Telegraaf | Corona in Nederland: vijf vragen

Marcel Vink

Laten we ons niet gek maken door hysterie?

AMSTERDAM – Het coronavirus had alle landen om ons heen al bereikt, en sinds donderdagavond weten we dat de gevaarlijke infectieziekte ook in Nederland is opgedoken nu een 56-jarige man uit Loon op Zand is besmet. Vijf vragen over de huidige situatie.

Wat is er in werking gezet?

Het RIVM, de GGD’s in Nederland en alle medici en ziekenhuizen zijn al langer voorbereid op het scenario dat ’Covid-19’ ook in ons land opduikt. De man die positief heeft getest op het virus ligt geïsoleerd in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en wordt behandeld. Het is nu de vraag of de man, die carnaval zou hebben gevierd in Loon op Zand en Tilburg, het virus heeft overgedragen. De GGD doet een zogeheten contactonderzoek: alle mensen met wie tijdens de besmettelijke periode contact was, moeten in de incubatietijd van twee weken hun gezondheid in de gaten houden en als ze ziek worden de GGD waarschuwen.

Wat staat ons te wachten?

Er zijn verschillende locaties in Nederland aangewezen waar grotere groepen mensen in quarantaine kunnen worden geplaatst. Wat er exact gebeurt is overigens niet heel duidelijk. Het RIVM rept vooral van draaiboeken en protocollen.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je ziek wordt?

Het is belangrijk, zegt de Belgische viroloog Marc van Ranst van de Katholieke Universiteit Leuven, dat mensen hun persoonlijke hygiëne goed in de gaten houden. „Driemaal handen wassen per dag, maar ook na elk toiletbezoek, voor elke maaltijd, na een rit in het openbaar vervoer en als je in een andere ruimte met veel mensen bent geweest. Mijd zoveel mogelijk slecht geventileerde ruimtes waar veel mensen samenkomen.”

Hij raadt ook aan geen handen meer te schudden, maar alleen je hand op te steken, of de ’ellebooggroet’ te geven. Zo is de kans op overdracht veel kleiner. Verder is het raadzaam van je gezicht af te blijven. „Het aanraken van de ogen, de mond, en de neus kan tot gevolg hebben dat een virus het lichaam binnenkomt. Dat kan ook via slijmvliezen.”

Wat merk je als je ziek wordt?

Weinig meer dan wanneer je een griepje hebt. Hoesten, rillen, je ziek voelen. „Dat maakt het ook zo lastig de ziekte te herkennen”, zegt Van Ranst. „Pas bij een test kan duidelijk worden of het om dit coronavirus gaat of om een reguliere griep. Verder zijn ze niet uit elkaar te houden.” Vooral oudere mannen en mensen die ziek zijn lopen risico.

Laten we ons niet gek maken door hysterie?

Ja, zegt de Italiaanse viroloog Maria Rita Gismondo. De 66-jarige arts vindt de dreigende toon die klinkt over de infectieziekte maar niets. „Er is een bombardement aan berichten die angst aanjagen. Er heeft een collectieve hersenspoeling plaatsgevonden. We moeten niet paniekerig doen, maar alles aan de mensen uitleggen, ze informatie verstrekken, waarbij we eerlijk moeten zeggen dat de dingen ten goede of ten kwade kunnen veranderen. Maar we zijn niet in oorlog.”

Bron: Telegraaf

4 Reacties op “Telegraaf | Corona in Nederland: vijf vragen

 1. Corona virus in Nederland, moeten we niet de reizen van KLM en TUI hiernaar toe beperken? Wij moeten het hier weliswaar van de Nederlandse toerist hebben maar als de Corona virus hier uitbreekt, zijn we aan de heidenen overgeleverd.

 2. …….”Charlie bolo die een gruwelijk hekel heeft aan Makamba’s stuurt zijn kind naar Makamba
  land?……” @ RR

  Zeer Ironisch i.d.d., het zijn juist deze politici ,die Makamba land het hardst afkraken en makamba’s verguizen, roepen dat we onafhankelijk moeten worden, er als eerste zitten als het op deze rots flink mis gaat, of zelfs voor de Kroon gaan “werken”.

  Ze hebben er ook allemaal familie zitten, óf studerende kinderen óf hebben er zelf gestudeerd hebben of gaan er zelfs gaan wonen of werken

  Ja het scoort goed electoraal om te polariseren en Nederland als zondebok in te zetten om het eigen falen te verdoezelen en af te schuiven.

  Eigenlijk is het ironisch, Curaçaosche politici die hun mond vol hebben over kleur, discriminatie en onafhankelijkheid, zelf mensen op grond van kleur kwalificeren.

  Zoals onlangs Samira Rafaela die defacto riep dat er naar haar smaak te veel blanke Euro parlementariers in het EU parlement zouden zitten. Te veel blanke Europarlementariers! Hoe racistisch kun je zijn.

  Ironisch zijn ook de politici die zo hard roepen dat we moeten emanciperen en minder bemoeienis willen van NL, als eerste hun handje ophouden bij Nederland.

  Onlangs stond er in de krant dat NL het grote onderhoud gaat plegen aan de Juliana brug, wegens zwaar achterstallig onderhoud.

  Wat hebben al die ministers al die jaren gedaan die hier over gingen, waaronder deze meneer?
  Afgeschoven naar de volgende regering, en deze regering schuift het door naar NL.

  Daar zijn onze kanjers goed, de Makamba schuld kaart trekken, maar uiteindelijk laten ze de makamba de hete kastanjes uit het vuur halen.

  (Groot onderhoud Brug, prikkeldraad om koraal specht gevangenis, bijstand migratiegolf, bijstand orkanen, 30 miljoen extra lening)

  Nieuwe projecten beginnen, die goed verdienen daar zijn ministers voor te vinden.

  Maar onderhoud plegen aan bestaande infrastructuur , parken plantsoenen waar bomen verpieteren en dood gaan( Suzy Camelia, Zita Leitu)?

  Daar valt niet zo grof aan te verdienen en bovendien vergt dat plannings toewijding en management skills, iets wat vele politici helaas niet hebben.

 3. RR precies. Hij staat ook te trappelen om binnenkort naar die koloniale makambas op dienstreis te gaan , de farizeeer(huichelaar).

 4. Charlie bolo Cooper vindt het heel vervelend dat de coronavirus haar intrede heeft gedaan in Tilburg.
  Hij heeft nml. in Tilburg een dochter die met e/o ander studie bezig is.
  Mijn advise aan hem: haal jouw kind terug naar Cura
  Jij Charlie bolo die een gruwelijk hekel heeft aan Makamba’s stuurt jouw kind naar Makamba’s land???
  Haar haar per omgaande terug. NOS MES POR TOCH!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *