28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | In Willemstad is Piet vooral donkerzwart en Sint wit geschminkt

HomeNieuwsComin' upVolkskrant | In Willemstad is Piet vooral donkerzwart en Sint wit geschminkt

Zo ontvangen de Curaçaoënaars de goedheiligman | Kees Broere

Sinterklaas en Piet komen aan in Willemstad. © Kees Broere / de Volkskrant

Ze zijn paars, goud, blauw, geel en oranje. Maar vooral zijn ze zwart, donkerzwart geschminkt, de mannen en vrouwen van het pietengilde op Curaçao. Sinterklaas zelf is een witte Curaçaoënaar. Een wat rozige man dus, en daarom met lichte witte schmink op het gezicht. En het publiek? Het publiek vindt het prachtig.

Op zaterdagochtend, stipt om half negen, kwam het gezelschap op het Caribische eiland aan. Met een donkere sleepboot en vergezeld door een flottilla van plezierjachten. ‘Sanikolas’ meerde af te midden van de prachtige oude huizen op Otrobanda, in het hartje van Willemstad, en besteeg zijn kleine schimmel.

De meeste klanten vragen toch om een witte Sinterklaas en zwartgeschminkte Pieten Glamisz Stewart en Leiza Craane verhuren Sinten en Pieten

‘Als het allemaal zo erg zou zijn met Zwarte Piet’, zegt Glamisz Stewart, ‘dan zou de discussie hier toch het felst moeten zijn. De meeste mensen op Curaçao zijn immers donker. Maar bijna iedereen is juist heel enthousiast. Niet alleen over Sinterklaas, maar zeker ook over de zwartgeschminkte Pieten.’

Stewart runt samen met haar collega Leiza Craane een kindercrèche. Maar in november en december verhuren zij op bestelling ook, namens hun ‘Sint en Piet Co. Group’, sinterklazen en pieten. Een enkele keer vraagt iemand om een donkere Sint. Die kan geleverd worden. Maar de meeste klanten, zo zeggen zij, vragen toch om een witte Sinterklaas en zwartgeschminkte Pieten.


Er zijn Pieten in alle kleuren. © Kees Broere / de Volkskrant

Kind van de olie

Niet iedereen op het eiland vindt dat een goed idee. Vorig jaar waren tijdens de intocht een paar demonstranten te vinden. Nu laten ze het erbij zitten. ‘Zwarte Piet’, zegt Marlon Reina, een Curaçaose onderzoeker en activist, ‘is een walgelijk geslaagde erfenis van het Nederlandse kolonialisme. Piet is ontegenzeglijk geworteld in het idee van een zwarte slaaf.’

In de praktijk is Sinterklaas vooral, zoals zo vaak op Curaçao, een kind van de olie. Begin vorige eeuw werd op het eiland de raffinaderij gebouwd. Met de komst van Shell kwamen ineens ook veel meer witte Nederlanders naar Willemstad. Deze ‘makamba’s’ kregen de hoge banen, hun eigen huizen in nieuwe wijken als Emmastad en Julianadorp, en verscheepten via de Sint Annabaai ook hun witte folklore naar het eiland.

Onschuldig spel

Er lopen in Willemstad ook Smurfen en andere fantasiewezens mee in de optocht.

Er lopen in Willemstad ook Smurfen en andere fantasiewezens mee in de optocht. © Kees Broere / de Volkskrant

Maar Sint en Piet zijn mensen met soepele geesten en soepele lijven. Op Curaçao is menig filmpje te vinden van een groep Zwarte Pieten die uitbundig aan het dansen zijn. Met kinderen, maar zeker ook met de oude kindervriend zelf. Niet voor niets gaat in de stoet dit jaar een groep trommelende Pieten voorop.

Daarachter, en nog voordat Sinterklaas met zijn zwartgeschminkte Hoofdpiet voorbijkomt, loopt een groepje Smurfen en andere fantasiewezens. De boodschap is duidelijk: het sinterklaasfeest in de Cariben is al tientallen jaren een onschuldig spel, waarbij zelfs de commercie deze zaterdag beperkt blijft tot het uitdelen van folders met daarin ‘verlanglijstjes’.

Pieten dansen op het dek van een boot. © Kees Broere / de Volkskrant

De officiële ontvangst van het gezelschap is op het Brionplein. Het is er vrolijk druk. Sinterklaas moet er wel concurreren met de Kerstman. Die heeft op de rotondes en pleinen van Willemstad al sinds eind oktober zijn plek ingenomen. Maar vandaag schuift hij opzij voor Sint en Piet. En voor heel veel kinderen; zwarte, witte en gekleurde kinderen, in alle denkbare schakeringen.

Met Sinterklaas zwetend onder de tropenzon. Hij zwaait nog maar eens.

Bron; Volkskrant

8 reacties

  1. @CI, Sinterklaas en Zwarte Piet blijft een Nederlandse feest en heeft niks met de Curaçaose cultuur te maken.

    Er bestaat geen Curacaose cultuur.. Zoals je weet is Curacao een mengelmoes van culturen en rassen en neemt men wat over. Zelfde zoals Papiamentu een taal is dat van alle andere talen wat overneemt.
    Ik weet dat jij het niet leuk vind maar Nederlandse cultuur maakt ook deel uit van de Curacaose cultuur.. Carnaval komt ook niet uit Curacao!

  2. Dit vrolijke feest bestaat net zo lang op Curacao als in Nederland, dus laat de macamba’s dit niet claimen als hun feestje.

    Ook zie je met dit feestje de invloed van onze “Kennedy” Rhuggenaat: Naast de autenthieke Zwarte Pieten doen de homo’s ook mee als gekleurde Pieten.

  3. @CI. Ik ben het met je eens dat ons historisch besef minimaal is, maar juist daarom verdraaien veel mensen het verleden tot een populistische opinie. Wie bepaalt wat cultuur is? Zolang een uiting leeft onder de bevolking is het cultuur. Dat jij er een andere identiteitsgevoel erop na houdt, betekent niet dat het geen Curaçaosche cultuur is.

  4. Feest?
    Eerder een marketing strategie. Echter, met gebruik van Internet en online ‘tools’ zal uiteindelijk ook blijken dat dit een stille dood aan het sterven is. (Nu al in heel veel (fast-food) restaurants moet je inloggen om WiFi te kunnen gebruiken).

  5. @ C.I zegt, op curacrim wordt liever niet over het verleden gepraat, ik Abraham Mossel hoor al vijftien jaar niet anders dan toen en toen, in de slaven tijd, heb de PS wijlen Wiels en de laaste jaren MFK/KFO/KdNT niet anders dan horen zeiken over die macamba slaven drijvers. en ik ben niet best in mijn nederlands, maar begin eens het verschil van de en het te leren, C.I is zo moeilijk lezen voor een nederlandse toerist, net zoals tot straks ( betekend , kan ook over een jaar zijn). Trouwens veel plezier C.I samen met je klein kindertjes op/met het Sinterklaas feest?black ?

  6. Op Curaçao wordt liever niet over de verleden gepraat, besef van hun eigen geschiedenis is minimaal, ligt ook aan de onderwijs. Ze weten het gewoon niet beter, en hoe je keert of draait, Sinterklaas en Zwarte Piet blijft een Nederlandse feest en heeft niks met de Curaçaose cultuur te maken. Voor kinderen is de enige belangrijke de cadeaus die ze krijgen, dus als een ander feest wordt georganiseert met caudeaus zou niemand de Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten meer herinneren laat staan missen. Hiernaast wordt de feest in landen als UK, USA, Canada, Brazilie zelfs Suriname verboden door de descriminerende karikaturen hiervan. Ik zou zeggen zoek kennis en laat ieder zijn eigen conclusie trekken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties