32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Senaat buigt niet voor minister Ronald Plasterk

HomeMediaSenaat buigt niet voor minister Ronald Plasterk
Minister Ronald Plasterk
Minister Ronald Plasterk


Den Haag – Minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft in een mondeling overleg met de Eerste Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties over het kiesrecht in Caribisch Nederland bakzeil gehaald.

Advertentie

De bewindsman en de senatoren zijn het hartgrondig met elkaar oneens over de manier waarop geregeld kan worden dat de stem van Nederlandse staatsburgers op Bonaire, Sint Eustatius en Saba meetelt voor de samenstelling van de Eerste Kamer.

Daarvoor kan niet de uitslag van de Eilandsraadsverkiezingen worden gebruikt omdat daaraan ook door niet-Nederlandse ingezetenen mag worden deelgenomen. Het wordt door alle betrokkenen onwenselijk geacht dat deze groep, al is de impact verwaarloosbaar klein, invloed heeft op de zetelverdeling in de Eerste Kamer.

In Europees Nederland is dat geen probleem: daar is de uitslag van de provinciale verkiezingen bepalend en daarvan zijn vreemdelingen uitgesloten.

Plasterk wil het probleem oplossen door de Kieswet aan te passen en gelijktijdig de nieuwe staatkundige positie van de BESeilanden in de grondwet te verankeren. Bij dat laatste vindt de minister de Senaat op zijn pad; die wil niet vooruitlopen op de evaluatie in 2015.

Daarom hebben de Eerste Kamerleden vorig jaar al een praktische suggestie gedaan: Nederlanders op de eilanden zouden bij Eilandsraadsverkiezingen een tweede stem moeten kunnen uitbrengen die voor de Senaat meetelt. Plasterk wees dat voorstel meteen van de hand.

Hij vindt het onder meer te ingewikkeld en te duur om een apart kiescollege in het leven te roepen. Vorige maand deed hij een nieuwe poging de Eerste Kamer tot medewerking te bewegen. Dat leidde tot de uitnodiging van de commissie voor Koninkrijksrelaties voor een mondeling overleg dat dinsdag heeft plaatsgevonden. De partijen kwamen geen millimeter nader tot elkaar.

,,De minister heeft de commissie niet kunnen overtuigen”, vat commissievoorzitter Marijke Linthorst samen. Plasterk herhaalde zijn bezwaren tegen een apart kiescollege. Hij verklaarde er niet voor te voelen de Kieswet omwille van slechts 2.800 niet- Nederlandse BES-burgers te wijzigen.

Dat ontlokte senator Thom de Graaf (D66) de vraag waarom de bewindsman dan wel bereid is voor 30.000 eilandbewoners de grondwet te veranderen, een staatsrechtelijk veel ingrijpender operatie.

Plasterk kreeg de boodschap mee dat hij een brief tegemoet kan zien met het dringende advies van de Eerste Kamer om een apart kiescollege in te stellen zodat de Nederlandse staatsburgers op Bonaire, Statia en Saba zich in het vervolg ook vertegenwoordigd weten door de Senaat. Een kopie van de brief gaat naar de Tweede Kamer die zich eerder, zij het met grote reserves, wel liet overhalen in te stemmen met de voortijdige verankering van de BES-eilanden in de grondwet.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties