4 Statenleden worden extra beveiligd

navarro-09092013WILLEMSTAD — Op dit moment krijgen vier Statenleden extra beveiliging en heeft één Statenlid een wapenvergunning aangevraagd. Dit zei minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) gisteren op vragen van onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang, parlementariërs Alex Rosaria (Pais) en Amerigo Thodé (MFK) tijdens de Centrale Commissie-vergadering over de begroting.

Advertentie

Na de moord op politicus en PS-leider Helmin Wiels is besloten om extra beveiliging te regelen voor Statenleden en ministers.
De kosten in verband met de beveiliging zijn echter heel hoog.
Dit was reden te over om de beveiliging van enkele parlementariërs en ministers die geen risico’s lopen, te verminderen of zelfs af te schaffen.
Er wordt hiervoor eerst een risico-analyse gedaan en aan de hand van die resultaten, wordt de beveiliging van een Statenlid aangescherpt of afgeschaft.

De risico-analyse wordt wekelijks gedaan en uit recente resultaten hiervan die naar het ministerie van Justitie worden gestuurd, blijkt dat vier parlementariërs groot risico lopen, waardoor zij extra beveiliging nodig hebben.
Dat hebben ze ook gekregen, aldus Navarro.
Hij wilde verder niet in details treden over wie deze parlementariërs zijn.

Verder blijkt uit diezelfde analyse dat de andere parlementariërs helemaal geen risico lopen.
Zij krijgen dus geen beveiliging.
Maar dit betekent niet dat zij ‘vogelvrij’ zijn verklaard, zei de minister op vragen van Thodé.

De situatie wordt hoe dan ook wekelijks in de gaten gehouden”, benadrukt Navarro.

De hoogte van de beveiligingskosten zijn volgens de minister nog onbekend, aangezien er geen specifiek bedrag is begroot.
De kosten hiervoor zijn verwerkt in de begroting die is opgesteld voor zowel de Landelijke Beveiligingsdienst die later versterkt werd door de agenten van de Sèrvisio di Kòntròl i Seguridat (SKS), als het Korps Politie Curaçao.

Verder heeft Navarro bekendgemaakt dat één parlementariër een aanvraag heeft ingediend voor een wapenvergunning.
Ook de naam van dit Statenlid wordt niet genoemd.
Volgens de minister mogen alle parlementariërs een verzoek indienen om wapen te kunnen dragen. Ze moeten wel voldoen aan de eisen conform de wapenverordening.

Navarro legde verder desgevraagd uit dat parlementariërs niet in de wapenverordening worden genoemd, waardoor zij bij hun aftreden het wapen in moeten leveren.
Anderen, zoals bijvoorbeeld agenten en beveiligers, mogen hun vuurwapen na beëindiging van hun dienstverband nog vier jaar lang dragen.

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *