27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Wernet zwaar onder vuur

HomeMediaWernet zwaar onder vuur

Commissie Pretu stuit op documenten over korpschef die ‘ernstig zijn’

wernetWillemstad – De commissie Pretu luidt in haar definitieve eindrapport de noodklok omtrent politiekorpschef Marlon Wernet, die sinds september op non-actief is gesteld. Uit documenten zouden ernstige bevindingen naar voren zijn gekomen.

Advertentie

Minister van Justitie Nelson Navarro wordt in het rapport geadviseerd onmiddellijk een commissie in te stellen om de betrouwbaarheid en de juistheid van de verklaringen van Wernet tegenover de commissie te onderzoeken en om de ontvangen documenten te onderzoeken.
Dit, in verband met de mogelijk uit deze documentatie voortvloeiende bevindingen die ‘ernstig zijn en aspecten betreffen die de integriteit van de opsporing kunnen raken’.
Wat er in die documenten staat heeft de commissie in een nevenrapport aan de minister gerapporteerd.
Dit rapport is vertrouwelijk.
Inmiddels is een nieuwe commissie opgesteld, zo bevestigt beleidsmedewerker van het ministerie en tevens woordvoerder van Navarro, Humphrey Josefa. Commissieleden zijn Suzy Camelia-Römer, Fred Wiel en Frenk Stiffer, die drie maanden de tijd krijgen om rapport uit te brengen.
De opdracht van de nieuwe commissie heeft drie sub-opdrachten.

  • De eerste luidt: het instellen van onafhankelijk onderzoek tot vaststelling van de juistheid en betrouwbaarheid van de verklaringen die de korpschef tegenover de commissie heeft afgelegd in verband met uit hoofde van zijn functie genomen beslissingen en maatregelen en toedracht tot die beslissingen en maatregelen.
  • De tweede opdracht is het instellen van onafhankelijk onderzoek naar de vraag of de korpschef zich zodanig van zijn verantwoordelijkheden als korpschef heeft gekweten, dat medewerkers, waarvan in redelijkheid kan worden getwijfeld aan hun integriteit dan wel risico vormen voor opsporingsonderzoeken, voorgedragen dan wel opgedragen worden om bij dienstonderdelen die zeer gevoelig zijn te werk te worden gesteld.
  • Tot slot wordt de commissie opgedragen te adviseren over de vraag of de korpschef naar aanleiding van de bevindingen van de onderzoeken zodanig in zijn functie gehandhaafd kan worden in het licht van zijn plichtsgetrouwheid, betrouwbaarheid en professionaliteit.

Het onderzoek is volgens de commissie Pretu nodig omdat dit onderzoek naar Wernet ‘veel verder strekt’ dat het onderzoeksgebied van de commissie Pretu.
Een toelichting hierop wordt niet gegeven.
De commissie heeft tijdens het onderzoek helderheid proberen te krijgen over de centralisering van de aansturing van de beveiligingsmedewerkers in het cellencomplex te Barber.
In dit complex wist verdachte Luigi Florentina, alias Pretu, zichzelf van het leven te beroven.
Pretu werd verdacht van betrokkenheid bij de moord op politicus Helmin Wiels.

,,De commissie heeft in dit verband onder meer met betrekking tot een aantal verklaringen van de korpschef, heer W., de hierop door haar gedane constateringen omtrent de mogelijke tegenstrijdigheden in deze verklaringen en met die van ander leidinggevenden ernstig opgevat”, stelt de commissie.

,,Mede ten einde de privacy van betrokkenen zo veel als mogelijk binnen de kleine Curaçaose gemeenschap tegen schending te behoeden, rapporteert de commissie uitsluitend in eerder genoemde nevenrapporten nader over haar bevindingen in bedoelde aangelegenheden.”

De commissie laat in het definitieve eindrapport verder nog weten dat de commissie tijdens het onderzoek gestuit is op een ‘geheel ander geval’ dat zich buiten het veld van het aan haar opgedragen onderzoek bevindt.
Ook hiervan is een tweede nevenrapport gemaakt en aan de minister aangeboden ‘met de aanbeveling nader onderzoek door de landsrecherche naar de mogelijke feiten te doen verrichten’.
Wernet heeft inmiddels een rechtszaak aangespannen tegen zijn schorsing, die in december definitief werd.
Donderdag zal de procedure verder gaan.
Door deze zaak hoopt de korpschef het schorsingsbesluit terug te draaien en weer aan het werk te kunnen.
In de tussentijd zwaait Rudsel Martina, het hoofd van het managementteam van politie, als interim-politiecommissaris, de scepter.
Wernet liet eerder tegenover deze krant weten dat hij en zijn familie veel leed ondervinden door de beslissing van de minister om hem op nonactief te stellen.

Zie ook: Commissie spreekt van wansituatie

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in
  1. Interessant is natuurlijk te weten of die vakantie van Wernet
    lang te voren was gepland/geboekt of dat hij van het ene op
    het andere moment,kort voor de Pretu-affaire, het
    eiland halsoverkop heeft verlaten…..

  2. Lol, Wernet was op vakantie tijdens het hele Pretu gebeuren en ‘takes the fall’, die eigenlijk de minister Justitie (verantwoordelijk voor zowel Politie als voor het hof, dat had gezorgd dat Pretu niet meer op de marinebasis vast zat) had moeten nemen.

    Maar daarbovenop neemt iemand nu voor hem waar, die betrokken is geweest bij twee grote schandalen.. weten jullie nog die gewiste 112 melding bij een echtelijke ruzie een paar jaar terug? (toen Wernet nog geen korpschef was by the way)

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties