28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Parool | Stad probeert te voorkomen dat Antilliaanse student uitvalt

HomeMediaParool | Stad probeert te voorkomen dat Antilliaanse student uitvalt

Door Lorianne van Gelder

De ontvangst in de raadzaal met locoburgemeester Kajsa Ollongren © Carly Wollaert

Studenten van de Antillen die in Amsterdam gaan studeren, werden donderdag ontvangen in raadzaal. De hoop is dat ze niet uitvallen, en na de studie terugkeren. Maar die kans is klein.

Celine Vinck (18) gaat aan de UvA fiscaal recht studeren. Ze komt van Curaçao, en wilde altijd al naar Amsterdam. Samen met vijftig andere studenten uit Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Saba en dus Curaçao krijgt ze een haast koninklijke ontvangst in de raadzaal van het stadhuis. Daar worden ze toegesproken door locoburgemeester Kajsa Ollongren.

Om hen heen zitten gevolmachtigde ministers van de eilanden, stagecoaches, studentendecanen. De gemeente ontvangt al zes jaar deze groep Nederlandse studenten die het verst moeten reizen om hier studies als geneeskunde, mode, rechten, psychologie of maatschappijleer te volgen.

Moeilijke periodes
Na een paar vrolijke introductiepraatjes wordt het serieuzer. Veteranen waarschuwen voor de hobbels van de trans-Atlantische stap. “Laat je niet afschrikken door afwijzingen of moeilijke periodes. Daag jezelf uit, zet door, maak ook Nederlandse vrienden en in de winter is het hier donker,” zegt de ervaren Edion Wallé uit Curaçao, die inmiddels gemeenteambtenaar is.

Dit jaar studeren 1300 Arubaanse studenten in Nederland, dat is 1 procent van de hele bevolking

Een grotere zorg is de zogenoemde braindrain – omdat veel getalenteerde studenten niet meer naar de Antillen terugkeren. De aanwezige Arubaanse gevolmachtigd minister van Onderwijs, Juan Yrausquin, spoort ze aan niet te blijven plakken. “Dit jaar studeren 1300 van onze studenten in Nederland, dat is ruim 1 procent van de hele bevolking.”

Interessante banen
Vooralsnog lijken de eerstejaars daartoe bereid. Al is een terugkeer nog ver weg als je een studie van vier tot zes jaar voor de boeg hebt. Rominique van Rhemen (18) komt uit Willemstad op Curaçao om aan de UvA psychologie te gaan studeren. “Ik wil best terug straks, maar dan moeten er wel interessante banen zijn.”

Het gros van de Caribische studenten dat naar Nederland komt, blijft hier, weet Hanneke Stasse, docent aan de Hogeschool van Amsterdam, die het Caribische mentorennetwerk Hvanti heeft opgezet. Voor haar is het zaak om de studenten vooral een studie succesvol af te laten ronden, want dat lukt vaak niet. “Bijna 70 procent van de Caribische studenten haakt na een jaar weer af, veel meer dan gemiddeld. We doen er alles aan om ze hun draai te laten vinden.”

Een van de mentoren van Hvanti is Kaylene Thompson (21). De HvA-studente doet de lerarenopleiding geschiedenis, en kwam twee jaar geleden van Aruba naar Amsterdam. “Ik weet dat het best lastig kan zijn met de taal, dat je niemand kent en dat je heimwee hebt. Maar als je hier je plek vindt, en een goede winterjas, is Amsterdam fantastisch.”

Bron: Parool

3 reacties

  1. @Enri
    Overal is discriminatie. Ook op de eilanden zelf en energiek ook. Daar telt het of je de juiste kleur hebt en goed haar. Is je familie van belang, of heeft de familie aanzien binnen de maatschappij? Een politieke familie dynastie die de macht binnen de familie houdt (Godett, Eman, Croes, Oduber, Bikker (?). Als je de essentie mist, dan wordt dat vanzelf glashelder. Vaak gebeurt dat op een subtiele manier. Bovendien heerst er sterke politieke discriminatie. Als je van de regerende partij bent dan heb je kans op een baan, anders aanzienlijk minder. Renée van Aller@John de Vries

  2. Deze uitspraken en zorgen zijn opmerkelijk. Onze ervaring is dat kritische ambtenaren die regelmatig meer verstand van zaken hebben dan de betreffende politici, veelal ongewenst zijn. We hebben dat regelmatig in de praktijk gezien. In theorie is de zorg om een braindrain terecht, maar het is nog veel slechter dat politici zich te vaak en te veelvuldig laten omringen met jaknikkers. Die jaknikkers houden alleen hun baan als ze het ego van de betreffende bewindspersonen continu prijzen. Dat houdt helaas regelmatig in handelen in strijd met de wettelijke regels.
    Ten slotte is het uitvalspercentage onder Nederlandse eerste jaars ook aanzienlijk. NPO meldde op 07-06-2016: “Het aantal studenten dat binnen vier jaar zijn bachelordiploma haalt, stijgt en de uitval na het eerste studiejaar daalt, blijkt uit cijfers van de Vereniging van Samenwerkende Universiteiten (VSNU). Vorig jaar haalde 69 procent van de studenten hun bachelor na vier jaar studie, 3 procent meer dan in het jaar ervoor.” Op de hogescholen ligt het aantal eerstejaars uitvallers tussen de 14% en 16% per jaar. De Universiteit van Amsterdam had daar in het verleden speciale programma’s voor. Caribische studenten onderschatten dat studeren in het Nederlands anders is als in het Papiamento/u. Bovendien heeft invoering van het leen stelsel ook problemen veroorzaakt. Het zou goed zijn als de HvA de oorzaken van die grote uitval zou toelichten. Ook aan de Caribische universiteiten is de uitval aanzienlijk. Op de universiteit van Aruba wordt/ werd extra aandacht besteed aan het Nederlands en werd/wordt Nederlandse les gegeven en de kennis ervan getoetst. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties