zijn dat José in het weekend al langskomt”, aldus een metroloog van Weeronline.

    De weermodellen berekenen voor José windsnelheden van circa 180 kilometer per uur en daarmee komt de orkaan net in categorie drie. Irma is met gemiddelde windsnelheid boven de 250 kilometer per uur een orkaan uit categorie vijf. Dat heeft Sint Maarten volgens Weeronline nooit eerder meegemaakt.

  7. Situatie Sint Maarten onduidelijk

    Luchtfotografie van de schade op Sint-Maarten van orkaan Irma. De NH90 helikopter van Zr. Ms. Zeeland een eerste verkenningsvlucht gevlogen over de eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten.
    Luchtfotografie van de schade op Sint-Maarten van orkaan Irma. De NH90 helikopter van Zr. Ms. Zeeland een eerste verkenningsvlucht gevlogen over de eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. © ANP
    De schade aan het vliegveld op Sint-Maarten.
    De schade aan het vliegveld op Sint-Maarten.© ANP

    Oorkaan Irma heeft heel veel materiële schade aangericht op Sint Maarten. Op de beelden uit de lucht van een helikopter van Defensie zijn veel omgewaaide bomen en huizen zonder daken te zien. In de haven liggen overal containers op het terrein.

    Het is volgens minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) nog niet duidelijk of op het Nederlandse deel van het zwaar getroffen eiland dodelijke slachtoffers zijn gevallen. In het Franse deel zijn wel zeker acht doden en 23 gewonden gevallen.
    “We kunnen er nu nog geen niks zinnigs over zeggen. Je houdt je hart vast als je de schade ziet, maar we weten het nog niet”, aldus Plasterk.

    Volgens Paul Windt, directeur van de krant The Daily Herald op Sint Maarten, zijn de gevolgen catastrofaal. “Er liggen manshoge stapels troep in de straten. We hebben geen stroom, geen elektriciteit, geen benzine. Alleen vaste telefoonlijnen werken nog. De overheid kan nauwelijks met de bevolking communiceren.

    ”Militairen en andere medewerkers van Defensie proberen zo snel mogelijk de situatie op het eiland in beeld te brengen. Er zijn twee schepen met goederen onderweg. “Het op gang brengen van het openbare leven heeft voor ons de hoogste prioriteit”, zei luitenant-ter-zee Egbert Stoel vanuit Curaçao.

    “We gaan zo snel mogelijk proberen om het vliegveld te ontsluiten, zodat er extra middelen naar het eiland kunnen komen.”

    Het is de bedoeling dat vrijdag een eerste groot vliegtuig met extra hulpmiddelen naar Sint Maarten kan. “We hopen er een vliegtuig te kunnen krijgen omdat er zaterdag nog een orkaan wordt verwacht. De zwaarte daarvan zal naar verwachting minder zijn, maar de ervaring leert dat het juist veel schade kan toebrengen omdat mensen weer naar buiten gaan en dingen niet meer goed vastzitten. Het is dan echt oppassen geblazen.”

    Volgens het Rode Kruis moet er een luchtbrug naar Sint Maarten komen. “Mensen zijn wanhopig, er zijn berichten van plunderingen, het is een nijpende situatie”, aldus een woordvoerder.

  8. Spoor van vernieling

    Dit is wat we nu weten over de gevolgen van orkaan Irma
    © ANP

    Irma is een orkaan van de zwaarste categorie 5 en haalde windsnelheden tot 300 kilometer per uur. Irma heeft in het Caribisch gebied zeker vier levens geëist en een spoor van vernieling achtergelaten.

    Vooral het eilandje Barbuda is zwaar getroffen.Premier Gaston Browne van het land Barbuda en Antigua zei dat circa 95 procent van de gebouwen op Barbuda schade heeft opgelopen. “Het hele eiland staat onder water. Momenteel is Barbuda nauwelijks bewoonbaar.” Hij liet weten dat voor circa 125 miljoen euro schade is aangericht.

    Hij voegde eraan toe dat de orkaan op Barbuda zeker één leven heeft geëist. Barbuda, dat ongeveer 1700 inwoners telt, ligt ongeveer 150 kilometer ten oosten van Sint-Maarten

    Op twee Franse Caribische eilanden zeker acht doden en 23 gewonden gevallen.
    Dit zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb tegen Franse media. Hij vreest echter dat het aantal slachtoffers verder oploopt. De Franse minister belast met overzeese gebiedsdelen, Annick Girardin, is donderdag in Guadeloupe aangekomen.

    Dat Franse Caribische departement ligt circa 250 kilometer ten zuidoosten van het zwaar getroffen Saint-Martin (Sint-Maarten) en Saint-Barthélemy.Girardin wil snel naar dat crisisgebied toe. De hulp aan de volgens een parlementariër voor 95 procent verwoeste eilanden, moet vanuit Guadeloupe georganiseerd worden.

    Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) zei dat Irma op Sint-Maarten veel schade heeft veroorzaakt.
    Zo is het vliegveld ernstig beschadigd en is de haven moeilijk bereikbaar. Sint-Maarten is vrijwel afgesloten van de buitenwereld.

    Het oog van Irma passeerde woensdagavond laat het noordelijke deel van Puerto Rico.

    In de hoofdstad San Juan bezweken tal van bomen door de harde regen en sterke wind. Volgens de autoriteiten kwamen ongeveer de helft van de huishoudens en bedrijven zonder elektriciteit te zitten.

    De orkaan bereikt naar verwachting Florida op zaterdag en zondag.

    Circa 100.000 inwoners van Miami en omgeving hebben de opdracht gekregen om te vertrekken met het oog op de komst van de orkaan Irma. Gouverneur Rick Scott van Florida reisde woensdag door het kustgebied van het zuiden van Florida om te waarschuwen voor de verwoestingen die Irma zou kunnen aanrichten.

    Onder de mensen die tijdelijk hun huis moeten verlaten zijn bewoners van stacaravans en mensen die in laaggelegen gebieden als Key Biscayne en Miami Beach wonen.

Bron: Parool

2 reacties

  1. Tja, lees het net. Het eerste waar velen kennelijk aan dachten was het plunderen van de juweliers op Frontstreet.
    Ipv te gaan helpen met redden van mensen bedachten honderden dat plunderen van juweliers toch echt de beste actie zou zijn. Hoop dat ze allemaal tijdens de volgende orkaan om het leven komen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties