27 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

TheWorldNews | Topambtenaar kreeg ruim 40.000 euro voor achttien dagen Curaçao

HomeLandenArubaTheWorldNews | Topambtenaar kreeg ruim 40.000 euro voor achttien dagen Curaçao
Ruim negen maanden bleef de directeur-generaal Koninkrijksrelaties op het ministerie van Binnenlandse Zaken. de functies in Den Haag en op Curaçao combineren | Ⓒ ANP

De vertegenwoordiger van Nederland op Curaçao heeft afgelopen jaar een netto buitenlandvergoeding van tienduizenden euro’s gekregen, terwijl hij voor dat bedrag maar achttien dagen op Curaçao verbleef. Hoewel dit in strijd is met de richtlijnen, gaf de hoogste ambtenaar op het ministerie toestemming voor de regeling. Dat blijkt uit antwoorden van het ministerie op vragen van de NOS. Het gaat om Henk Brons, die tussen 1 januari 2015 en 1 juli 2018 vertegenwoordiger van Nederland op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten was.

Momenteel is hij directeur-generaal Koninkrijksrelaties op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ambtenaren die zich namens Nederland vestigen in het buitenland hebben recht op een onkostenvergoeding, omdat ze vaak allerlei extra kosten maken. Zo kan het leven ter plaatse duurder zijn en hebben ambtenaren soms dubbele woonlasten.

Brons kreeg de vergoeding vanaf 2015, toen hij naar Curaçao verhuisde om Nederland daar te vertegenwoordigen. De situatie veranderde toen hij in september vorig jaar er een tweede functie bij kreeg. Hij werd ook waarnemend directeur Koninkrijksrelaties op het ministerie in Den Haag en verhuisde daarvoor terug naar Nederland. De secretaris-generaal op het ministerie stemde ermee in dat hij zijn buitenlandvergoeding behield.

Ruim negen maanden bleef hij de functies in Den Haag en op Curaçao combineren. In die periode was hij uiteindelijk achttien dagen als vertegenwoordiger op het eiland en ontving hij een netto vergoeding van rond de 4500 euro per maand. In totaal ontving hij in deze periode 41.745 euro. Omgerekend is dat een onkostenvergoeding van 2319 per dag dat hij op Curaçao was. Hij verbleef daarnaast 26 dagen op Sint-Maarten en Aruba, maar die bezoeken mocht hij als dienstreizen declareren.

Om aanspraak te maken op de vergoeding, moet je in het buitenland wonen en mag je niet langer dan zestig dagen aaneengesloten ergens anders verblijven. “Naar redelijkheid” kan de minister bepalen dat er uitzonderingen op de regel worden gemaakt als de regeling in een bepaalde situatie niet voldoet.

De 41.000 euro komt boven op zijn salaris (in 2017 was dat 181.000 euro) en is onbelast. Dat betekent dat Brons er geen belasting over hoeft te betalen. Van dit bedrag hoefde hij ook geen huur, gas, water en licht voor zijn ambtswoning op Curaçao te betalen: de totale vergoeding is namelijk nog hoger, maar zijn woonlasten zijn er door het ministerie al van afgetrokken.

Het bedrag was niet alleen voor Brons zelf, maar ook voor zijn echtgenote die aanvankelijk mee verhuisde naar het eiland. Toen zij met hem terugging naar Nederland, werd dat onderdeel van het bedrag niet door het ministerie aangepast. Ook werd afgesproken dat het echtpaar, boven op de standaardregeling, vier businessclass-retourvluchten zou krijgen.

Voor 7000 euro vloog zijn echtgenote tweemaal naar Curaçao. Volgens het ministerie om de definitieve verhuizing voor te bereiden en om het afscheid van haar echtgenoot bij te wonen.

Bron; The WorldNews/ Oorspronkelijke bron: NOS

9 reacties

  1. @John Bash, dat NL integriteit ‘hoog’ in het vaandel heeft geeft u al perfect aan.
    Ik heb net het boek uit “Daar werd iets gruwelijks verricht” van Reggie Baay, over Indonesie.
    Dus wat de integriteit van NL betreft daar zet ik eveneens wel supergrote vraagtekens bij, toen en nu.

    Prettige feestdagen allemaal.

  2. Beste Joep,

    U wordt bedankt voor uw uiteenzetting, maar in mijn pleidooi wil ik dat ie graag een andere wal raakt. Deze man heeft een neven-, bij- of hoe die in de boeken komt te staan gekregen. Daar ging het al mis. En nu willen alle betweters hem bestempelen als een graaier!?

    Trouwens hij wordt met naam en toenaam vermeld op deze site, dus wat is de status van overige namen, naast Van Kwartel, beter bekend als vakantiegangers van de RDK?

  3. @ De Rechtstaat,

    De buitenlandtoelage geldt voor alle ambtenaren die in het buitenland worden geplaatst, met of zonder gezin. De hoogte van het bedrag wordt vastgesteld door Buitenlandse Zaken en is afhankelijk (hoe vreemd het ook mag klinken) van de functie en de gezinssamenstelling (dat laatste is wel weer logisch).

    Zolang het gezin in het buitenland verblijft maakt het niet uit of de ambtenaar op reis is naar Nederland of een ander land. Het wordt wel een ander verhaal wanneer de ambtenaar in kwestie gewoon weer in Nederland gaat wonen en werken. Op dat moment is er geen noodzaak voor de buitenland toelage (is immers compensatie voor de hogere kosten aldaar) en dan wordt deze ook stopgezet.
    Op papier heeft deze Brons de functie als vertegenwoordiger gehouden, doch in werkelijkheid was hij bezig met een andere functie en als zodanig ook woonachtig in Nederland. Daarmee vervalt, voor iedereen, het recht op een buitenland toelage en deze wordt zelfs per dag berekend. Oftewel, wanneer het recht wegvalt op de 12e van de maand dan wordt de hoogte van de toelage ook berekend tot de 12e en niet tot de 30e of 31e. Alles wat teveel wordt betaald wordt bij iedereen rucksichtlos ingehouden.

    Nu dus stellen dat deze Brons de toelage mag houden is dus in strijd met alle geldende voorschriften.

  4. Als ik het artikel lees, zie ik geen enkel reden voor poeha. Het e.e.a. wordt door elkaar gehaald en uiteindelijk heeft ie ook toestemming om de compensatie op te strijken. Dus wat is fout? Gun iemand af en toe ook wat.

  5. Normaal gesproken wordt dit automatisch teruggehaald door de salaris administratie. Dat dit nu niet gebeurt houdt in dat iemand dit tegenhoudt en dat is absurd.
    De man heeft geen recht op een buitenlandtoelage, die is immers alleen ter compensatie van de hogere kosten van het wonen in het buitenland. Hij woonde niet in het buitenland, betaalde daar ook geen huur, gas licht water, het gezin was hier niet, dus geen enkele reden om hem een douceurtje van 40,000 euro belastingvrij te geven.

    Overigens dikke kans dat hij voor die andere functie ook weer een aparte toelage kreeg.

  6. @Djaka. Dit gaat er gebeuren. Helemaal niets.
    Nederland heeft integriteit hoog in het vaandel staan. Jaja, dus niet. Het lagere gepeupel moet integer zijn en de hoge heren mogen integriteitsregels met toestemming aan de kant schuiven.
    Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat er sprake was van een uitzonderlijke situatie. Hij benadrukt met klem dat het geen gangbare praktijk is dat ambtenaren in Nederland verblijven, maar wel een buitenlandvergoeding opstrijken.
    Het ministerie ziet verder geen aanleiding om met Brons in gesprek te gaan over eventuele terugbetaling. Brons is tegenwoordig directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties