30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Trouw | Minister Blok is nog lang niet klaar met excuses maken

HomeMediaTrouw | Minister Blok is nog lang niet klaar met excuses maken

Wendelmoet Boersema

Na de zomer wacht Blok een zwaar debat in de Tweede Kamer | ANP

Minister Stef Blok van buitenlandse zaken moest dit weekeinde nog dieper door het stof voor zijn uitspraken over multiculturaliteit.

De minister van buitenlandse zaken noemde Suriname afgelopen een week een ‘failed state’ en weet dit onder meer aan de etnische opdeling van het land. De kwalificatie ‘falende staat’ slaat in het diplomatieke verkeer tussen regeringen op die landen waar de rechtsstaat en democratie volledig ontbreken, zoals Somalië.

De opmerking zorgde dan ook voor grote woede in Suriname, waar de regering in de ‘denigrerende en destabliserende’ opmerkingen een ‘agenda van herkolonisatie’ ontwaarde. In een brief aan zijn Surinaamse collega Yldiz Pollack-Beighle schrijft Blok dat hij de uitspraken ‘niet had moeten doen’ en dat oprechte excuses op hun plaats zijn, ‘mede gezien het grote belang dat ik hecht aan de relatie met uw land’.

Die relatie is toch niet al te best, zeker niet sinds Desi Bouterse in 2010 verkozen werd tot staatshoofd. In Nederland is hij bij verstek veroordeeld tot elf jaar voor zijn betrokkenheid bij drugshandel. Ook is Bouterse hoofdverdachte in het proces rond de zogenoemde Decembermoorden in 1982, toen Suriname een militair bewind onder leiding van Bouterse kende. Sinds 2010 heeft Suriname geen ambassadeur meer in Nederland. Het land laat zich hier vertegenwoordigen door een zaakgelastigde.

De minister deed de gewraakte uitlatingen tijdens ‘terugkomdagen’ voor hoge internationale ambtenaren, op een bijeenkomst die werd gehouden op het Binnenhof. Zijn ambtenaren hadden een toespraak voor hem klaarliggen, maar Blok ging in plaats daarvan een soort discussie aan met de zaal. Geschokte aanwezigen speelden opnames die daar openlijk werden gemaakt door naar het tv-programma Zembla.

Diversiteit

Blok heeft ook tegenover Aruba, Curaçao en Sint-Maarten spijt betuigd. Die landen maken deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden en worden dus ook door de Nederlandse minister van buitenlandse zaken vertegenwoordigd. Zij hadden zich vooral gestoord aan Bloks opmerking dat hij geen enkele geslaagde multiculturele samenleving kent.

Diplomatie, ons vak, is gebaseerd op het gegeven dat verschillende naties en culturen vreedzaam kunnen samenwerken

Ambtenaren ministerie van buitenlandse zaken

Ook de Australische aboriginals schaarden zich dit weekend bij de zwaar beledigde partijen. Zij noemden het citaat dat in de VS en Australië de oorspronkelijke bevolking is uitgeroeid ‘volkomen onaanvaardbaar’. Het ministerie meldt dat inmiddels alle landen die daar behoefte aan hadden, excuses en/of uitleg hebben gekregen.

Ambtenaren van Bloks eigen ministerie willen dat hij zich inzet voor meer diversiteit. Een oproep daartoe werd vrijdag door tientallen medewerkers ondertekend. “Diplomatie, ons vak, is gebaseerd op het gegeven dat verschillende naties en culturen vreedzaam kunnen samenwerken […] ”, schreven ze onder meer. “Wij willen dat ons ministerie die gedachte weerspiegelt.” Blok heeft beloofd hierover met hen in gesprek te gaan. Dat gebeurt na de zomer. En dan wacht Blok ook een zwaar debat in de Tweede Kamer.

Lees ook: 

De uitspraken van Blok tekenen de liberale spagaat van de VVD

Tekenen de uitspraken van minister Blok over het echec van de multiculturele samenleving de verrechtsing van de VVD? De toon verhardt, maar in het standpunt van de partij over integratie zijn een aantal constante waarden aan te wijzen.

De uitglijder van Blok laat zien hoe het integratiedebat is opgeschoven

Veertien jaar geleden noemde de huidige minister Blok als voorzitter van een Kamercommissie de integratie nog grotendeels geslaagd. Hoe kon hij zó van gedachten veranderen? 

Columnist Stevo Akkerman gelooft niet dat Blok zijn woorden echt heeft teruggenomen

“De fysieke scheiding van bevolkingsgroepen is geen overwinning, maar een nederlaag, en er bestaat een berucht woord voor: apartheid. Een Nederlandse minister die daarbij in de buurt komt, kan beter wegwezen.”

Bron: Trouw

2 reacties

  1. Ik begrijp ook niet waar die ophef voor nodig is. Blok heeft weliswaar weinig verstand van antropologische zaken, maar hij weet wel wat een ‘failed’ state is. En Suriname is daar één van. De helft van alle Surinamers woont daarom in Nederland. Prima.
    Blok moet gewoon de diplomatieke weg voortaan volgen: de hypocriet uithangen, de ene dag vijand en de andere dag vriend zijn (Erdogan is een mooi voorbeeld) en zich er niet voor schamen schimmige deals te sluiten met de president van de failed state Venezuela en zijn drugsvrienden die op de hoogste posten daar zitten.
    Weten we nog wie de consul van Venezuela op Aruba is en wat dat voor een figuur is? Waarschijnlijk niet. Het geheugen van mensen die nooit iets lezen duurt hoogstens een week. Dan komt er weer iets anders. Voetbal of wielrennen, bijvoorbeeld.
    Politiek: om van te kotsen.

  2. Lachwekkend die geemotioneerde reacties van Curacao en Suriname.

    Ik vond weinig fout aan de woorden van Blok, maar sta te kijken van deze ophef. Als Curacao en Suriname zo’n sterk rechtvaardigheidsgevoel hebben, hoe kunnen deze landen zich dan ontwikkend hebben tot grote corrupte boevennesten?

    De tweemaal toe tot 3 jaar cel veroordeelde draaideurcrimineel Schotte wordt premier van Curacao en zit nog steeds als leider van zijn partij (met daarin de moordenaar Jamaloodin en herhaald veroordeelde Constantia) in het parlement van Curacao.

    In Suriname wordt de schuldige aan de Decemberboorden (die daarvoor 40 jaar na dato nog niet voor de rechter is gebracht!), tevens veroordeeld drugsbaron, herhaald gekozen tot president terwijl het land bankroet is (wat is er meer nodig om een failed state te zijn?).

    Hierover is er op Curacao en in Suriname echter niet de geringste opwinding.

    Het ergst is Suzy Romer, die een Oscar verdient met haar acteren van verontwaardiging. Waar is haar rechtvaardigheidsgevoel wanneer zij, samen met haar snoepreizende linkerhand Alvin Daal (de enge gladjanus – een nog grotere profiteur dan Norbert George – is met een wereldreis bezig langs alle landbouwbeurzen en medische congressen over de hele wereld!) Bureau Post vult met nutteloze partijvriendjes (naar goed gebruik bij de Centrale Bank zonder vacatures of sollicitatieprocedures)?

    Het is allemaal te idioot voor woorden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties