27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | ’Overstapluchthavens op Curaçao en Aruba’

HomeLandenArubaTelegraaf | ’Overstapluchthavens op Curaçao en Aruba’

Alexander Bakker

Een groot deel van de Tweede Kamer maakt zich zorgen over Curaçao. Voor het internationale vliegveld zijn de laatste tijd opmerkelijk veel luchtvaartverdragen gesloten met andere landen, ook met het oliestaatje Qatar.

Den Haag – Om de economie van Sint Maarten, Curaçao en Aruba te versterken zouden de luchthavens van de eilanden een belangrijke overstaplocatie moeten worden voor passagiers op routes tussen Europa en Latijns-Amerika, en tussen Noord- en Zuid-Amerika. Dat stellen regeringspartijen CDA en D66 voor.

Een ‘bescheiden hub’ is niet alleen goed zijn voor de economie, het biedt volgens D66-Kamerlid Paternotte en CDA-Kamerlid Amhaouch ook kansen voor nieuwe routes voor luchtvaartmaatschappijen binnen het Koninkrijk.

De Kamerleden vinden dat de regering Sint Maarten, Curaçao en Aruba moeten helpen bij het sluiten van nieuwe luchtvaartverdragen.

Nederlands belang

Op de achtergrond speelt ook een Nederlands belang, want een groot deel van de Tweede Kamer maakt zich zorgen over Curaçao. Voor het internationale vliegveld zijn de laatste tijd opmerkelijk veel luchtvaartverdragen gesloten met andere landen, ook met het oliestaatje Qatar.

In Nederland wordt gevreesd voor concurrentie voor onze eigen KLM die al decennialang een stevige positie heeft op de routes van en naar Europa.

Bron: Telegraaf

8 reacties

  1. Heeft Curacrim eigenlijk al die AA1 status terug, die Plofkop C Cooper (ex MAN) samen met de tuinkabouters Gerrit de Raaf en Cova heeft verknalt, met bij de hand te doen op 10-10-10.

  2. Er is al een belangrijke overstap luchthaven tussen Europa en Zuid Amerika: Panama. Ook voor vluchten binnen Zuid Amerika is Panama de overstap luchthaven. En l helemaal als daar over een jaar de tweede terminal wordt opgeleverd.
    Kortom de onwetendheid van de CDA en D66 politici straalt er weer vanaf.

  3. Heel simpel, zelf zorgen dat je toeristen weet te interesseren in je eiland, zodat men op vakantie wil komen. Als er een vraag naar transport is komen de maatschappijen vanzelf.

    Zo werkt het met bv Punta Cana en trouwens ook met Aruba. Vrijwel elk dorp in de USA met een vliegveld heeft een vlucht naar Aruba

  4. Nederlandse tweede kamerleden staan niet bekend om hun grote kennis van zaken. De politieke krantenkoppen zijn hun meer waard dan de practische uitvoerbaarheid.

  5. Duidelijk weer een oprisping uit de politiek, welke weer geen enkele vorm van deskundigheid op dit gebied aantoont.

    Een hub zijn heeft pas zin wanneer je vanuit die Hub connecties hebt naar vele andere bestemmingen in de buurt. De grote kisten zijn dan de feeder, waarna de kleinere vliegtuigen de passagiers naar een eindbestemming brengen.

    Curacao heeft bijna geen connecties meer, dus daar ga je al de mist in. Dan zou je kunnen stellen dat Colombianen maar naar Curacao moeten komen, om hieruit door te vliegen, doch waarom zouden ze ? Vanuit Colombia kun je overal komen. Ook vanuit de andere eilanden bestaan rechtstreekse vluchten naar zowel de VS, Zuid-Amerika als Europa. Het is niet zinvol voor Amerikanen om eerst naar Curacao te vliegen om dan over te stappen voor een vlucht naar Bogota of Trinidad.
    Ergo, ik kan geen routes bedenken waarvoor Curacao Hub zou moeten spelen en het hebben van routes is toch wel een eerste vereiste.

    Daarnaast, Aruba en Curacao allebei voor Hub spelen ? Dat gaat niet werken, er kan er maar eentje de Hub zijn, er is geen behoefte aan 2 Hubs naast elkaar.

    En laten we uiteraard ook niet de kosten van een overstap vergeten. Hato verhoogt continu de luchthavenbelasting en als gevolg daarvan wordt het veld uiteraard minder interessant voor luchtvaartmaatschappijen om te gebruiken als overstap. De tickets worden dan immers duurder en de passagiers snappen al heel lang dat luchttransport hetzelfde is als bustransport, alleen gaat het dan door de lucht. Prijs is een zeer belangrijk argument bij het kiezen van een maatschappij. Een zinloze overstap, welke dan ook nog eens veel geld moet kosten zal zeker geen passagiers aantrekken.

    Wat zou je dan wel kunnen doen met Curacao en Aruba ? Heel simpel, zelf zorgen dat je toeristen weet te interesseren in je eiland, zodat men op vakantie wil komen. Als er een vraag naar transport is komen de maatschappijen vanzelf. Insel deed het andersom, die bood een route aan in de hoop dat er dan ook wel passagiers zouden komen, doch er is inmiddels aangetoond dat dit niet werkt. Had een kind kunnen bedenken, maar Insel moest het wiel uitvinden.

  6. @Marlon, Denk je ook dat reizigers willen uitstappen op Curacao en dan daar wachten en dan weer opstappen op een andere maatschappij? Terwijl er weinig interessante maatschappijen hier nog zijn.

    Inderdaad Long flights zijn weer in de mode en ook vooral omdat nieuwe vliegtuigen langer en goedkoper kunnen vliegen. Zelfs van Perth naar London of Dubai naar Nieuw Zeeland.

  7. Hoe dan ?
    Vliegtuigen kunnen langer vliegen.
    Zelfs KLM heeft zijn tussenstops richting Peru en Quit , op Bonaire (vroeger Curacao) opgegeven.
    KLM vliegt direct of liever met tussenstops in Panama.

    Dus ik zie het niet gaan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties