27 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Raffinaderij Curaçao onderzoekt corruptie bij mislukte deal met Chinezen

HomeMediaVolkskrant | Raffinaderij Curaçao onderzoekt corruptie bij mislukte deal met Chinezen

Tom Kreling

Raffinaderij Isla op Curacao Foto Sinaya Wolfert

Raffinaderij Isla op Curaçao onderzoekt of bij een mislukte deal vorig jaar sprake is geweest van corruptie. Daarvoor is recentelijk beslag gelegd op administratie bij de voormalig directeur van de raffinaderij en bij de projectleider die de gesneefde overeenkomst met een Chinees bedrijf regelde. Dit bevestigen betrokkenen bij het onderzoek.

De Islaraffinaderij is een zwaar verouderd en vervuilend, maar economisch belangrijk bedrijf midden op het eiland. De raffinaderij wordt gehuurd door de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA, maar het huurcontract loopt volgend jaar af en Curaçao zoekt daarom een nieuwe exploitant. Niet eenvoudig, want een nieuwe exploitant moet de raffinaderij eerst fors moet renoveren, wat rond de 5 miljard dollar gaat kosten.

Het Chinese bedrijf Guangdong Zhenrong Energy (GZE) werd in 2016 ineens binnengehaald als redder van de raffinaderij, die eigendom is van Curaçao. Het bedrijf beloofde miljarden in het complex te steken en schermde met steun van Chinese staatsbedrijven. Maar eind 2017 verscheurde de overheid de contracten met GZE: het bedrijf zou een verkeerde voorstelling van zaken hebben gegeven.

Vanwege de strategische ligging nabij de natuurlijke diepzeehaven is de overname een gevoelig onderwerp. Daarom houden ook de Nederlandse regering en inlichtingendiensten de ontwikkelingen rond de raffinaderij scherp in de gaten, zegt iemand die betrokken is bij dit proces, maar anoniem wil blijven omdat hij er in het openbaar niets over mag zeggen. Chinezen op zo’n strategische plek heeft Nederland liever niet.

De huidige directeur, Roderick van Kwartel, is evenmin enthousiast over een Chinese partner; de Chinezen proberen volgens hem overal posities in te nemen. ‘Ze hebben overal belangstelling voor. Kopen alles. En onze raffinaderij ligt heel strategisch, tussen Amerika en de rest van de wereld in. En er hoort een heel goede natuurlijke diepzeehaven bij.’

Na de mislukte deal met de Chinezen deed het Overheidsaccountantsbureau van Curaçao onderzoek naar het projectteam dat GZE had binnengehaald. Dat team werd geleid door Werner Wiels, broer van de vermoorde politicus Helmin Wiels. Het accountantsbureau concludeerde dat het projectteam nooit serieus onderzoek naar GZE had gedaan. Het Chinese bedrijf bleek slechts 56 miljoen dollar aan kapitaal te hebben, 48 miljoen euro.

Binnen het projectteam bleek sprake van gerommel en gerotzooi. Administratie ontbrak. Uitgaven konden niet worden verantwoord. Medewerkers van het team reisden af en aan naar China. Er werden externe notulisten ingehuurd tegen toptarieven, maar de notulen waren onvindbaar.

Naar aanleiding van het rapport werd de toenmalig directeur van de raffinaderij ontslagen. Ook projectleider Wiels stapte op. Recentelijk is door de raffinaderij bij hen thuis beslag gelegd op administratie. Wiels bleek ook zijn privémail te gebruiken voor zijn werk. Hij weigerde de administratie vrij te geven, maar een rechter op Curaçao heeft donderdag besloten dat dit materiaal gebruikt mag worden om te kijken hoe de afspraken met de Chinezen tot stand kwamen.

Wiels laat in een reactie per mail weten dat verhalen over omkoping ‘politiek gemotiveerde fabeltjes’ zijn en dat er ‘selectief’ informatie wordt gelekt om hem in een ‘kwaad daglicht te stoppen’.

De Isla-raffinaderij bracht Curaçao zowel voorspoed, als ernstige vervuiling. Nu loopt het huurcontract af en staat het eiland voor een belangrijke keuze: sluiten of niet?

Lees ook: Het rottend hart dat Curaçao splijt: wat moet het eiland met zijn vuile raffinaderij?

Bron: Volkskrant

5 reacties

  1. Definitie criminele organisatie
    •zekere structuur en organisatiegraad, in het samenwerkingsverband heeft bijv. ieder van de verdachten zijn of haar eigen aandeel, op zijn of haar eigen niveau
    •het samenwerkingsverband moet ook een duurzaam karakter hebben
    •welke organisatie tot doel had het plegen misdrijven
    •het samenwerkingsverband hoeft niet te bestaan uit verschillende geledingen of een bepaalde hierarchie.
    •Ook is niet vereist dat alle leden hetzelfde doel nastreven

    MFK en PS kunnen we dus definieren als criminele organisatie

  2. De oude heks Maria Liberia Peeters heeft naast Wacko Werner ook flink gegraaid uit de projectkas.

    Maar dat was te verwachten. Liberia Peeters ging als kleuterleidster met niet meer dan een paar tientjes op de bank de politiek in en kwam er als groot grond bezitster weer uit.

    Staan de latina bysides van Wacko Werner nog steeds op de payroll van de Isla? Politewoordvoerder Huggins wil ze wel even bezoeken, met zijn dienstauto.

  3. Dit kon iedereen van te voren zien aankomen. Ze zeggen “fool me once shame on you, fool me twice shame on me”. Het probleem blijft dat niemand de moeite doet om dit soort zaken structureel aan te pakken.

    De constructie met José van den Wall-Arneman en Wiels bedacht door Asjes, was gewoon te incestueus en kan niet anders bedoeld zijn om de boel op te lichten. Tussen 2010 – 2012 schijnt ook miljoenen te zijn verdwenen daar horen we niemand meer over.

    We zijn nu teveel afhankelijk van politieke partijen die hun tegenstanders een kunstje willen flikken..

    Ik ben benieuwd of het geld op een persoonlijke rekening of op naam van een stichting wordt gestort.

  4. Ben Whiteman, Asjes en Maria moeten hiervan hebben geweten en een stukje vsn de taart te hebben gegeten.
    Een inval op hun adressen zal niet misstaan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties