26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

VN | Nederland speelt liever de koopman dan de dominee

HomeLandenArubaVN | Nederland speelt liever de koopman dan de dominee

Tekst Ko Colijn – Beeld Tammo Schuringa | Vrij Nederland

De vluchtelingen worden nu “gerepatrieerd” naar Venezuela, en Stef Blok heeft beloofd dat we de grenscontrole zullen versterken. Paprika’s voor economische vluchtelingen (zo worden ze genoemd), is dat geen ruilen van belangen tegen waarden?

In het buitenlandse beleid is ‘het opgeheven vingertje’ ver te zoeken, schrijft Ko Colijn. We benutten de Brexit, profiteren van handelsoorlogen en verruilen vluchtelingen voor paprika’s in Venezuela.

Eind januari schreef Simon Kuper, prima journalist van de Financial Times, een wekelijkse column voor zijn krant onder de titel When Trumpist rhetoric crashes into European reality, waarin hij nog eens de (dubbele) faux pas van de nieuwe Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra overdacht. Hoekstra had ophef veroorzaakt door te ontkennen dat hij ooit had beweerd dat politici in Nederland ‘are being burned’ (dat had hij wel) en bovendien nog eens dat hij dat ‘fake news’ had genoemd (had hij ook).

Is zo’n valse start schadelijk voor de Nederlandse-Amerikaanse betrekkingen, vroeg Kuper zich af? ‘Can even Europe’s most historically pro-American country stay friends with Trump’s US?’

Meer Macht op vrijdag: De VVD ís een baantjesmachine geworden Lees verder

Ach, nee, wij Nederlanders vinden Trump misschien wel een beetje raar, en we kunnen misschien niet helemaal meer op zijn vliegtuigen rekenen als de Russen ons luchtruim schenden, maar het belangrijkste is dat we welvarend zijn en bereid zijn om zaken te doen met iedereen, en we allemansvriend zijn als dat helpt. We boffen maar met zo’n ex-Groninger als ambassadeur,  Hoekstra is a gift to the Netherlands, schreef Kuper. En Donald Trump? Premier Rutte ontwijkt zo’n vraag handig met: The Dutch-American relationship will be just fine.

De koopman en de dominee

Kuper heeft wel een punt, al is hij wel erg cynisch over ons landje. In the end: de koopman wint.

Maar wacht even, bij ons strijden toch van oudsher de koopman èn de dominee om het primaat in de buitenlandse politiek? Het opgeheven vingertje enzo? Valt erg mee: Nederland was in de jaren zestig bereid om onderzeeërs en nucleaire reactorvaten aan Zuid-Afrika te verkopen, omdat je met die dingen “geen apartheid” kon bedrijven, redeneerde minister Josef Luns. In de jaren zeventig verkochten we marineschepen aan Peru en Indonesië, niet bepaald toonbeelden van democratie en mensenrechten, met hetzelfde excuus. In de jaren tachtig legden we in Libië militaire vliegvelden aan voor kolonel Kadaffi, want dat leek goed voor ons imago in de Arabische wereld, waar we als erg pro-Israël te boek stonden (en nog staan). In de jaren negentig leverden we (via Joep van den Nieuwenhuizen, RDM) tweedehands Leopard-1V tanks aan het bedrijf Famae van oud-dictator Auguste Pinochet, die inmiddels senator in Chili was geworden  (doel van RDM was om de Leo-tanks als sweetener voor een vette vervolgorder van onderzeeboten in te zetten). In de 21ste eeuw werd ‘economische diplomatie’ officieel gepromoveerd tot kerndoelstelling van het buitenlands beleid, al doen we het niet meer met onderzeeërs en tanks, die tijd is wel een beetje voorbij.

In de 21ste eeuw werd ‘economische diplomatie’ officieel gepromoveerd tot kerndoelstelling van het buitenlands beleid

Ook Kuper laat onderzeeërs en tanks buiten beschouwing, maar voor hem is toch de stem van de dominee een fictie want als het er op aan komt geldt hier ‘a small country that trades globally learns to be cynical’.

In de net uitgebrachte GBVS-nota (Geïntegreerde Buitenland- en Veiligheidsstrategie) legt het kabinet Ruttte-3 ons uit wat (eerst Halbe Zijlstra en nu) Stef Blok voor ogen staat. Meer nadruk op belangen dan waarden. En (op p.6) lezen we wat de kracht van Nederland is: die “zit in het feit dat ons land gewend is zich aan te passen en fexibel te zijn”. Onze wendbaarheid is onze kracht, maar in dezelfde ademtocht staat dat we “geloofwaardig en betrouwbaar’’ zijn, wat me lastig lijkt te combineren, tenzij je consequent wendbaar bent natuurlijk, een eufemisme voor permanent opportunisme.

Hoe Colombia volstroomt met wanhopige Venezolanen Lees verder

Caracas en China

Twee praktijkcasus(-sen) om deze raadselachtige belijdenis te toetsen. Eerst verraste minister Stef Blok ons met een bezoek aan Caracas, waar hij een deal met de regering-Maduro sloot. Venezuela plaagt de Nederlandse Antillen al een tijdje met een blokkade, waardoor de inwoners van Curaçao geen paprika’s en tomaten uit hun grote zuiderbuur aangevoerd krijgen. Reden is dat de kustbewaking te laks zou zijn, en kostbare goederen en kapitaal te gemakkelijk naar de eilanden gesmokkeld kunnen worden (en vluchtelingen overigens ook, want Venezuela is een hel geworden). De vluchtelingen worden nu “gerepatrieerd” naar Venezuela, en Stef Blok heeft beloofd dat we de grenscontrole zullen versterken. Paprika’s voor economische vluchtelingen (zo worden ze genoemd), is dat geen ruilen van belangen tegen waarden?

Tweede casus. Deze week ging Rutte op handelsmissie naar China. Rutte vleide de Chinese gastheren door ze de slimste mensen ter wereld te noemen (vrij naar Erasmus) en hardop voor vrijhandel te pleiten, na enig gestribbel toch een eigen bilateraal akkoord met China over deelneming aan het Zijderoute-initiatief niet uit te sluiten, en we zijn erg onder de indruk van wat jullie hier in korte tijd voor elkaar gekregen hebben. Dat kun je ook anders lezen: we vinden jullie slimmer dan Trump die op een domme handelsoorlog koerst, we volgen de Europese Unie niet tot elke prijs, en we komen hier om grote contracten te sluiten. En niet om over mensenrechten te zeuren, want ‘die discussie zijn we voorbij, China heeft een politiek systeem waar we mee moeten omgaan, de inzet is hoger dan de discussie over mensenrechten en democratie’, zoals een Leidse China-deskundige zei.

Een land dat het moet hebben van een handelsoorlog tussen derden, de Brexit als een ‘kans’ ziet voor de eigen economie, en paprika’s ruilt tegen vluchtelingen, is inderdaad een small country that trades globally, en weet al eeuwen to be cynical.

Bron: Vrij Nederland

7 reacties

  1. @Marlon, vruchtbare bodem/verschillende klimaten klopt maar het assortiment wordt niet goed bewaard/opgeslagen. Hierdoor is het product toch van een lagere klasse als het op Curacao aankomt. Ken mensen op Curacao die bijna alles voor eigen consumptie produceren en daar kunnen de barkjes niet aan tippen. Trouwens, de Curaçaose bakoba’s zijn niet te versmaden.

  2. Nombre schrijft: Curacao kan best zonder de smerige Venezolaanse groente en fruit.

    Ik reageer: neen man, de advocaten van venezuela zijn lekker.
    En de patia’s en mangos.
    Natuurlijk want venezuela heeft best vruchtbare gronden.

    De advocaten van santo domingo zijn ook heel lekker. Maa die van venezuela zijn goedkoper.

  3. ik heb liever te maken met een koopman, dan met een dominee.
    de dominee verkoopt sprookjes een koopman zorgt voor werkgelegenheid en vooruitgang

  4. Iedereen weet toch dat het om de olie gaat en om de Isla. Niemand staat ook verbaast te kijken als de Shell weer via allerlei omwegen de isla gaat overnemen. Want waarom koopt een nederlands administratie kantoor dan aandelen op hierin? Dus wat heeft nederland werkelijk aan die dictator beloofd dat de grenzen ineens weer open zijn?

  5. @Nombre: loop eens bij van den Tweel, Vreugdehil en Centrum naar binnen en kijk daar even naar de tomaten en de paprika’s.

    Waar op het eiland verbouwen ze snack tomaten, Tasty Tom, Plum tomaten en mooie ronde gave tomaten?
    Waar op het eiland verbouwen ze hier gele en oranje paprika?

  6. Paprika’s en tomaten worden allang niet meer geïmporteerd op Curacao. Er is een importverbod op omdat Curacao ze zelf produceert. Daarnaast is de Curacaoenaar niet zo’n paprika vreter.
    Curacao kan best zonder de smerige Venezolaanse groente en fruit. Niemand zit te wachten op zoveel smerigheid. Waar het wel omgaat, is de Venezolaanse olie. Maar ja, ”paprika klinkt leuker” voor mensen die het niet beter weten en alles wat in de kranten staat geloven. Fantasie nieuws is ook nep-nieuws.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties