27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024 22:53

36 Belgen in zwaarst getroffen Filipijnse gebieden

getroffen gebiedIn de Filipijnse provincie Leyte, die het zwaarst getroffen werd door tyfoon Haiyan, heerst er chaos en wordt er geplunderd. Er is sprake van minstens 10.000 dodelijke slachtoffers. Overlevenden van de tyfoon zijn wanhopig op zoek naar voedsel, medicijnen en andere benodigdheden. Naar schatting bevinden 36 Belgen zich in de zwaarst getroffen gebieden. “De situatie verandert van uur tot uur, maar er is tot dusver geen weet van Belgische slachtoffers of vermisten”, zegt Joren Vandeweyer van Buitenlandse Zaken vandaag rond 18 uur. Het crisiscentrum zoekt nog contact met een honderdtal Belgen. Europa maakt alvast 3 miljoen euro vrij te maken voor noodhulp aan de slachtoffers.

Volgens Roger Mercado, gouverneur van de aangrenzende provincie Zuid Leyte, is de situatie in Tacloban chaotisch.

“Er is al sprake van plunderingen en er zijn mensen die bankautomaten vernielen”, aldus Mercado.

Ondertussen worden vanuit de Filipijnse hoofdstad Manilla honderden politieagenten gestuurd naar Tacloban, de hoofdstad van Leyte, om de orde te herstellen.

Er bestaat voorts nog grote onduidelijkheid over het aantal slachtoffers van de tyfoon.
De Filipijnse regering spreekt voorlopig van enkele honderden doden en het Rode Kruis van zeker 1.200 slachtoffers. Maar volgens de plaatselijke politie zou er op een overleg met de provinciegouverneur van Leyte sprake zijn geweest van minstens 10.000 doden enkel en alleen op het eiland Leyte.

De tyfoon heeft ook bijna 500.000 mensen uit hun huizen gedreven. In de zwaarst getroffen regio is de schade enorm.
Huizen zijn met de grond gelijk gemaakt. Hele gebieden zitten zonder elektriciteit of drinkbaar water en er is amper voedsel.

Voorlopig geen Belgen getroffen
De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft weet van 800 Belgen die bijna permanent op de Filipijnen wonen.

“We hebben die allemaal proactief gecontacteerd en van een honderdtal hebben we nog geen teken van leven gekregen. Dat kan om diverse redenen zijn: de communicatie op de Filipijnen verloopt heel erg moeizaam of ligt volledig plat, de mensen willen om privacyredenen niet gecontacteerd worden of hun contactgegevens zijn veranderd”, aldus Vandeweyer.

Minstens 36 Belgen bevinden of bevonden zich in de zwaarst getroffen regio’s. Intussen opende Buitenlandse Zaken vandaag het callcenter van het crisiscentrum. Buitenlandse Zaken had weet van een 230 à 240 Belgen met wie men geen contact had.
Rond 18 uur waren er meer dan 70 gelokaliseerd.

Dat aantal varieert voortdurend“, aldus Vandeweyer.

Hij benadrukt dat het niet gaat om vermisten.
Het crisiscentrum in België sluit zijn activiteiten vandaag om 21 uur af en is vanaf morgen opnieuw bereikbaar vanaf 9 uur.
Vandeweyer meldt nog dat de Belgische ambassade in Manila morgen één werkkracht extra krijgt.

B-Fast-team vertrekt vandaag
België stuurt vandaag nog een B-Fast-team, voor snelle noodhulp in het buitenland, naar de Filipijnen. In de late namiddag zal een team van een dertigtal mensen vertrekken van op de militaire luchthaven Melsbroek. Het team zal op de Filipijnen een veldhospitaal voor chirurgische ingrepen oprichten en een waterzuiveringsstation.
Het B-Fast-team (‘Belgian First Aid & Support Team’) zal op de Filipijnen een veldhospitaal voor chirurgische ingrepen oprichten en een waterzuiveringsstation, aldus minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. De groep bestaat uit een twintigtal medische en een tiental logistieke medewerkers.

Zijn collega van Volksgezondheid Laurette Onkelinx preciseert dat ze haar team vanaf vanmorgen heeft gemobiliseerd en gevraagd dat het vrijwilligerskorps van verplegend personeel zich klaarmaakt om onmiddellijk te vertrekken. Het gaat in totaal om vijf artsen, vijftien verpleegkundigen en verschillende specialisten. Het team vertrekt met een Airbus A330 van Defensie van op Melsbroek. Het is nog niet duidelijk wanneer het B-Fast-team zal aankomen en ook niet waar het precies zal opereren. Volgens Onkelinx staat het vertrek om middernacht geprogrammeerd.

Familieleden van personen die zich in de Filipijnen bevinden en die na de doortocht van de tyfoon niet gecontacteerd konden worden, kunnen de FOD Buitenlandse Zaken contacteren op het volgende nummer: 02 501 40 00.

Europese hulp
De Europese Commissie gaat 3 miljoen euro vrijmaken om op de Filipijnen noodhulp te bieden aan de slachtoffers van de tyfoon Haiyan. Dat werd vandaag door de commissie bekendgemaakt. Het geld dient volgens een mededeling om tegemoet te komen aan

“de dringendste noden in de zwaarst getroffen gebieden” op de Filipijnen.

De commissie “en haar humanitaire partners gaan samen met de lokale en nationale overheden en de hulpoperaties coördineren”, zo vermeldt de mededeling nog.

Commissievoorzitter José Manuel Barroso had de noodhulpoperatie gisteren al aan Manilla voorgesteld.
Ook de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland zijn al op de Filipijnen gemobiliseerd, aan de zijde van de VN. Daarnaast heeft ook Rusland al noodhulp aangeboden.

Hulp van Artsen Zonder Grenzen
De eerste teams van Artsen Zonder Grenzen (AZG) zijn gisteren aangekomen in Cebu, in de regio van de Centrale Visayas, tussen Negros en Leyte.

“Onze teams kunnen de omvang van de noden ter plaatse nog niet volledig inschatten, omdat de toegang tot de getroffen zone uitermate moeilijk is”

, meldt Artsen Zonder Grenzen deze middag in een persbericht.

“De luchthaven van Tacloban is verwoest en vele toegangswegen zijn afgesloten of vernietigd. Telefonische communicatie verloopt heel moeizaam. Daardoor zal het evalueren van de noden en de ontplooiing van de humanitaire hulp vertraging oplopen”

, vervolgt het persbericht van AZG.

Artsen Zonder Grenzen zal haar teams in de komende uren en dagen versterken, met in de eerste plaats een team van dertig man met onder meer medisch personeel, logistieke medewerkers en psychologen.

Een eerste vrachtvliegtuig zal morgen naar de getroffen gebieden vertrekken vanuit Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten en een tweede zal dinsdag vanuit Oostende vertrekken.
De vliegtuigen zullen medisch en logistiek materiaal bijhebben, zoals tenten, hygiënekits, en materiaal dat nodig is om gewonden te verzorgen, mobiele hulpposten op te zetten, en om te vaccineren tegen tetanus.

“Dat is primordiaal in dergelijke noodsituaties. In totaal zal 200 ton materiaal aankomen in Cebu in minder dan drie dagen tijd”, besluit AZG.

To Top

Gearchiveerd als

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties