28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Advieskantoor probeerde rechters te misleiden om schuld belastingontduiking bij klant te leggen

HomeMediaVolkskrant | Advieskantoor probeerde rechters te misleiden om schuld belastingontduiking bij klant...

Ontduikingsconstructie Baker Tilly Berk | Tom Kreling

Coen Klawer, ondernemer in muurdecoratie. Beeld Jiri Büller

Advieskantoor Baker Tilly Berk heeft de afgelopen jaren in meerdere procedures geprobeerd rechters te misleiden om een klant van het kantoor de schuld te kunnen geven van belastingontduiking. Dat blijkt uit een reconstructie van de Volkskrant.

De zaak draait om een Haagse behangondernemer die in 2007 een belastingconstructie kreeg van het advieskantoor Baker Tilly Berk (BTB) waarin hij via Cyprus belasting kon ontduiken. De Belastingdienst bestempelde deze fiscale truc later als ontoelaatbaar, waardoor de ondernemer in grote problemen kwam. De man moest een fikse naheffing aan de Belastingdienst betalen en wordt door het Openbaar Ministerie ook vervolgd voor belastingfraude en valsheid in geschrifte.

Het advieskantoor BTB heeft de afgelopen jaren geprobeerde de kwestie met de behangondernemer af te doen als een incident. Maar uit eerder onderzoek van de Volkskrant naar deze zaak bleek dat het belastingadvieskantoor meer Nederlandse ondernemers had geholpen met belastingconstructies via Cyprus en de Britse Maagdeneilanden. Voor het omzeilen van de Nederlandse fiscus maakten de medewerkers van Baker Tilly Berk gebruik van dezelfde soort constructies die opdoken in de Panama Papers, de uitgelekte administratie van het Panamese advieskantoor Mossack Fonseca.

‘Geheim document’

In een civiele rechtszaak die de behangondernemer Coen Klawer in 2016 aanspande om schade te claimen, beweerde BTB dat Klawer zelf de fiscale constructie op Cyprus bij een lokaal advieskantoor had opgericht. Bovendien had hij ‘in het geheim’ een bijbehorend document opgesteld, waardoor de hele constructie fiscaal ontoelaatbaar werd, aldus BTB. Het advieskantoor beweerde tegenover de rechter van dit document niet op de hoogte te zijn geweest. Maar uit een e-mail van een BTB-medewerker uit 2011 blijkt dat dit onjuist is. De medewerker vraagt dan per mail aan het lokale advieskantoor op Cyprus of ze hem het ‘geheime document’ kunnen opsturen. Hij krijgt het vervolgens gemaild.

Als ‘bewijs’ dat Klawer op eigen houtje naar Cyprus ging, heeft BTB in procedures een brief overhandigd uit 2012 van de directeur van een Cypriotisch trustbedrijf. Die schrijft dat Klawer in december 2006 op Cyprus was om een zogeheten trust op te richten. Maar uit creditcardafschriften van Klawer blijkt dat hij begin december 2006 in België was. Bovendien schrijft een medewerker van BTB op 15 december een mailtje aan Klawer waarin ze vraagt hoe hij de bewuste trust – die hij op eigen houtje zou hebben opgericht – wil gaan noemen. Ook mailt ze dat hij 17 januari 2007 op Cyprus papieren moet ondertekenen bij een lokaal trustbedrijf.

Deze week werd bekend dat minister Hoekstra (Financiën) vindt dat de hervorming van de accountantsbranche niet opschiet. Een onafhankelijke commissie moet nu onderzoeken welke maatregelen nodig zijn om de kwaliteit van de organisaties te verbeteren. Aanleiding vormt de betrokkenheid bij financiële schandalen, gebrekkige controles en omkopingsaffaires waardoor accountantskantoren de afgelopen jaren regelmatig in opspraak raakten. De commissie moet bijvoorbeeld de scheiding onderzoeken van de advies- en controlepraktijk van accountantskantoren. Dit moet voorkomen dat kantoren wellicht minder stringent controleren om adviesopdrachten niet in gevaar te brengen.

‘Incident’

Na de affaire werd het kantoor NautaDutilh door BTB ingehuurd om ‘onafhankelijk onderzoek’ te doen naar de kwestie. Maar ondernemer Klawer is voor dit onderzoek nooit gesproken. Ook hebben de onderzoekers met niemand van het BTB-kantoor in Den Bosch gesproken. Dit kantoor was verantwoordelijk voor het opzetten van de truststructuren. De verantwoordelijke fiscalist is wel door de onderzoekers uitgenodigd voor een gesprek, maar hij liet vervolgens weten dat een gesprek ‘compromitterend zou zijn voor zijn echtgenote die raadsheer (bij de belastingkamer, red.) is in het Hof Den Bosch’.

NautaDutilh concludeert vervolgens dat de hele affaire een incident lijkt en dat het initiatief van Klawer lijkt te zijn gekomen. ‘Uit de stukken en de interviews hebben wij althans niet kunnen opmaken dat BTB zelf (meer dan incidenteel) initiatieven heeft ontplooid in lijn met Cyprus.’

BTB wil niet op de zaak reageren, omdat er nog juridische procedures lopen. Ondernemer Klawer heeft komende vrijdag opnieuw een kort geding aangespannen tegen advieskantoor BTB. ‘We vragen de kortgedingrechter nu om inzage in alle achtergehouden stukken, omdat iedereen voor de gek gehouden wordt’, aldus zijn advocaten van het kantoor Griph.

Fraudeur tegen wil en dank: hoe een ‘fiscaal avontuur’ ordinaire belastingontduiking bleek te zijn

Misschien was ik naïef, zegt behangfabrikant Coen Klawer. Maar zo kun je dus de boot in gaan als accountants je via een zonnig eiland een fiscale structuur aansmeren.

Bron: Volkskrant

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties