28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

PB | Mediaonderzoekers pleiten voor Koninkrijksdenken tijdens ‘Islands of the World Conference’

HomeLandenArubaPB | Mediaonderzoekers pleiten voor Koninkrijksdenken tijdens ‘Islands of the World Conference’
Mediaonderzoekers Sanne Rotmeijer, MA, Dr. Renske Pin, Drs. Birgit Kreykenbohm en Prof. dr. Gert Oostindie | Fotograaf Borjan Furst

Tijdens de 16e ISISA Islands of the World Conference 2018 op Terschelling presenteerden mediaonderzoekers Renske Pin uit Curaçao en Birgit Kreykenbohm uit Aruba hun werk over journalistiek in kleine eilandstaten. In de sessie “Media in the Caribbean: Journalism in small (post)colonial societies” werden 4 papers gewijd aan journalistiek op de autonome eilanden binnen het Koninkrijk: Aruba, Curaçao en Sint-Maarten.

Birgit Kreykenbohm is verbonden aan de Universiteit van Aruba en Renske Pin was hoofdonderzoeker van UNESCO’s Media Assessment in Curaçao. Samen organiseerden ze in 2017 de UNESCO Media Pressure Cooker Marathon in Aruba.

Kreykenbohm presenteerde haar paper “Media perspectives on changing (post)colonial relations in the Kingdom of the Netherlands” en ging in op beeldvorming van Koninkrijksrelaties en de rol van media in de periode 2005-2011.

Terwijl Arubaanse en Curaçaose media regelmatig over gebeurtenissen in Nederland berichten, hebben Nederlandse media amper aandacht voor de eilanden en berichten ze vooral over incidenten en conflicten. Deze studie laat zien dat media een rol spelen in het bevestigen of creëren van beeldvorming rondom Koninkrijksrelaties en toont de verschillen in journalistieke cultuur van de landen.

Vervolgens presenteerde Pin de paper “Journalism challenges in a small scale society – the case of Curacao” met een focus op de resultaten van media onderzoek op Curaçao door UNESCO en de Media Master Classes tijdens het UNESCO Media Development Programme (download het rapport hier: https://en.unesco.org/news/unesco-publishes-first-ever-comprehensive-report-media-development-curacao).

Gezamenlijk presenteerden Pin en Kreykenbohm; “Capacity building while assessing the media landscape in SIDS,” over de 3 daagse UNESCO Pressure Cooker Marathon georganiseerd in 2017, waarbij het medialandschap door 20 journalisten en 10 academici in kaart werd gebracht.

De resultaten van het UNESCO media onderzoek in Curaçao en de UNESCO Pressure Cooker in Aruba lieten zien dat onafhankelijke journalistiek onder druk staat in kleinschalige eilanden.

De Nederlands Caribische eilanden kennen alleen maar commerciële media, vaak onderhevig aan politieke en financiële invloed en afhankelijkheid van goede relaties wat leidt tot zelfcensuur. Multidisciplinaire samenwerkingen tussen bijvoorbeeld journalisten, academici en kunstenaars of samenwerking tussen de eilanden werden benoemd als mogelijkheden om lokale journalistiek te versterken.

Ook het uitwisselen van ervaring en expertise op Koninkrijksniveau is volgens de onderzoekers van belang. Een stimuleringsfonds voor de journalistiek voor de 6 eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk zou een opstap zijn om te kunnen werken aan educatie voor huidige professionals, studiebeurzen voor aanstormend journalistiek talent, een jeugdjournaal, persinnovatie en het bevorderen van mediawijsheid bij het publiek (bekijk het rapport hier: http://www.tinyurl.com/ArubaMedia).

Mediaonderzoeker Sanne Rotmeijer (KITLV/Universiteit Leiden) sloot de sessie af met haar presentatie “News on its ‘own’ terms: Dutch Caribbean perspectives on journalism.”

Zij presenteerde verschillende en veranderende nieuwsculturen in Sint Maarten en Curaçao en reageerde daarmee op het wetenschappelijke debat rondom het “Westerse” watchdog-model van de journalistiek. De sessie werd voorgezeten door Gert Oostindie, professor koloniale en postkoloniale geschiedenis..

De conferentie vond voor de 16e keer plaats, dit keer op Terschelling met als thema: The Changing Futures of Islands. Wetenschappers uit alle hoeken van de wereld en vanuit diverse disciplines presenteerden onderzoek op het gebied van eilanden. Op de 5-daagse conferentie waren ruim 150 onderzoekers vanuit meer dan 45 verschillende (ei)landen vertegenwoordigd en werden 106 wetenschappelijke papers gepresenteerd. Daarnaast gaven 4 keynote speakers lezingen over de hoofdthema’s van de conferentie: Identity and people, Geography and nature, Economic development and Governance.

De volgende ISISA conferentie zal in 2020 plaatsvinden in St. Johns Newfoundland (Canada). Namens de St. Johns Universiteit was Bojan Fürst aanwezig op Terschelling. Fürst is fotojournalist en radio maker. Vanuit die hoedanigheid interviewde hij de Caribische mediaonderzoekers Pin en Kreykenbohm voor een radiopodcast voor zijn programma Rural Routes (http://ruralroutespodcasts.com) over journalistiek in kleinschalige samenlevingen.

Onderschrift foto:
Vlnr: Mediaonderzoekers Sanne Rotmeijer, MA, Dr. Renske Pin, Drs. Birgit Kreykenbohm en Prof. dr. Gert Oostindie bij de 16th ISISA Islands of the World Conference 2018

Fotografie: Bojan Fürst

Bron: Persbericht Unesco

1 reactie

  1. “Dutch Caribbean perspectives on journalism.” Really? Ook “een stimuleringsfonds voor de journalistiek voor de 6 eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk” is een goed idee waar enkel mensen als Renske Pin en Birgit Kreykenbohm van zullen profiteren. Dit wordt onderstreept doordat de sessie voorgezeten wordt door Gert Oostindie, professor koloniale en postkoloniale geschiedenis, die vooral ‘het koloniale denken‘ levendig wilt houden.

    René Zwart ontbreekt in het rijtje!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties