30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

RTL | Antillen meegesleept in olieconflict tussen VS en Venezuela, crisis dreigt

HomeLandenArubaRTL | Antillen meegesleept in olieconflict tussen VS en Venezuela, crisis dreigt
De Isla-raffinaderij in de haven van Willemstad, Curaçao. Beeld © ANP

Het olieconflict tussen het Amerikaanse bedrijf ConocoPhillips en Venezuela zorgt voor onrust op de Antillen. Premier Eugene Rhuggenaath van Curaçao vreest een ‘verwoestende economische en sociale impact’ nu ConocoPhillips beslag wil laten leggen op de Venezolaanse olievaten die daar aankomen.

ConocoPhillips heeft in een arbirtragezaak van de International Chamber of Commerce (ICC) toestemming gekregen om beslag te leggen op goederen en middelen van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij ​PDVSA op de eilanden Aruba, Curaçao, Bonaire en Sint-Eustatius. Het beslag is onderdeel van een juridische poging van ConocoPhillips om 2 miljard dollar (1,7 miljard euro) te verhalen op PDVSA voor geleden schade.

Potentiële crisis

Op Curaçao staat de Isla-raffinaderij. Die is van groot economisch belang voor het eiland. Hier worden dagelijks 335.000 vaten ruwe Venezolaans olie verwerkt. Als PDVSA besluit geen olie meer te verschepen naar de raffinaderij om beslaglegging te voorkomen, dreigt er ‘een potentiële crisis’ te ontstaan op het eiland, zei Rhuggenaath gisteren tegen persbureau Reuters.

Het stilleggen van de raffinaderij, door gebrek aan grondstoffen, zou een flinke klap zijn voor de oliesector die zeer belangrijk is voor de werkgelegenheid en de inkomsten van Curaçao. De Isla-raffinaderij draagt voor 10 procent bij aan het bruto binnenlands product (bbp), levert 1100 directe banen en naar schatting 4000 indirecte banen op.

De angst van Ruggenraath lijkt terecht. PDVSA reageerde niet direct op een verzoek om commentaar van RTL Z, maar een anonieme bron binnen PDVSA zegt tegen Reuters dat het bedrijf al gestopt is met het verschepen van ruwe olie naar de raffinaderij.

Inkomsten misgelopen na nationalisatie

ConocoPhillips eist de compensatie omdat de toenmalige Venezolaanse president Hugo Chávez tien jaar geleden de olie-industrie in zijn land nationaliseerde. Hierdoor werden de bedrijven die ConocoPhillips in Venzuela had onteigend.

Daar wil het bedrijf geld voor zien. De ICC bepaalde eind vorige maand dat PDVSA 2 miljard dollar moet betalen aan ConocoPhillips, maar dat is nog niet gebeurd. ConocoPhillips wil ook beslag leggen op een opslagruimte van PDVSA op Bonaire.

Raffinaderij gekocht voor 1 gulden

De Isla-raffinaderij was tot 1985 in handen van Shell. Dat wilde de fabriek in eerste instantie sluiten omdat het verliesgevend was door de gestegen prijs van Venezolaanse ruwe olie. Vanwege de banen die het opleverde wilde Curaçao het openhouden.

Het eiland kocht de Isla-raffinaderij voor 1 gulden. Staatsbedrijf RdK verhuurt het nu al jaren aan PDVSA, dat hier maar al te blij mee is. De raffinaderij is helemaal ingericht op het verwerken van de zware Venezolaanse olie.

De toekomst van de raffinaderij staat onder druk. Niet alleen doordat er sinds de beslaglegging geen ruwe olie meer is aangevoerd vanuit Venezuela maar ook omdat het contract met PDVSA eind 2019 afloopt. Bijna was er een deal met het Chinese bedrijf Guangdong Zhenrong Energy maar dat bleek niet genoeg middelen te hebben voor de aankoop. Een nieuwe kandidaat heeft zich nog niet gemeld.

‘Smokkel loopt de spuigaten uit’

Venezuela, waar het economisch slecht mee gaat, lag Curaçao begin dit jaar ook dwars. President Nicolas Maduro sloot in januari de grens met met Aruba, Bonaire en Curaçao, eilanden die deel uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden. Reden was dat de smokkel tussen zijn land en de eilanden wat hem betreft de spuigaten uitloopt.

Curaçao ligt op 80 kilometer van het Latijns-Amerikaanse land. De eilanden importeren veel groente en fruit uit Venezuela. De blokkade zou in eerste instantie 72 uur duren. Uiteindelijk gingen de grenzen begin april weer open.

Bron: RTL

7 reacties

  1. Mensen mensen het is geen grap,als bijna al onze ministers,parlementsleden,directeuren van NV’s,advocaten enz.
    het eiland leegroven komt er een tijd dat wij precies dezelfde lot zal ondergaan als VENEZUELA en andere landen waar lieden die aan de macht zijn het land LEEGROVEN.

  2. Over drie maanden (voorraad olie is dan op, http://paradisefmcuracao.com/rdk-directeur-van-kwartel-vooralsnog-geen-reden-tot-ongerustheid/) zijn 1100 werknemers hun baan kwijt en moeten 4000 werknemers al andere opdrachtgevers dan de RdK hebben gevonden. Dan komt 30 mei 1969 in een heel ander daglicht te staan als je bedenkt dat er toen veel meer werknemers bij Shell werkten dan er nu werken op de isla. Verandert 30-05-69 dan in 30-05-18…of 30-06-18…of 30-07-18? Iedereen weet wat er kan gebeuren als opnieuw de sociale onrust toeslaat op Curacao. Je kunt beter als eiland inzetten op het verbeteren van de servicegraad in het toerisme dan het opruimen van de rotzooi die Venezuela achterlaat op drie eilanden (ABC). Advies aan de premier: Overleg met Shell over een overname van de Isla voor 1 euro en vraag om 5 miljard te investeren in de sloop van een 100 jaar oude fabriek. ROI=toerisme. Zet in op de ontwikkeling en winning van duurzame energie (zon, wind) en maak er een eco-eiland van in plaats van een narco-eiland.

  3. NB
    Ik denk dat we kunnen wachten op een grote stijging van de werkloosheid binnenkort. Behalve de Isla ook UTS waarvoor ontslagvergunning is aangevraagd. Reuze zorgwekkend voor zoveel mensen.

  4. Gilbert Martina (ex Ennia) zit toch in de RvC ik heb hem nog niet gehoord eigenlijk. Te druk met het nieuwe ziekenhuis I presume en, laten we de mensen straks zonder job zitten??
    Wat een schande wat hier gebeurt.

  5. Geloof dat ik maar eens ga solliciteren naar het baantje van Ruggenaath. Of we moeten hem maar eens adviseren om de Knipselkrant te lezen. Ten tijde dat SMOC etc een beslag van 75 miljoen wilden leggen heb ik al aangegeven dat het zinloos zou zijn vanwege de uitspraak in het voordeel van ConocoPhillips.
    Dat beslag had men toen al kunnen zien aankomen en men had er op moeten anticiperen.

    Nu hebben we binnenkort een groot aantal huishoudens zonder inkomen en zonder werk.
    Waar ben je dan in hemelsnaam premier voor ?

  6. Het contract met PDVSA zou eind 2019 toch aflopen dus eigenlijk had nu al een plan B moeten liggen dat in werking gesteld kan worden.

    Volgens mijn berekening als het inderdaad om 1100 directe en 4000 indirecte banen gaat, en elke medewerker verantwoordelijk is voor een huishouding van gemiddeld 4 personen, dan komt dit neer op bijna 12% van de bevolking die hierdoor getroffen wordt.

    Het is voor mij ook onbegrijpelijk dat Curaçao geen andere keuze heeft om mee te werken aan deze beslaglegging. De deurwaarder hoeft het niet in Venezuela te proberen want dan zal zeker niemand ooit iets van hem vernemen.

    Het blijft toch ongelooflijk dat Werner Wiels, Liberia Peters en anderen zomaar jaren door konden modderen en ongemoeid hun zaken vullen als zo veel op het spel staat.

    Er waren ook twee medewerkers, Isidora en Angelica die al tijden aangaven dat onder leiding van Van den Wall-Arnemann heel veel zaken plaatsvonden die de daglicht niet kon verdragen. Er was zelfs een verhaal van meer dan 600 miljoen die spoorloos was verdwenen en dan moeten wij ook de periode Van der Dijs (Schotte) waarin ook iets van 200 miljoen spoorloos is verdwenen niet vergeten.

    Ben benieuwd of al aan een sociaal plan is gedacht en hoe deze medewerkers aan een andere baan geholpen worden. Van de nieuwe directeur Van Kwartel vallen de diploma’s letterlijk uit zijn broekzakken maar er komt geen zinnig woord uit zijn mond.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties