28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Sprout | Nederlanders steunen lokale visserij op Curaçao

HomeMediaSprout | Nederlanders steunen lokale visserij op Curaçao

Jelmer Luimstra

Gijs Boer (links) met businesspartner Ron van der Meulen in visrestaurant De Visserij

Gijs Boer zou na een leven hard werken met pensioen kunnen gaan, maar hij besloot op Curaçao een visrestaurant te openen. Met zijn initiatief helpt hij de lokale visserij met geld en opleidingen. ‘We worden omringd door vis, maar importeren het.’

Rotterdammer Gijs Boer (foto rechts) boert al jaren op Curaçao, maar besloot onlangs zijn aandelen in het bedrijf waar hij voor werkte van de hand te doen. In april begon hij samen met businesspartner Ron van der Meulen visrestaurant De Visserij. “Eigenlijk zou ik al met pensioen kunnen, dus het is wat laat om dit te beginnen”, glimlacht de kersverse ondernemer, “maar ik wilde iets terug doen voor mijn omgeving.”

Lokale visserij

Met dit restaurant probeert hij daarom de lokale visserij te ondersteunen. Hij neemt de vis af van Curaçaose vissers en betaalt hen meer dan concurrerende restaurants. De Visserij is technisch gezien geen bedrijf, maar een stichting. Per dag consumeren gasten er 800 kilo vis en de opbrengsten worden weer gestoken in de branche.

Trots laat Boer een document zien waarop staat dat hij 10.000 Antilliaanse gulden heeft gedoneerd aan een visser die aan hem levert. Met dit geld kan de visser zijn apparatuur moderniseren.

Het visrestaurant van Boer en zijn collega’s. Per dag wordt er voor 800 kilo aan vis geconsumeerd.

Vissersopleiding

Over een week begint Boer aan een heuse vissersopleiding voor lokale inwoners die zonder werk zitten. Dat zijn er veel: de werkloosheid op Curaçao nam afgelopen jaar toe naar zo’n 14 procent. Vrijwilliger Angelica Dijk ziet namens een separate stichting toe op deze opleiding. Ze vertelt dat er meer dan honderd aanmeldingen zijn. Voorlopig neemt het team niet meer dan vijftien deelnemers per cursus aan, vertelt ze: “Vanwege de vaak moeilijke thuissituatie van deelnemers is er extra aandacht nodig.”

We willen lokale vissers zelfvoorzienend maken

De – overigens nog niet geaccrediteerde – opleiding zal er op MBO 1- en MBO 2-niveau komen. De eerstgenoemde opleiding leidt cursisten op tot assistent visser en de MBO 2-variant is een opleiding tot zeevisser. Deelnemers krijgen niet alleen les in vistechnieken en EHBO-vaardigheden, maar ook zwemles. Lang niet iedereen op Curaçao heeft zwemles genoten, waardoor het geregeld voorkomt dat een visser verdrinkt.

Zo’n opleiding is essentieel voor een nieuwe generatie vissers, betoogt ook de bij het project betrokken Nederlander Peter Oostwouder. “We wonen op een eiland dat wordt omringd door zee en vis. Toch importeren we vis. Veel vissers hier zijn dan ook niet zelfvoorzienend. Ze hebben er een baan naast om te kunnen overleven. Ze vissen op kleine bootjes en hebben oude apparatuur. De overheid heeft ook nog eens zones ingesteld waar ze niet mogen vissen, om zo de kust te beschermen. Belangrijk is nu: hoe kun je deze jongens zelfvoorzienend maken? Dat kan alleen door ze te helpen met een opleiding.”

De vangst. Delen van de vis die niet geschikt zijn voor – menselijke – consumptie, worden gevoerd aan een hongerige pelikaan die tactisch rondjes om het restaurant heen zwemt.

Slechte naam

Door de matige verdiensten heeft het beroep van visser een slechte naam gekregen op het eiland, stelt Dijk: “We willen hiermee het beroep van visser uit het slop halen. Mensen denken dat het iets negatiefs is, dat het niets voorstelt. Wij willen laten zien dat je ook best wat mee kunt verdienen.”

Het beroep van visser moet uit het slop gehaald worden

Met de accreditatie voor de opleiding komt het wel goed, maar de financiering is nog wel een zorg voor de initiatiefnemers. Ze zijn tot en met december voorzien van voldoende kapitaal om de opleiding te runnen, maar daarna is er nog geen geld. De lokale overheid wil de zwem- en EHBO-cursus vergoeden, maar kon het project verder niet meenemen in zijn begroting.

De Visserij zoekt daarom naar vermogende filantropen om dit project te steunen. Nu hebben wij bij Sprout geconstateerd dat Curaçao vol zit met rijke pensionados, dus het zal voor Boer de kunst worden hen aan zich te binden als financier. Maar goed, zo relativeert de ondernemer: “We zijn nog maar 4 maanden bezig.”

Bron: Sprout

7 reacties

  1. hierbij een correctie aan boven staand artikel:
    800 kilo vis vuil komt ongeveer neer op 500 kilo schoon, bijvoorbeeld Tonijn heeft bijna 50% afval, en dit is niet per dag maar per weekend dat we open zijn dit is vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 21.00 uur.

  2. Tenminste iemand die iets nieuws probeert te ondernemen. Succes! Hoewel ik mij wel afvraag of dit artikel n.a.v. de tam tam rond Baoase verschijnt?

    Het klopt dat vis hoofdzakelijk geïmporteerd wordt. Af en toe kan je in Matchena vissoorten uit Suriname kopen. Niet zo lang geleden wilde ik een ‘snapper’ bestellen bij het restaurant tegenover Avila, was niet mogelijk. Nederlandse vissoorten wel. Dus, Gijs, ook verkopen aan die stakkers daar.

  3. @ Zon,

    Begrijp dat je er nog niet bent geweest. Je komt werkelijk alles en iedereen tegen, van jong tot oud, van toerist tot lokaal, arm & rijk, iedereen die van vis houdt zul je er tegenkomen.
    Voordeel is dat je het net zo duur kunt maken als je zelf wilt, het is afrekenen per 100 gr en je bepaalt zelf hoeveel gram je wilt hebben. De ene persoon wil een hele vis, de ander slechts een stukje, het kan allemaal.

    Ga eens kijken, ga er eens eten en laat dan weten hoe je het vond. Het is echt een aanrader.

  4. @ LaStiwz,

    Ze zijn alleen op vrijdag, zaterdag en zondag open en ik kan je vertellen dat het afgeladen vol is, er staan wachtrijen bij de ingang. Geloof dat ze iets van 250 zitplaatsen hebben.
    Het is een prima concept, het eten smaakt zeer goed, de tuna is meer dan lekker. Je hoeft niet met je vingers te eten, er is bestek, maar voor de rest is het back to basics.
    En voor de vissers is het helemaal geweldig, die krijgen een goede prijs voor hun vis en weten dat ze het hoe dan ook verkopen. Dit is nu wat je noemt een win-win-win situatie.
    Prachtig initiatief en geweldig uitgevoerd.

  5. Volgens een recensie moet de vis zonder bestek worden gegeten. Ik zie nog niet een vermogende Penshionado opstaan die daarmee wil worden geassocieerd. Zelfs geen filantropische vermogende.
    Wel een prima initiatief om de lokale vissers te ondersteunen overigens.

  6. Per dag 800 kg vis consumeren? Laat dat porties van 500 gram zijn (inclusief afval). Dan zijn dit 1.600 maaltijden.

    Laat iedere consument (slechts) één uurtje tafelen. Dan zijn het 1.600 uur werk.
    Laat het restaurant 200 stoelen hebben, dan zou dit restaurant van 14.00 tot 22.00 alle tafels bezet moeten hebben.

    Bai gana baka.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties