28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

RTL | Medisch rapport Mitch Henriquez niet gedeeld

HomeMediaRTL | Medisch rapport Mitch Henriquez niet gedeeld

Rosanne Klein & Jeroen Wetzels | RTL Nieuws

Politie stapelde fout op fout bij fatale aanhouding Mitch Henriquez

Een medisch rapport over de dood van Mitch Henriquez is buiten de rechtszaak gehouden. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, een week voordat de rechtbank in de ‘nekklem-zaak’ uitspraak zal doen. Het document is mogelijk belastend voor de twee politieagenten die worden vervolgd.

Het rapport gaat over de doodsoorzaak van Henriquez. Dat is een cruciaal punt in het strafproces tegen de twee agenten die worden vervolgd voor de dood van de 42-jarige Arubaan. Henriquez overleed in 2015 na een hardhandige arrestatie, waarbij hij zich hevig verzette.

ZIE OOK: Mitch Henriquez stierf door geweld politie; vijf agenten verdacht

De Belgische forensisch patholoog Wim van de Voorde schreef de contraexpertise. Zo bevestigt hij na vragen van RTL Nieuws: “Blijkbaar bent u te weten gekomen dat ik in deze zaak een rapport heb opgesteld. Dat is gebeurd in opdracht van de verdediging van de politiemensen die terecht staan.”
Inhoud onbekend

De patholoog van het Universitair Ziekenhuis Leuven vertelt dat advocatenkantoor Sjöcrona-Van Stigt hem in november 2015 heeft gevraagd onderzoek te doen. In februari 2016 was het rapport af. Over de inhoud mag Van de Voorde vanwege zijn geheimhoudingsplicht niets zeggen.

Advocatenkantoor Sjöcrona-Van Stigt erkent het bestaan van het document: “Het rapport waaraan u refereert, betreft een intern stuk ten behoeve van de verdediging, dat in een vroeg stadium van het onderzoek is opgesteld.” Het kantoor wil niet zeggen wat de conclusie van Van de Voorde was.
Ex-vriendin Mitch Henriquez: ‘Mijn leven stopte twee jaar geleden’

‘Moet belastend zijn geweest’

Bronnen zeggen tegen RTL Nieuws dat zij er van uitgaan dat de contraexpertise van de Belgische patholoog belastend moet zijn geweest voor de politieagenten. En dat dat heeft meegespeeld bij de beslissing om het stuk niet te delen met de rechtbank.

Feit is dat de advocaten van de agenten uiteindelijk besloten dat zij het document niet als officieel processtuk zouden indienen bij de rechtbank. Het Openbaar Ministerie en de rechtbank bevestigen dat het bewuste rapport niet in het strafdossier zit.

Volgens Sjöcrona-Van Stigt werd het rapport niet met de rechtbank gedeeld, omdat patholoog Van de Voorde voor zijn onderzoek slechts een deel van het dossier had gekregen om zich op te baseren. “Aan prof. Van de Voorde zijn destijds door de verdediging alleen medische stukken verstrekt. De overige stukken van het strafdossier zijn niet verstrekt.” Waarom Van de Voorde later niet alsnog is gevraagd op basis van het hele dossier conclusies te trekken en waarom de advocaten dat wel aan twee andere deskundigen vroegen, is onduidelijk.

ZIE OOK: ‘Agenten wisten direct al dat Mitch Henriquez dood was’

De advocaten van de agenten brachten twee andere deskundigenrapporten wel bij de rechtbank in als processtuk. Die rapporten waren relatief gunstig voor de verdachte politiemensen.

In algemene zin geldt dat advocaten niet verplicht zijn om rapporten die ze laten opstellen, ook daadwerkelijk in te brengen in een rechtszaak. De enige taak van een advocaat in een strafzaak is belangenbehartiging van de verdachte.

Was het nekklem of Acute Stress Syndroom?

Over de doodsoorzaak van Mitch Henriquez was tijdens de rechtszaak veel discussie. Zeven medisch experts hebben hun visie gegeven. Grofweg zijn er twee lezingen: de dood van Henriquez is veroorzaakt door de nekklem van de politie óf de dood van Henriquez is veroorzaakt door het zogeheten Acute Stress Syndroom. Dat is een fenomeen waarbij een stressreactie in het lichaam leidt tot een hartstilstand. Het stress-syndroom doet zich vaker voor bij arrestanten die zich hevig verzetten.

Mogelijk dat de contraexpertise van de Belgische expert Van de Voorde aansluit op de conclusie van de forensisch patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut. Die concludeerde dat Henriquez waarschijnlijk is overleden door ‘geweld op de hals’. Daarmee wordt de nekklem bedoeld.

Gunstig voor verdachte agenten

De twee onderzoeken die door Sjöcrona-Van Stigt wél zijn toegevoegd aan het strafdossier, wezen het Acuut Stress Syndroom aan als doodsoorzaak. Bij dit stress-syndroom ontbreekt een direct verband tussen het politiegeweld en de dood van Henriquez. Dat is een gunstige conclusie voor de verdachte politiemensen.

Het was precies om deze reden dat het Openbaar Ministerie onlangs geen straf eiste tegen de twee agenten. Op basis van de verschillende deskundigenrapportages concludeerde het OM dat het overlijden van Henriquez het beste kan worden verklaard door het Acute Stress Syndroom. Officier van Justitie Rick Mol: “Het optreden van het Acute Stress Syndroom was voor de agenten niet voorzienbaar. De agenten kunnen in juridische zin niet verantwoordelijk worden gehouden voor het overlijden van de heer Henriquez.”

Goed recht om advies achter te houden

De nabestaanden van de overleden Mitch Henriquez reageren teleurgesteld op het ontbreken van het rapport in het strafdossier. Hun advocaat Richard Korver zegt: “Het is het goed recht van de verdediging van de politieagenten om een ingewonnen advies achter te houden. Maar als een rapport niet wordt ingebracht, kan dat vanuit de waarheidsvinding bezien veelzeggend zijn.”

Gerald Roethof staat een andere groep nabestaanden bij. Hij vindt dat de voor volgende week geplande uitspraak moet worden uitgesteld. “Ik denk dat de rechtbank weinig andere keus heeft: we moeten de inhoud van dit rapport kennen. Laat deze deskundige maar direct aan de rechtbank rapporteren. Ik ben voornemens dit aan de rechtbank te vragen.”

De uitspraak van de rechtbank staat gepland voor 21 december.

Bron: RTL

2 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties