27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Een kop koffie van één miljoen

HomeMediaTelegraaf | Een kop koffie van één miljoen

Venezuela blijft verder afzakken in neerwaartse spiraal

Medici uit de hoofdstad Caracas eisten tijdens een demonstratie eerder deze week een ’waardig salaris’. | AFP

CARACAS – Het was opnieuw een week van dieptepunten voor Venezuela. De economie blijft verslechteren, Venezolanen ontvluchten het land massaal en zij die er nog wonen, zijn weer wat vrijheden kwijt, zoals anoniem over internet kunnen surfen.

 

Zo is de inflatie in Venezuela het afgelopen kwartaal geëxplodeerd. De geldontwaarding was altijd al fors, maar uit de Cafe Con Leche Index van het financiële persbureau Bloomberg blijkt dat de koers van de bolivar sinds begin april in een vrije val terecht is gekomen. De index houdt bij hoe duur een kop koffie verkeerd is in de hoofdstad Caracas en sinds eind maart is een vertiendubbeling van de prijs geconstateerd.

Drie maanden terug kostte een bakkie nog 100.000 bolivar, terwijl dat inmiddels een miljoen is. En dat lijkt misschien veel – zeker als je moet afrekenen en 10.000 briefjes van 100 bolivar moet neertellen -, maar toch is het omgerekend slechts 25 eurocent. Het minimumloon is niet veel hoger: dat bedraagt momenteel zo’n twee euro per maand.

Voor wie meer met percentages kan dan met de prijsontwikkeling van een koffie verkeerd: ten opzichte van juni 2017 bedroeg de inflatie op jaarbasis een forse 43.378 procent en wie uitgaat van de afgelopen drie maanden, komt uit op een duizelingwekkende 482.153 procent op jaarbasis. Dat zijn Zimbabwaanse toestanden.

Oppositie

En net zoals in Zimbabwe doet de regering van Venezuela er alles aan om de bevolking onder de duim te houden. Zo is deze week de toegang tot de TOR-browser afgesloten, meldt mensenrechtenorganisatie Access Now. Dit netwerk biedt internetgebruikers de mogelijkheid om anoniem over het web te surfen. „De regering is hard op weg om het land net zo gesloten te maken als Iran en China”, aldus een Venezolaanse journalist die de TOR-blokkade onderzocht voor Access Now.

Het afsluiten van het netwerk is een harde klap voor de Venezolaanse oppositie. Die kan zich nu amper nog organiseren, zonder het risico te lopen afgeluisterd te worden, of nog erger: opgepakt. Access Now roept de Venezolaanse overheid, vermoedelijk tevergeefs, op om op zijn schreden terug te keren en ’de vrije en open communicatie te herstellen die zo belangrijk is voor een gezonde democratie’.

Tel daarbij op dat het elke dag een strijd is om voldoende levensmiddelen in te slaan of zelfs maar drinkwater te bemachtigen en het is niet zo gek dat veel Venezolanen besluiten om het land te verlaten. De UNHCR meldde deze week dat sinds 2014 zo’n anderhalf miljoen mensen uit Venezuela zijn geëmigreerd. Het werkelijke aantal ligt mogelijk nog hoger, want de VN-vluchtelingenorganisatie benadrukt dat dit een conservatieve schatting is.

Ruim een op de zes émigrés – een dikke 280.000 Venezolanen – is daadwerkelijke vluchteling. Zij leven onder vaak erbarmelijke omstandigheden in andere Latijns-Amerikaanse landen zoals Peru, Colombia en Brazilië. De UNHCR probeert deze mensen zo goed en zo kwaad als het kan te helpen. Zo zijn onlangs enkele vluchtelingenkampen geopend in Brazilië, waar enkele duizenden Venezolanen terecht kunnen.

Protesten

Venezolanen die nog in eigen land wonen, hebben het niet veel beter. Zoals gezegd is het zelfs een uitdaging om water te bemachtigen. Wie nog een beetje geld heeft, laat samen met wat buren een waterput aanleggen, in de hoop zelfvoorzienend te kunnen zijn. Financieel minder bedeelden moeten hopen op regen waarmee ze hun jerrycans kunnen vullen.

De watertekorten hebben recent tot protesten geleid. Bewoners van Petare, een buitenwijk van Caracas, gingen de straat op om een goede watervoorziening te eisen. Persbureau Associated Press hoorde een bewoner tegen een van de ordetroepen zeggen: „Je bent een mens en jij weet dus ook dat we niet zonder water kunnen.” De militair antwoordde dat zijn familie eveneens leed onder de watertekorten. Hij moest desondanks de demonstratie neerslaan, want: bevel is bevel.

Volgens Human Rights Watch kan het zo niet langer. De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties zou actie moeten ondernemen, stelde de organisatie deze week. „De tijd is gekomen dat de Raad zijn stem gebruikt en zich uitspreekt, voordat deze tragische neerwaartse spiraal niet meer om te keren is”, schreef de mensenrechtenorganisatie in een persbericht.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence toerde deze week door Zuid-Amerika, onder meer om steun te verzamelen voor het verder onder druk zetten van Venezuela. De Venezolaanse president Nicolás Maduro was daar allerminst van onder de indruk: „Elke keer als die gifadder van een Mike Pence zijn mond opentrekt, voel ik me sterker.” Dat zijn geen woorden die duiden op een spoedige verbetering van het lot van de Venezolanen.

Bron: Telegraaf

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties