26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Hoe Wiels’ leven wegtikte

HomeMediaHoe Wiels' leven wegtikte
Wiels: onderwereld Curaçao vermengd met bovenwereld
Wiels: onderwereld Curaçao vermengd met bovenwereld

„Kom vroeg, want vol is vol”, had persrechter Mauritsz de Kort al gewaarschuwd. Het is vandaag dringen in de zwaarbeveiligde rechtbank van Willemstad. Slechts achtendertig stoelen zijn vanochtend beschikbaar voor tientallen journalisten, nabestaanden, familieleden en belangstellenden, die in de rechtszaal oog in oog komen te staan met vier mannen die volgens justitie Helmin Wiels hebben vermoord.


De populaire politicus werd in mei van dit jaar doodgeschoten op Curaçao, precies een dag voordat hij de wanpraktijken van een aantal corrupte politici en zakenlui zou onthullen. De kille afrekening schokte niet alleen Curaçao, maar ook de rest van Nederland. Was hier een ’man van het volk’ vermoord omdat hij veel te dicht bij het ontmaskeren van een aantal gewetenloze schurken kwam?

In Willemstad heerste afgelopen dagen een angstig zwijgen, vooral uit vrees voor de beerput die vandaag waarschijnlijk opengaat. Want, zo is de eensluidende opvatting in Caribisch Nederland, de uitvoerders van de moord mogen dan misschien zijn opgepakt, de opdrachtgevers bekleden nog altijd machtige posities op het tropische eiland.
Wie zijn mond opendoet, kan zomaar eens het volgende slachtoffer zijn, vrezen veel Curaçaoenaars.
De moord op Helmin Wiels heeft de onderwereld op het veelbesproken eiland met de bovenwereld vermengd.
Wie kan wie nog vertrouwen op Curaçao?

Er rust een zwaar embargo op deze zaak”, zegt een bron dicht bij het zogenoemde Magnus-onderzoek. Ieder woord te veel kan het moordonderzoek schade toebrengen of, erger, gevaar opleveren voor getuigen.

Veel leden van het rechercheteam zijn ook trots op hun deelname aan de zoektocht naar de moordenaars van Wiels. „Een interessant onderzoek”, zegt een van hen, met gevoel voor understatement. Want het politieteam van Antilliaanse en Nederlandse rechercheurs wist, zo zal vandaag in de rechtszaal blijken, een aantal schokkende feiten boven tafel te krijgen.

Gevolgd
Zo lijkt het er sterk op dat Helmin Wiels al vanaf september vorig jaar werd gevolgd door twee leden van een beruchte criminele organisatie uit Venezuela.
Het tweetal was, meent justitie, waarschijnlijk ingehuurd door een aantal politieke tegenstanders van Wiels, onder wie Gerrit Schotte.
Deze omstreden oudpremier van Curaçao – bij wie vorige week nog invallen werden gedaan vanwege witwasverdenkingen – was coalitiegenoot van de partij van Helmin Wiels, maar moest in september 2012 aftreden na politiek geruzie over onder andere de eilandbegroting.
De twee Venezolanen moesten precies in kaart brengen waar Wiels mee bezig was, hoe hij leefde, met wie hij contact had en hoe zijn dagpatroon eruit zag.

In dezelfde periode, zo reconstrueerde het rechercheteam, verslechterden de verhoudingen tussen Wiels en zijn politieke tegenstanders rap.
De situatie werd nog explosiever toen prominente leden van Wiels’ onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano (PS) zich stiekem van hun leider gingen afkeren.

Toen begon feitelijk het leven van Helmin Wiels weg te tikken”, reconstrueert een bron dicht bij het onderzoek.
In het najaar van 2012 en het voorjaar van 2013 trok Helmin Wiels, afkomstig uit een Curaçaose politiefamilie, steeds feller van leer tegen de corruptie op zijn geliefde eiland.
In kranten en in zijn eigen radioprogramma beloofde hij onthullingen over fraude met beltegoeden, waarbij ook het staatsbedrijf UTS was betrokken.
Het leidde tot ernstige bedreigingen aan het adres van Wiels, waarna justitie besloot persoonsbeveiliging voor hem te regelen.

Degenen die rechtstreeks hinder ondervonden van Wiels’ tirade over corruptie en zakkenvullen op Curaçao waren niet de minsten op het eiland.
Naast de al gememoreerde Gerrit Schotte, kregen ook oud-minister van Financiën Jamaloodin, politicus Carlos Monk en oud-minister van Justitie Wilsoe er ongenadig van langs.

Maar de man die misschien wel het meeste last had van Wiels tirades tegen belangenverstrengeling en machtsmisbruik was Robby dos Santos, een puissant rijke Curaçaoënaar, die miljoenen verdient met gokspelletjes en loterijen op het eiland.

Gokspel
Dos Santos stond eind vorig jaar al onder grote druk, omdat justitie in Miami een belangrijk deel van zijn vermogen had geconfisqueerd.
Een poging om dit miljoenenverlies door het introduceren van een nieuw gokspel op Curaçao te compenseren, werd in mei van dit jaar rigoureus door Wiels de kop ingedrukt.
De bedreigde politicus beloofde nieuwe onthullingen te doen, die het zorgvuldig opgebouwde kaartenhuis van Dos Santos en de prominente politici die door hem financieel werden ondersteund in één klap zouden wegvagen.

De paniek moet het weekeinde voorafgaand aan de door Wiels aangekondigde onthullingen zijn toegeslagen, meent het Magnus-team van de Curaçaose recherche. Niet de twee Venezolanen die Wiels al geruime tijd volgden, maar lokale criminelen werden ad hoc ingehuurd om de lastige corruptiebestrijder definitief het zwijgen op te leggen.

Een cruciale inschattingsfout, want wegens tijdgebrek stapelden de huurmoordenaars blunder op blunder.
Ene ’Nini’, die vandaag ook terechtstaat, werd aangesteld als ’regelneef’.
Via zijn connecties met de beruchte straatbende No Limited Soldiers regelde hij pijlsnel ’Monster’ en ’Pancheck’ als uitvoerders van de moord.
Een huurauto, die al door de daders was gebruikt bij andere misdrijven, diende als vluchtauto.
Dit vervoermiddel leidde de recherche uiteindelijk naar de verdachten.

Om aan een onvermijdelijke arrestatie te ontkomen, pleegden de moordenaars nog een wanhoopsdaad door de huurder van de auto, ’Bolle’, uit de weg te ruimen.
Degene die hem vermoordde, een beruchte jonge Antilliaanse crimineel´, ’Pretu’, pleegde na zijn arrestatie in zijn cel zelfmoord, door zich met behulp van een mouw van zijn trui op te hangen.

Had de crimineel wroeging, was hij desperaat of beroofde hij zich van het leven na druk van zijn opdrachtgevers?
Het is een vraag die vandaag mogelijk in de rechtszaal aan de orde komt.
Het openbaar ministerie heeft al laten blijken hoog in te zetten en zal forse straffen eisen.
Het politieteam hoopt – als de rechtbank aan het eind van het proces inderdaad lange gevangenisstraffen uitspreekt – op een neveneffect.
De tot op heden zwijgende huurmoordenaars kunnen dan wel eens in de verleiding komen alsnog hun opdrachtgevers te verlinken.
Pas als dat gebeurt, haalt Curaçao weer opgelucht adem.

 

Bron: Persbureau Curaçao

Door Telegraaf/John van de Heuvel

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties