Zaak tegen ‘Panchèk’ ook uitgesteld

Zaak tegen D'angelo 'Panchek' Damascus (links) ook uitgesteld

Zaak tegen D’angelo ‘Panchek’ Damascus (links) ook uitgesteld

WILLEMSTAD — Het onderzoek Magnus loopt nog, waardoor de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Dangelo ‘Panchèk’ D. voor de moorden op Helmin Wiels en Raúl Martinez vorig jaar, vanochtend niet kon plaatsvinden.

Advocaat Gladys Sophia-Alendy diende direct een verzoek in om de hechtenis van de verdachte op te heffen dan wel te schorsen. De rechter vindt het noodzakelijk dat het onderzoek afgerond wordt voordat deze zaak inhoudelijk wordt behandeld en wees het verzoek van officier van justitie Gerrit Rip toe. Daarnaast besloot hij dat D. vast blijft zitten.

Diverse nieuwe getuigen en verdachten zijn inmiddels al gehoord, verklaarde Rip vanochtend, maar het onderzoek is nog niet klaar. Zo moeten de afgelegde verklaringen van de medeverdachte en tevens schutter van Wiels Elvis ‘Monster’ K. nog vergeleken worden met de rest van de verklaringen en verder moeten die verklaringen op waarheid worden getoetst.

Advocaat Sophia-Alendy meent echter dat het Openbaar Ministerie beter alle drie de tenlastegelegde feiten intrekt, aangezien er weinig tot geen bewijzen zijn tegen D. Volgens Rip had de behandeling vanochtend echter niets te maken met het al dan niet hebben van bewijzen tegen de verdachte. “Het gaat om de ernstige bezwaren tegen hem, die zelfs ernstiger zijn geworden sinds Elvis begon te praten.”

Daarnaast had de raadsvrouw kritiek op de handelingen van het OM. Zo zijn de resultaten van het DNA-onderzoek die door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is verricht in verband met de moord op Martinez, na meerdere verzoeken uitgebleven. Een reactie hierop van Rip bleef uit.

Geen bewijzen

Het OM baseert zich volgens de raadsvrouw slechts op verklaringen van K. en zijn echtgenote Monalisa, terwijl beiden diverse tegenstrijdige (en zelfs leugenachtige) verklaringen hebben afgelegd over onder meer het gebruikte moordwapen, geldbedragen die zijn betaald voor de moord op Wiels, de voor de vluchtauto gebruikte nummerplaten en over het al dan niet afgeven van kleding en dergelijke aan ‘Monster’ om te gebruiken bij de moord op Wiels. Bovendien blijkt uit de verklaringen dat K. over dingen verklaart die hij ‘van horen zeggen’ heeft, aldus de advocaat.

Verder is het nog steeds onduidelijk waar en hoe Martinez werd vermoord. Uit verrichte onderzoeken blijkt dat de moord in ieder geval niet bij D. thuis of in zijn aanwezigheid heeft plaatsgevonden, benadrukte ze verder.

Sterker nog, er zijn video-opnames waarop D. in de nacht van 16 op 17 mei bij Kaya Sakadó – de woning van medeverdachte Monica B. – samen met de dochter van Monica, Veronica en de man Suhensly I. is te zien. Bovendien zijn tijdens de doorzoekingen in die woning geen sporen van bloed aangetroffen, noch sporen van geweld of andere bewijzen van geweld met betrekking tot de moord op Martinez, benadrukte Sophia-Alendy.

Reden te over om de man in vrijheid te stellen, benadrukte ze verder.

“D. heeft met overtuigend bewijs onderbouwd niet bij de moorden te zijn betrokken en verzoekt in verband hiermee om de tenlastegelegde feiten weg te werken en hem onmiddellijk in vrijheid te stellen.”

Verder verzocht de raadsvrouw de rechter om rekening te houden met zijn persoonlijke belangen. D. zit inmiddels al acht maanden vast. Hij werd op 12 mei van het politiebureau in Barber naar de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) overgebracht. Volgens de advocaat moet hij dus een dubbele korting krijgen bij het bepalen van de strafmaat.

Ze voegde daaraan toe dat er geen sprake is van vluchtgevaar. Bovendien hoeft de samenleving volgens haar niet meer geschokt te zijn door de ernst van het feit.

Volgens de rechter zal de samenleving wel degelijk geschokt reageren bij zijn (voorlopige) vrijlating. Het onderzoeks- en maatschappelijk belang wegen volgens de rechter zwaarder dan de persoonlijke belangen van de verdachte, waardoor hij de inhoudelijke behandeling in hechtenis moet afwachten.

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen D. zal begin augustus plaatsvinden, tegelijkertijd met de zaak tegen medeverdachten Elvis K., Burney ‘Nini’ F. en Carlos Pieter.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *