28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | PS-voorzitter Joseph blijft lid RvC Curinde

HomeMediaAmigoe | PS-voorzitter Joseph blijft lid RvC Curinde
Edward-Joseph-presidente-di-Pueblo-Soberano-Curinde
SNTBO: PS-voorzitter Joseph blijft lid RvC Curinde

WILLEMSTAD — De Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) gaat akkoord met de herbenoeming van Edward Joseph als lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van de Curaçao Industrial and International Trade Development Company (Curinde).

De herbenoeming is opvallend, omdat Joseph op dit moment ambtenaar is bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS).

Joseph is bestuursvoorzitter van coalitiepartij Pueblo Soberano (PS) en tevens medewerker van OWCS-minister Irene Dick (PS). In het verleden heeft de toezichthouder corporate governance SBTNO voordrachten van ambtenaren in besturen van overheidsstichtingen en RvC’s van overheids-nv’s altijd afgekeurd.

Maar in dit geval kan SBTNO zich vinden in het argument van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) om Joseph toch voor te dragen. Volgens MEO-minister Stanley Palm (Pais) staat niet expliciet in de Code Corporate Governance vermeld dat het benoemen van een ambtenaar dan wel een aan een ambtenaar gelijkgestelde functionaris tot commissaris van een overheidsvennootschap een tegenstrijdig belang oplevert met de doelstellingen van de vennootschap.

Van een schijn van belangenverstrengeling is volgens de minister ook geen sprake.

“Betrokkene is immers ook niet werkzaam bij het ministerie van Economische Ontwikkeling waaronder Curinde ressorteert, maar werkzaam bij het ministerie van OWCS. Aanvullend geldt dat Joseph zich de afgelopen vier jaar op zakelijke wijze van zijn taak als commissaris van Curinde heeft gekweten en naar tevredenheid heeft gefunctioneerd, hetgeen blijkt uit de door de RvC van Curinde N.V. uitgevoerde zelfevaluaties (op 27 maart 2013 en 12 december 2014) naar het functioneren van haar leden. In beide evaluaties was er sprake van een gunstige beoordeling van Joseph.”

Verder merkt Palm op dat bij de benoeming in 2011 Joseph aan de vereiste kwalificaties voldeed. Hij was namelijk hoofdambtenaar van het voormalige Eilandgebied Curaçao met ervaring in economische zaken. Dit was een van de redenen waarom de Raad van Ministers besloot om hem voor herbenoeming voor te dragen.

In het cv van Joseph staat onder meer dat hij een opleiding Technische Bedrijfskunde aan de Saxion Hoge School heeft afgerond. Betrokkene is werkzaam geweest als manager Network Facilities, beleidsmedewerker bij de Dienst Economische Zaken en het ministerie van Economische Ontwikkeling en is momenteel medewerker van de minister van OWCS.

“Uit de beoordeling van het cv van de betrokkene kan redelijkerwijs worden aangenomen dat de kandidaat, gelet op zijn opleiding en werkervaring alsmede het feit dat hij bestuurservaring heeft, in voldoende mate voldoet aan de algemene profielschets. Gezien het feit dat gesteld is dat het functioneren van betrokkene als lid van de Raad van Commissarissen van Curinde gunstig is beoordeeld, is er tevens voldaan aan de vereiste voor een herbenoeming.”

Ambtenaar SBTNO stelt dat het wel zo mag zijn dat in de code niet expliciet vermeld staat dat het benoemen van een ambtenaar dan wel een aan een ambtenaar gelijkgestelde functionaris tot commissaris van een overheidsvennootschap een tegenstrijdig belang oplevert met de doelstellingen van de vennootschap, maar dat dit niet inhoudt dat er geen sprake kan zijn van tegenstrijdige belangen.

Het gaat er volgens SBTNO om dat in het bewuste artikel vermeld staat dat er zelfs geen sprake mag zijn van een schijn van tegenstrijdige belangen.

“Gezien het feit dat ambtenaren en aan hen gelijkgestelden onder ministers ressorteren en aan hun rekening en verantwoording dienen af te leggen en van hen instructies kunnen ontvangen, is er in beginsel sprake van belangenverstrengeling dan wel de schijn van een belangenverstrengeling, in het bijzonder indien de minister waaronder de betreffende ambtenaar ressorteert tevens direct of indirect verantwoordelijk is voor de overheidsentiteit waarin betrokkene zal worden benoemd.

Betrokkene is echter werkzaam bij het ministerie van OWCS, waardoor er betoogd kan worden dat er in casu geen sprake is van tegenstrijdige belangen, daar de minister die verantwoordelijk is voor Curinde de minister van Economische Ontwikkeling is.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Hij heeft tenminste een diploma van een gerespecteerde HBO opleiding en niet van de flut universiteit UNA, waar je al een diploma krijgt als je je voor en achternaam met minder dan 3 spelfouten kunt spellen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties