26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Beerput van VDC geopend

HomeMediaAD | Beerput van VDC geopend

Sms-verkeer tussen oud-minister Jamaloodin en
VDC-functionaris over screening

Gerrit Schotte-Elmer Wilsoe -shutdown VDC 20120505-2
In zijn toespraak op 4 mei 2012 in de Staten – dat live werd uitgezonden – gaf Schotte een relaas over de gebeurtenissen rond de VDC, sinds de befaamde ‘screening’ van zijn ministerploeg (en waarbij hij en enkele MFK-ministers niet goed uitkwamen).

Willemstad – Slechts enkele weken nadat oud-hoofd van de VDC, Edsel Gumbs, zijn gelijk heeft gehaald bij de rechter dat zijn ontslag onterecht is geweest, wordt een heuse beerput van de Curaçaose Veiligheidsdienst geopend en komen geheimen die lang verstopt zijn geweest naar boven.

Uit documentatie van de VDC waar deze krant over beschikt blijkt dat oud-minister van Financiën George Jamaloodin en oud-premier Gerrit Schotte (beiden MFK) een nauwe band hadden met VDC-functionaris Lawrence Pietersz, die belast was met de leiding van de afdeling externe en interne beveiliging. Zo heeft Pietersz – zoals nu blijkt – Jamaloodin onder andere van informatie verschaft over de screening.

Pietersz werd eerder door toenmalige minister van Justitie, Magali Jacoba (PAR), op non-actief gesteld omdat hij tijdens de Sint Maartense verkiezingen van 2010 in gezelschap van oud-premier Gerrit Schotte (MFK), Jamaloodin en Theo Heyliger (United People’s Party) op Sint Maarten werd gesignaleerd.

In een brief gedateerd 20 september 2010 laat Jacoba weten dat Pietersz door zijn optreden de regels heeft overtreden en de onafhankelijkheid van de VDC in het geding heeft gebracht.

De functionaris werd de toegang tot alle dienstlokalen en dienstgebouwen van de VDC ontzegd en er werd een intern onderzoek naar zijn handelingen opgezet. Een deel van dit onderzoek was gericht op de diensttelefoon die voor de disciplinaire maatregel in bruikleen bij Pietersz was.

In verband met dit onderzoek heeft de toenmalige adjunct-directeur van de VDC, Rudy St. Jago, op 3 januari 2011, UTS verzocht om een uitdraai van alle printgegevens van in- en uitgaande gesprekken, inclusief sms-berichten van de diensttelefoon van Pietersz over de periode van januari 2010 tot en met 3 januari 2011.

Hieruit bleek dat Pietersz regelmatig contacten onderhield met Jamaloodin, waarbij gevoelige berichten werden verzonden en uitgewisseld. De sms-berichten hadden onder andere te maken met sponsoring van een carnavalsgroep; het natrekken van screeningsresultaten en het verrichten van screenings zonder medeweten van het hoofd van de VDC; verlengingen van de huur van een dienstlokaliteit (Safety Zone) toebehorend aan Jamaloodin en informatie verstrekking omtrent aangehouden personen.

,,Deze berichten druisen met klem in tegen het goed en integer functioneren zoals het een goede ambtenaar beaamt”,

zo schrijft adjunct-directeur St. Jago, die na de bevindingen van het onderzoek aangifte heeft gedaan bij het Openbaar Ministerie tegen Pietersz van één of meerdere strafbare feiten.

St. Jago heeft in zijn aangifte een selectie gemaakt van de meest relevante sms-berichten die tussen Jamaloodin en Pietersz zijn verzonden.

Op 18 januari 2010 stuurt Pietersz naar Jamaloodin: Screening Y. Weeks 14 april 1987 en J. Coffiey 8 augustus 1989 is klaar. Voor zover kan worden nagegaan hebben betrokkenen GEEN negatieve antecedenten. Uit dit bericht blijkt duidelijk dat Pietersz misbruik van zijn functie had gemaakt door informatie, anders dan op de gebruikelijke manier aan derden, in dit geval aan Jamaloodin te verschaffen.

,,Voor zover kan worden nagegaan, is dit verzoek niet officieel via een schriftelijk verzoek binnengekomen”, zo schrijft St. Jago. ,,Doordat Pietersz niet gerechtigd was om onderzoek te doen naar bedoelde subjecten heeft hij een grove inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van eerder genoemde subjecten. Tevens heeft hij inbreuk gedaan op de bevoegdheden die hij binnen de dienst en in het kader van zijn dienstuitvoeren en/of taken heeft.”

In een ander sms-bericht van dezelfde dag vraagt Pietersz aan Jamaloodin om hem een groot geldbedrag te lenen om een schuld te betalen.

‘Vriend, mi ta stroba bo un ratu. Mi ke bo yuda’- mi ku un kos ora bo bin bek. FIAMI 15.000 (of loke bo por) pa mi paga Alvin. E kos ey tin mi kansa. Mi ta pagabo bek den maksimaal 1 aña. Mi ke paga paso mi no ke muchu hodementu.’

En drie kwartier later stuurt hij:

‘Of mi t adune un aanbetaling di 6.000. Bo por fiami esei? Anto tene e sen dia di paga Tune. Enkele minuten later antwoordt Jamaloodin: Brother mi ta fia bo loke bo ke. Esei no ta ningún problema. 30 mil mes ku bo ke.’

Uit bovenvermelde berichten blijkt dat Pietersz geld vraagt aan Jamaloodin om een schuld voor hem te betalen. Jamaloodin geeft aan bereid te zijn dit bedrag en zelfs een hoger bedrag te lenen.

,,Deze handeling druist direct in tegen zijn functie als een ambtenaar van de Veiligheidsdienst en maakt hem gevoelig om omgekocht te worden”,

zo schrijft St. Jago in zijn aangifte.

,,Dus dat hij een tegenprestatie moet leveren in ruil voor het bedrag dat aan hem wordt geleend.”

In andere sms-berichten vraagt Jamaloodin aan Pietersz uit te zoeken wie op Bonaire een security bedrijf opricht en zo dus een inbreuk te doen op de persoonlijke levenssfeer van derden en ook om uit te zoeken welke politieagent belast is met een zaak waarbij koffers zijn onderschept.

Op 26 april schrijft Jamaloodin: Nan a kwe e gai. Loke tin den e maletanan nos mester. Please check kwa polis tin e zaak.

,,Uit de sms blijkt duidelijk dat Pietersz uit hoofde van zijn functie ook contacten heeft bij de politie en douane waarvan hij gebruik kan maken om informatie boven water te halen”,

aldus de adjunct-directeur VDC die verder laat weten dat Pietersz in het verleden zowel bij de Douane Nederlandse Antillen als bij de politie werkzaam is geweest.

Zie ook vandaag:

Bron: Antilliaans Dagblad
Dossier: Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)

Kwestie VDC Veiligheidsdienst Curacao Lawrence Pietersz – George Jamaloodin by Nardy

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. In Nederland hang je, als bewuste ambtenaar, aan de hoogste boom.
    Op Curacao verhuist je, in stilte, van de Veiligheidsdienst naar de Douane.
    Welke hooggeplaatste ambtenaar is hier ook corrupt?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties