26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Staatssecretaris Knops wil bevolking Sint Eustatius actief betrekken bij vinden van oplossing

HomeMediaVolkskrant | Staatssecretaris Knops wil bevolking Sint Eustatius actief betrekken bij vinden...

Kees Broere

Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties licht de pers in over het besluit van het kabinet om met spoed in te grijpen op Sint Eustatius. © ANP OLAF KRAAK

Nederland heeft met Sint Eustatius een ‘gezamenlijke verantwoordelijkheid’ om de problemen op het Caribische eiland in het koninkrijk op te lossen. Dat heeft CDA-staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties woensdagavond duidelijkgemaakt tijdens een ontmoeting met de burgerbevolking van Sint Eustatius.

Knops reisde naar het eiland om uitleg te geven over het besluit van het kabinet om op Sint Eustatius, een zogeheten bijzondere gemeente van Nederland, het bestuur volledig aan de kant te zetten en tijdelijk te vervangen door een zogenoemde regeringscommissaris.

Volgens een woordvoerder van de staatssecretaris wil Knops de bevolking actief betrekken bij het vinden van oplossingen voor de sociale en politieke problemen. Om dit te bereiken, zal een ‘maatschappelijke raad van advies’ worden opgericht. Hierin komen behalve gewone burgers ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties van Sint Eustatius. De leiding van het geheel berust bij de deze week benoemde regeringscommissaris.

Die commissaris is Mike Franco. Hij is een voormalige politicus op Curaçao, een autonoom land binnen het koninkrijk. Tussen 2012 en 2016 was Franco voorzitter van de Staten, het parlement op Curaçao. Zijn vervanger is Mervyn Stegers, die van 2001 tot 2017 de CDA-burgemeester van de Nederlandse plaats Tubbergen was.

‘Dictator’

Clyde van Putten. © Facebook

Staatssecretaris Knops heeft tijdens zijn eendaagse bezoek aan Sint Eustatius ook gesproken met Clyde van Putten. Deze lokale politicus is in het deze week uitgekomen rapport van de commissie van wijze mannen, opgesteld op verzoek van het Nederlandse kabinet, aangewezen als de man die zich op het Caribische eiland als een ‘dictator’ gedraagt.

Van Putten zelf spreekt alle aantijgingen aan zijn adres tegen. In een telefonisch gesprek met de Volkskrant gaf hij woensdagavond aan dat hij het besluit tot het instellen van een regeringscommissaris niet accepteert. De politicus van Sint Eustatius zegt dat hij de bevolking van circa 3.500 mensen op het eiland zal voorgaan in ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’. Details hierover wenste hij nog niet te geven.

Volgens Van Putten is het rapport van de commissie van wijze mannen niet op feiten gebaseerd, maar slechts bedoeld om het bestuur op het eiland te ‘destabiliseren’. Het aan de kant schuiven van het bestuur komt volgens hem neer op een ‘staatsgreep’ door Nederland. In het rapport wordt juist Van Putten zelf ervan beschuldigd de rechtsorde op Sint Eustatius te ondermijnen. Op het Caribische eiland is sprake van goed bestuur, zo meent Van Putten. Het Nederlandse kabinet is zelf verantwoordelijk voor ‘het overtreden van de wetten’, vindt hij.

Rechter

Van Putten wil de zaak aankaarten bij de Verenigde Naties en zegt Nederland zo nodig voor de rechter te zullen slepen. Voor het eiland zelf wil hij geen onafhankelijkheid, maar ‘volledig zelfbestuur’. De ‘town hall meeting’ van Knops met enkele honderden burgers van Sint Eustatius verliep ‘gepassioneerd maar vreedzaam’, aldus de woordvoerder. Clyde van Putten was hierbij ook aanwezig.

‘Knops heeft de reden van het Nederlandse ingrijpen goed kunnen uitleggen’, aldus de woordvoerder. ‘De wetteloosheid, de intimidatie, de discriminatie van burgers, en het financiële wanbeheer: dat alles is niet in het belang van de bevolking.’ Knops gaf toe dat ook Nederland hierbij in het verleden fouten heeft gemaakt.

Bron: Volkskrant

3 reacties

  1. Veel beter zou zijn geweest als St. Eustatius en Nederland elk iemand hadden benoemd en vervolgens die twee onderling zouden besluiten over een ‘voorzitter’ voor de troika.

    Ik geloof in eenhoorns maar die bestaan niet.. dus wees jij ook serieus! Je kan geen consensus sluiten met corrupte lui die elke dag schreeuwen over kolonialsme en slaverij terwijl ze het eiland leegroven!

  2. @ Wanaba cq narcist en pathologische beroeps leugenaar ( dito Gerrit de Raaf de Roofvogel ) Clyde van Putten, solliciteerd ernaar oom in de politie cel te belanden, om als een Dominee het voortouw te neem, om de bevolking op te roepen voor “burgerlijke ongehoorzaamheid”, deze man moet zo snel mogelijk verdwijnen van het eiland, anders komt er niks nada nope’s iets van terecht, deze van Putten kan alleen maar dom schreeuwen, op Curacrim ken ik er ook een paar, ook die hebben de handoek gegooit met hun stakingen! of niet dan Cova vazal en trol van maffia club Gerrit de Raaf.

  3. Nederland en St. Eustatius hebben een ‘gezamenlijke verantwoordelijkheid’ om de problemen op het eiland op te lossen. Maar dan dient er, gezien de situatie, wel een serieuze ‘handreiking’ richting St. Eustatius worden gemaakt. Het had kunnen beginnen met de benoemingen van de regeringscommissarissen. Veel beter zou zijn geweest als St. Eustatius en Nederland elk iemand hadden benoemd en vervolgens die twee onderling zouden besluiten over een ‘voorzitter’ voor de troika. Nu arriveren de regeringscommissaris en zijn vervanger al met een streepje tegen waardoor het geheel een nog moeilijker ‘heuvel-op’ gevecht zal worden waardoor de uitkomst waarschijnlijk niet effectiever zullen zijn dan de rijksvertegenwoordiger Isabella. Ook staat Franco niet bekend als een doortastende bestuurder (wat wel nu de eis is).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties