5 Miljoen euro voor onderzoeken op Antillen

12,5 Miljoen voor onderzoek Caribische eilanden

12,5 Miljoen voor onderzoek Caribische eilanden Foto | Antilliaans Dagblad

CURAÇAO – Onderzoeksorganisatie NWO trekt 5 miljoen euro uit voor onderzoek op de voormalige Nederlandse Antillen.

Er worden negen nieuwe onderzoeksprojecten opgestart. NWO heeft het programma opgezet in samenwerking met het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

De onderzoeken gaan onder meer over invasieve soorten, koraal, schildpadden en de eilandidentiteit. Het NWO is met een budget van 625 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. Drie van de negen onderzoeken hebben een historisch of maatschappijgericht karakter.

Thema’s
Het biodiversiteitsonderzoek gaat onder meer over de bedreiging van koraal, het effect van zeespiegelstijging op het ecosysteem van baaien en lagunes, de verspreidingssnelheid van woekerende exoten, bedreigingen van zeeschildpadden en de voor- en nadelen van niet-inheemse plantensoorten. Het geologische onderzoek brengt de ontstaansgeschiedenis van de Cariben in kaart en kijkt naar plaatbewegingen. Het maatschappijgericht onderzoek gaat over de samenhang tussen eilandidentiteit en bestuur, het thuisgevoel versus gemeenschappelijkheid in het basisonderwijs en een onderzoek naar gemeenschappelijke factoren in de achtergrond van criminele Antilliaanse vrouwen.

Financiën
Na 10-10-’10 heeft het ministerie van OCW geld vrijgemaakt voor onderzoek in de Cariben. In totaal gaat het om 12,5 miljoen euro. Vijf miljoen daarvan is nu besteed. In 2015 en 2016 vindt er een soortgelijk proces plaats. Verder heeft OCW via NWO aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) 2,5 miljoen beschikbaar gesteld voor het opzetten van een kenniscentrum op Sint Eustatius. Vorige maand is dit Caribisch Nederlands Wetenschapsinstituut (CNSI) op St. Eustatius geopend.

 

Bron: Versgeperst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *