Portugal geïnteresseerd in DTA met Curaçao

vlag portugalWILLEMSTAD — Tijdens een bezoek aan de Portugese staatssecretaris van Fiscale Zaken in mei van dit jaar heeft minister van Financiën Jose Jardim gesproken over een TIEA (Tax Information Exchange Agreement) tussen Portugal en Curaçao. Daarbij werd ook gesproken over een DTA (Double Taxation Agreement). Dit meldt de minister in een reisverslag aan de Staten.

Een DTA is een verdrag tussen twee landen ter voorkoming van dubbele belasting, terwijl een TIEA ‘slechts’ een fiscaal informatie-uitwisselingsverdrag is.
Volgens Jardim was er van Portugese kant ‘opmerkelijk genoeg’ meer interesse voor een DTA.
Bij het bezoek werd informatie uitgewisseld ten aanzien van Curaçao en de manier waarop de OESO haar evaluaties zal doen van de belastingstructuur van het eiland.
Curaçao heeft Portugal toegezegd om gedetailleerde informatie te geven vanuit Fiscale Zaken om zo de analyse om tot een verdrag te komen, te bevorderen.
Overigens heeft Jardim in het kader van het fiscaal verdragenbeleid, ‘in het bijzonder ten aanzien van de Portugees sprekende markten’, in april tevens de ambassadeur van Angola in Den Haag bezocht.
Ook aan Angola zal Curaçao een informatiepakket leveren.
Het verslag van Jardim komt enige weken na het verzoek van de MFK-fractie aan de minister om openheid van zaken te geven over enkele van zijn dienstreizen van dit jaar.
In april en mei was Jardim afgereisd naar Nederland en Portugal, in maart naar New York, in juli naar Miami en in september/oktober naar Parijs en Madeira.
In Parijs woonde Jardim een bijeenkomst van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) bij over ‘Base Erosion and Profit Shifting’ (BEPS). Daarbij kwam bij een werkgroep ook het afsluiten van DTA’s en de potentiële toekomstige invloed van BEPS aan bod.
BEPS is een gevolg van het ‘steeds meer grensoverschrijdende karakter’ van de internationale financiële dienstverlening, en de OESO wil regelgeving waarmee base erosion en profit shifting ingedamd worden.
Momenteel heeft Curaçao twee DTA’s: met Noorwegen en met Malta. Binnen het Koninkrijk der Nederlanden is de fiscale materie in de BRK (Belastingregeling Koninkrijk) geregeld.

bron: Amigoe

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *