28 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

Gevaar instorten Curacaohuis is een fabeltje

HomeMediaGevaar instorten Curacaohuis is een fabeltje
Gevaar van instorten Curaçaohuis is een fabeltje Experts: Wel achterstallig onderhoud, maar bouwkundige staat Curaçaohuis in orde
Gevaar van instorten Curaçaohuis is een fabeltje Experts: Wel achterstallig onderhoud, maar bouwkundige staat Curaçaohuis in orde. Foto Curaçaohuis 2014

Den Haag – Het alarmerende bericht van het Kabinet van Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (Pueblo Soberano) dat er ‘instortgevaar’ van het Curaçaohuis bestaat, is op niets gebaseerd.

Dat blijkt uit navraag door deze krant bij de directeur van het bouwbedrijf dat jarenlang het onderhoud van de drie monumentale kantoorvilla’s aan de Badhuisweg in Den Haag heeft verricht.

Hij weet precies hoe de staat van de panden zowel binnen als buiten is. Ook voormalig Gevolmachtigde minister Roy Pieters wijst de bewering van het Kabinet naar het rijk der fabelen.

 

,,Er is sprake van achterstallig onderhoud, maar er is absoluut geen sprake van instortingsgevaar. Als dat het geval zou zijn, begrijp ik niet dat je als werkgever je personeel aan dat gevaar bloot stelt. Dat is niet alleen onzorgvuldig, maar volgens mij ook nog strafbaar.”

In reactie op het bericht in het Antilliaans Dagblad van woensdag dat er plannen zijn voor een zeer ingrijpende renovatie meldde het Kabinet donderdag in een persbericht dat verbouwing noodzakelijk zou zijn omdat uit ‘architectonisch onderzoek gebleken is dat er instortgevaar bestaat’.

,,Onzin”, zegt Mark van Geffen van De Klussenier. ,,Ik heb vier jaar het onderhoud gedaan. Ik ken alle hoeken en gaten, dus ik weet waar ik het over heb. Er valt het nodige te repareren, zoals de dakbedekking en elektra, maar bouwkundig is er geen enkel risico. En zeg nou zelf: wie laat zijn personeel in een pand zitten dat kan instorten?”
Mark van Geffen van De Klussenier. ,,Ik heb vier jaar het onderhoud gedaan. Ik ken alle hoeken en gaten, dus ik weet waar ik het over heb. Er valt het nodige te repareren, zoals de dakbedekking en elektra, maar bouwkundig is er geen enkel risico. En zeg nou zelf: wie laat zijn personeel in een pand zitten dat kan instorten?”

,,Onzin”, zegt Mark van Geffen van De Klussenier. ,,Ik heb vier jaar het onderhoud gedaan. Ik ken alle hoeken en gaten, dus ik weet waar ik het over heb. Er valt het nodige te repareren, zoals de dakbedekking en elektra, maar bouwkundig is er geen enkel risico. En zeg nou zelf: wie laat zijn personeel in een pand zitten dat kan instorten?”

Na zijn aanstelling in februari 2013 als Gevolmachtigde minister heeft Pieters bouwkundig advies ingewonnen.

,,We hebben ik weet niet hoeveel experts over de vloer gehad. Geen van allen hebben geconstateerd dat er instortingsgevaar zou zijn. Zelf heb ik ook nog een blauwe maandag bouwkunde gedaan, dus dan had ik het ook moeten zien als er in bouwtechnische zin iets mis zou zijn.”

Roderick ‘Roy’ Pieters: ,,Als Gevolmachtigde minister ben je de Zonnekoning niet.”
Roderick ‘Roy’ Pieters: ,,Als Gevolmachtigde minister ben je de Zonnekoning niet.”

Op basis van het advies van de geraadpleegde deskundigen is door Pieters een plan opgesteld om in drie tot vijf jaar het achterstallig onderhoud weg te werken.

,,Het ging onder meer om het repareren van de dakbedekking, het schilderen van de buitenzijde en het vervangen van vloerbedekking. Dan zou het er weer jaren mee door kunnen.”

De kosten van die inhaalslag werden geraamd om 600.000 euro.

,,Wij hebben er voor gekozen om het werk gefaseerd uit te voeren. Er worden grote offers gevraagd van de Curaçaose samenleving, dan moet je als regering laten zien dat je verantwoord omgaat met belastinggeld.”

Om die reden heeft Pieters in de ambtswoning alleen het hoogst noodzakelijke oplapwerk laten verrichten.

,,Als Gevolmachtigde minister ben je de Zonnekoning niet.”

Daar dacht zijn opvolgster anders over, stelt aannemer Van Geffen.

,,Ik was bijna klaar in de ambtswoning met het repareren van plafonds, hier en daar wat stucwerk, schilderen en de vloerbedekking. Opeens stond mevrouw Wiels in de kamer en kon ik er mee ophouden. Al mijn werk, kosten 20.000 euro (50.000 gulden, red.), was voor niks geweest. Alles moest anders, de mooie parketvloeren eruit, de prachtige glazen deuren weg.”

Navraag bij zowel het ministerie van Algemene Zaken als bij het ministerie van Financiën in Willemstad leert dat alleen premier Ivar Asjes (PS), onder wiens politieke verantwoordelijk GevMin Marvelyne Wiels valt, iets kan zeggen.
Navraag bij zowel het ministerie van Algemene Zaken als bij het ministerie van Financiën in Willemstad leert dat alleen premier Ivar Asjes (PS), onder wiens politieke verantwoordelijk GevMin Marvelyne Wiels valt, iets kan zeggen.

Van Geffen heeft het zelf niet meer meegemaakt.

,,Ze liet een ander bedrijf voor 90.000 euro het werk doen. Waar dat geld vandaan is gekomen, is mij een raadsel. Ik moest zelfs voor de kleinste klus maanden wachten voordat uit Curaçao goedkeuring kwam, maar dit had mevrouw Wiels in een paar weken voor elkaar.

Terwijl het budget voor 2013 al volledig was besteed. Die 90.000 euro was overigens exclusief het buitenschilderwerk en de beveiliging die is aangebracht.”

Pieters en Van Geffen schrikken van het bedrag van 1,3 tot 1,5 miljoen euro dat naar verluidt gemoeid is met het nieuwe verbouwingsplan.

,,Ik vond die 6 ton voor vijf jaar al veel en daar zat niks overbodigs bij. Ik vind dat je het niet kunt maken om zo luxueus te doen. Van Helmin Wiels kan ik mij herinneren dat hij er voortdurend op hamerde dat de overheid zuinig moest omgaan met belastinggeld. Dus anderhalf miljoen uitgeven voor het verbouwen van het Curaçaohuis zou ronduit belachelijk zijn.”

In het donderdag verspreide persbericht doet het Kabinet voorkomen alsof er nog geen besluit is genomen:

,,Momenteel worden de verschillende alternatieven omtrent een mogelijke verkoop of verbouwing van twee kantoorpanden geëvalueerd.”

Het tijdelijke onderkomen van het Kabinet van Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels aan de Wagenaarweg. De huur bedraagt ruim 200.000 gulden per jaar maar daarvoor zit je dan ook op stand. FOTO FUNDA
Het tijdelijke onderkomen van het Kabinet van Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels aan de Wagenaarweg. De huur bedraagt ruim 200.000 gulden
per jaar maar daarvoor zit je dan ook op stand. FOTO FUNDA

De medewerkers van het Curaçaohuis hebben echter al te horen gekregen dat zij tijdens de circa negen maanden durende verbouwing in de nabijgelegen kantoorvilla Bon Air (huurkosten 210.000 gulden per jaar) aan de Wagenaarweg 13 worden gehuisvest.

Navraag bij zowel het ministerie van Algemene Zaken als bij het ministerie van Financiën in Willemstad leert dat alleen premier Ivar Asjes (PS), onder wiens politieke verantwoordelijk GevMin Marvelyne Wiels valt, iets kan zeggen.

Tegenover Radio Hoyer verklaarde Asjes dat vooralsnog onduidelijk is wat de verbouwing gaat kosten, al verwacht hij wel dat het om grote bedragen gaat omdat het een grondige renovatie betreft. Asjes verklaart dat tijdens de renovatie een nabijgelegen villa gehuurd gaat worden, zoals deze krant al eerder berichtte.

Hij bevestigt zelfs de datum die het AD noemde en verwacht dat per 1 mei de verhuizing kan gaan plaatsvinden en met het werk begonnen kan worden.

Zie ook: Klusjesman Curaçaohuis: ‘Alsof ik er helemaal bij hoorde’

Zie ook: Dossier: Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao

 

Bron: Antilliaans Dagblad

Door René Zwart

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties