34 maanden cel voor witwasser

rechtbankWILLEMSTAD — De 45-jarige Willy Hamen is donderdag door het hof bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 34 maanden. Hij werd eerder in eerste aanleg veroordeeld tot 36 maanden. Hij ging hiertegen in beroep.

De verdachte wordt beschuldigd van (medeplegen van) gewoonte-witwassen (en opzettelijk witwassen) van geld gedurende de periode van 1 januari 1999 tot en met maart 2007.
Hij zou een enorm geldbedrag voorhanden hebben gehad en tientallen bankoverboekingen en money transfers (bijvoorbeeld via Western Union) op zijn naam hebben staan.

Bij de bepaling van de straf heeft het hof rekening gehouden met de aard en de ernst van het feit. Meer in het bijzonder nam het hof in aanmerking dat de verdachte gedurende jaren een gewoonte heeft gemaakt van het opzettelijk witwassen van misdaadgeld tot een substantieel bedrag.
Het hof vindt dat hij inbreuk heeft gemaakt op de integriteit en transparantie van het financieel en economisch verkeer, door het mogelijk te maken dat de opbrengst van misdrijven aan het zicht van justitie wordt onttrokken en daaraan een schijnbaar legale herkomst is verschaft.

Bij het opleggen van de straf hield het hof ook rekening met het feit dat de verdachte op 16 november 2007 ook al in eerste aanleg is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar voor een diefstal met geweld en opzetheling.

De celstraf van 36 maanden is op zijn plaats, maar het hof hield ook rekening met het feit dat er sprake is van een overschrijding van de redelijke termijn, nu tussen het instellen van hoger beroep op 18 maart 2011 en het uitspreken van dit vonnis meer dan twee jaar is verstreken.
Dit dient te worden gecompenseerd door vermindering van de op te leggen straf.
Hamen kreeg een korting van twee maanden en moet dus 34 maanden zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *