31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Economie, hoogseizoen en aderverstopping

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Economie, hoogseizoen en aderverstopping
Ingezonden-brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Jeannette L. Cratz aan het woord

Nog een dag en oktober 2016 is weer een volgeschreven blad. Het vervelende is dat deze pagina in de geschiedenis vrijwel blank is gebleven. Wij staan dan ook in zorgwekkende situatie voor het hoogseizoen 2016-2017 dat traditioneel een economische opleving tot stand brengt door de lokale en internationale opbrengsten.

Terwijl constant gesproken wordt van export, blijven wij problemen importeren. Indien wij echt geloven in vrijhandel en alle grote woorden die wij schijnbaar als amuletten om onze hals hangen, dan gaan wij nu aan de slag.

De realiteit. Curacao heeft een paar grote ondernemingen nodig om een grote groep werklozen aan de slag te helpen Deze ondernemingen moeten afgestudeerden aan basisscholen en hogescholen een werkplaats aanbieden. Elk bedrijf kan bijdragen in de oplossing. Wij moeten ons niet blindstaren op toerisme dat bij ons niet op grond van zand, zee en zon is ontwikkeld maar vooral om de naam die wij genoten hebben in de wereldgeschiedenis.

Elk bedrijf kent diversificatie in het personeelsbestand. De handelswereld is echter geen ambtelijk apparaat waar men belasting kan bij draaien als het niet goed gaat. De privésector moet zich zien te bedruipen als Klaas afhankelijk is van Jan die weer afhankelijk is van Piet en Henk om crediteuren te kunnen betalen.

Op het moment dat stagnatie optreedt in de betalingsketen, loopt alles spaak. Men kan dit vergelijken met een aderverstopping, die tot een hartaanval leidt bij de patiënt. Wij weten allemaal dat de patiënt Curacao op de Intensive Care is beland. Wij hebben het nu even niet over de gezondheid en de bijdrage van virussen aan een verhoogd absenteïsme bij het personeel tijdens het hoogseizoen. Wij blijven even bij de circulatie en de versperringen die deze maand zullen verergeren. Traditioneel is het einde van de maand traktatietijd voor de Curacaoënaar. Ten minste een nieuw kledingstuk, een uitje en pakje chips. Nu rent een groot deel van het personeelsbestand naar financiële instellingen waar de salarissen worden omgezet in transfers naar het buitenland. De lokale handel moet even wachten.

Bij het thuisfront van de overboekingen worden kleine bedrijven in het leven geroepen voor werkloze familieleden buiten Curacao en zelfs als buffer voor AOV-ellende. Een gedeelte van het geld wordt ook geïnvesteerd in tickets waarmee nieuwe toeristen op zoek naar een plaats op de lokale overvolle arbeidsmarkt, naar deze toeristische bestemming komen reizen. Jammer genoeg kunnen ze niet in een duur hotel verblijven. Hoewel ze dus als toerist binnenkomen, verblijven ze in de achterkamer van broer, zus of nicht waar men ook contact maakt met een betere toekomst.

De hotels blijven over voor markten die een grote uitdaging confronteren omdat de reizigers ook zijn veranderd. Cuba en de oude autootjes zijn leuk. Vooral voor de oudere generatie die is blijven hangen in percepties en nakomelingen van Cubanen die niet naar Cuba terug hebben kunnen keren. Verder blijft Cuba een goede producent en handelaar van bepaalde producten waar men in de vrije wereld weer geld voor moet hebben om in te handelen.

De jeugd kiest voor nieuwe ideeën. Zelfs de rollercoasters zijn nieuwe stijl. Voor wat kleren betreft is de jeugd gauw uitgepraat met de diverse merken, die direct geïmporteerd kunnen worden evenals alle andere koopwaar.

Oktober is weer voorbij. Het laagseizoen is ook bijna voorbij en normaal staan wij nu te trappelen om wat extra geld in te brengen. Wij wachten op deviezen, die nu gevleugeld zijn. De toerist met een dikke portemonnee gaat niet naar een bestemming waar Jan, Piet en alleman met een vliegenmepper rondloopt. Zij zoeken het hoger, terwijl wij juist omlaag kijken. Wij hebben hen nodig om geld in circulatie te brengen en eventueel te houden.

In november begint het hoogseizoen dat ons hopelijk hoge dames en heren oplevert zodat de boel hier kan opleven. Het geld dat wij in het laatje kunnen brengen kan dan gebruikt worden voor lokale investeringen die de normale economische cirkel ondersteunen.

JEANNETTE L. CRATZ,

Curacao

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties