26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

70 procent financiering gratis onderwijs binnen

HomeMedia70 procent financiering gratis onderwijs binnen

WILLEMSTAD — De schoolbesturen op Curaçao hebben vanochtend een cheque gekregen voor de financiering van gratis onderwijs. Dat bevestigt Lisette van Lamoen-Garmers, directeur van het Rooms-Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS). De regering heeft er echter voor gekozen om niet het volledige bedrag van 17,2 miljoen gulden over te maken. De schoolbesturen hebben eerst 70 procent van de beloofde middelen gekregen.

Van Lamoen-Garmers kreeg vanochtend een cheque van ruim 7 miljoen gulden in haar handen gedrukt. Het RKCS heeft recht op 10 miljoen gulden.
Met dit bedrag worden de schoolboeken en het schoolgeld gefinancierd.
De overheid vergoedt echter tot een maximumbedrag aan boeken en schoolgeld. Als de kosten van de schoolboeken hoger uitvallen dan het bedrag dat de overheid dekt, betalen de ouders het verschil, legt de RKCS-directeur uit.
Ouders met kinderen op het RKCS en de protestante VPCO hebben voor het nieuwe schooljaar zoals daarvoor gebruikelijk was moeten betalen.
De schoolbesturen moeten nu het geld gaan terugstorten op de rekening van de ouders. Dat brengt een grote administratieve rompslomp met zich mee.

Het is niet zo gemakkelijk”, zegt Van Lamoen-Garmers. “Ouders die 2000 gulden hebben betaald krijgen slechts 1500 gulden terug.”
De RKCS-directeur beklaagt zich over de onduidelijkheid die er nog bestaat over gratis onderwijs. Zo heeft waarnemend minister van Onderwijs Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS) gezegd dat de overheid 80 procent van de schoolboeken financiert.
Het overige deel komt op de schouders van de ouders.
Maar van wie worden de boeken?”, vraagt Van Lamoen-Garmers zich af. “Van de overheid of van de leerlingen?”

Deze vragen zouden voordat het gratis onderwijs zou worden ingevoerd, beantwoord worden. Tijdens de laatste vergadering met het ministerie van Onderwijs maandag werd deze vraag niet beantwoord. Van Lamoen-Garmers is er dan ook voorstander van dat alle schoolbesturen de koppen bij elkaar steken en uniforme afspraken gaan maken over onder andere de restitutie van het boekengeld.
Met name voor minder draagkrachtige ouders moet het schoolbestuur snel naar een oplossing zoeken. Ouders die voorheen een tegemoetkoming van SSC kregen, hadden moeite om de volledige boekenkosten te betalen.
Op het Maria Immaculata Lyceum (MIL) zouden 240 ouders die rondkomen van een

Bezorgde vader Sylfried Pieters bindt zich maandag aan de poort van het RKCS als kinderen van onderstandtrekkers de boeken uiterlijk vrijdag niet meekrijgen.

onderstandsuitkering met lege handen zijn achtergebleven.
Sylfried Pieters, een vader met twee kinderen op het MIL, dreigde gisteren zich na het weekeinde aan de poort van het schoolbestuur vast te binden met een ijzeren ketting en de sleutel van het slot in te slikken.
Hij geeft het schoolbestuur tot vrijdag de tijd om de ‘gratis’ schoolboeken aan de leerlingen die afhankelijk zijn van overheidssteun te overhandigen.

 

Refineria di Kòrsou
De overheid betaalt de financiering van gratis onderwijs met de winstuitkering van Refineria di Kòrsou (RdK). De Raad van Commissarissen (RvC) heeft een brief van de regering gekregen met het verzoek voor een voorschot van toekomstige dividenden om zo gratis onderwijs op korte termijn te kunnen dekken.
Dat zegt president-commissaris Oswald van der Dijs.

Het ministerie van Onderwijs heeft binnen zijn begroting ruimte gecreëerd om gratis onderwijs te kunnen betalen, maar op korte termijn kon de overheid het geld niet naar de schoolbesturen overmaken. Daarom schiet de RdK het voor. Dit bedrag wordt later verrekend bij de dividenduitkering”, vertelt Van der Dijs.
In totaal heeft de RdK 17,2 miljoen gulden overgemaakt. De overboeking is volgens de president-commissaris niet in strijd met de statuten van de overheids-nv.
De winst van RdK staat de algemene vergadering van aandeelhouders (AvA) ter vrije beschikking.

Cft Het College financieel toezicht (Cft) heeft de regering begin deze week om een toelichting gevraagd. “We zijn in afwachting”, zegt secretaris Kees van Nieuwamerongen.
De Curaçaose regering heeft onlangs een aanwijzing van de Rijksministerraad gekregen om verschillende maatregelen te nemen met het doel de begroting dit jaar nog sluitend te maken en de overheids- nv’s weer financieel stabiel te maken.
Voorlopig heeft het Cft geen zicht op hoe gratis onderwijs zich verhoudt tot de aanwijzing. Het overheidsvoornemen voor gratis onderwijs wordt niet expliciet in de aanwijzing van de Rijksministerraad genoemd.
De PS lanceerde gratis onderwijs met als doel onderwijs voor iedereen toegankelijk te maken.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties