30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

(Affaire-) Carlos Monk

HomeNieuws(Affaire-) Carlos Monk

Bron: Wikipedia : Politieke crisis in Curaçao

Carlos Monk, ex-minister van Onderwijs Foto |  © Dick Drayer
Carlos Monk, ex-minister van Onderwijs
Foto | © Dick Drayer

Onder leiding van de in Colombia geboren Carlos Monk is de NPA partij (Lista Niun Paso Atras ) op Curaçao mislukt. De NPA behaalde onder zijn leiderschap in de verkiezingen van 2010 maar 336 stemmen, waardoor de partij al haar zetels verloor. Hij stapte daarna over naar de PS.

Carlos Monk kwam regelmatig opvallend in het nieuws Onder meer door zijn voorstellen voor gratis onderwijs vanaf de crèche tot en met de universiteit en het verwijderen van de straatverlichting uit de rijke buurten om deze te plaatsen in minder bedeelde wijken.

In juni 2011 verving Monk de PS minister Lia Willems-Martina als minister van Bestuur en Planning en Dienstverlening. Monk werkte voordien als “implementatiemanager” bij hetzelfde ministerie.

Ook als minister bleef Monk regelmatig het nieuws halen. In de discussies in de Staten bleek hij niet op de hoogte met de relevante wetgeving en het onderdeel van zijn ministerie waar naar werd verwezen in het regeerprogramma van de coalitie. Ook zou hij –evenals meer ministers- schulden bij Nutsbedrijven hebben.

Verraders. Na het onderzoek van de commissie Rosenmöller gaf Monk af op iedereen die deze commissie had geïnformeerd. Hij wilde een wet die ‘verraders’ en de media moest vervolgen.

“Er zijn landen waar je de doodstraf krijgt als je zoiets doet. Niet dat wij de doodstraf willen introduceren, maar wij benadrukken dat dit een kwalijke zaak is”.

Hij noemde enkele [van de 40] verraders met naam, verscheurde demonstratief het rapport van de commissie Rosenmöller in de Staten en verweet Nederland dat het een staatsgreep voorbereidde. Er ontstond een actiegroep Kòrsou 40 die zich hiertegen teweer stelde, waarop Monk een rechtszaak aanspande tegen de oprichter van Kòrsou 40 omdat deze Amnesty International had geïnformeerd en een galg opstelde. Monk verloor [december 2011] deze rechtszaak.

Minister van Onderwijs Carlos Monk (PS) net na zij beeidiging
Minister van Onderwijs Carlos Monk (PS) net na zij beeidiging. Monk werd van het ministerie van Bestuur en Planning en Dienstverlening verwijderd en werd Minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport, nadat de PS minister Lionel Jansen, daar vertrok.

FARC. Tijdens een bijeenkomst van de PS zei hij

“Ik ben geboren in Colombia en als ik had gewoond in Colombia zou ik lid zijn geweest van de FARC”. “Nan a laga sa ku mi a nase na Colombia. Mi a nase na Colombia. Si mi ta kere, ku mi lo a keda, aworaki lo mi ta den FARC.”

Dit werd breed gezien als het steunen van een terroristische organisatie in een buurland door een minister. Dat leidde tot grote verontwaardiging op Curaçao. Er werd aangedrongen op excuses. Eerst verklaarde Monk nog dat hij geen excuses zou aanbieden, maar zijn uitspraken voortaan zou verduidelijken.

Uiteindelijk kwam Monk toch met een rectificatie :

“De woorden FARC hebben een verwarring gecreëerd over de betekenis, waarde en gewicht van de afkorting FARC in de context waarin ik mijn uitspraken heb gedaan. Ik geef toe dat ik niet voldoende zorgvuldig ben geweest in mijn formuleringen”,

zei de minister [december 2011] twee weken na zijn geruchtmakende uitspraak.

Harold Daal. Monk meldde in augustus 2011 mondeling aan het diensthoofd van de afdeling Publieke Zaken (Harold Daal) dat deze uit zijn functie was gezet en stelde hem zonder enig overleg – en tegen zijn zin – aan als programmamanager van het project Basisregistratie. Toen hij na protest toch aan het werk ging, werd het diensthoofd uit het pand verwijderd.

De rechter gaf het diensthoofd gelijk in zijn bezwaar [januari 2012]

“ (…) De manier waarop de minister met Daal in deze zaak is omgesprongen, is voor de rechter dan ook sterk diffamerend. Ook het besluit om hem de toegang tot het gebouw te ontzeggen en hem op te dragen om sleutel en pas in te leveren, draagt hieraan bij.” (Amigoe).

Benoeming. Monk werd van het ministerie van Bestuur en Planning en Dienstverlening verwijderd en werd Minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport, nadat de PS minister Lionel Jansen, daar vertrok. Net voor zijn vertrek had Monk echter Ardieth Martha-Merien benoemd tot Hoofd van Dienst van het Vergunningenloket (Bentana di Information). Die zou er met haar nieuwe functie zeven loonschalen op vooruit gaan:

“Dat betekent een loonsverhoging van 5000 gulden per maand. Ze zou met terugwerkende kracht per 10-10-10 krijgen uitgekeerd, wat een extraatje van 100.000 gulden inhoudt.” (Amigoe).

Scholen. Als minister van onderwijs bracht hij de confessionele scholen in problemen door eind april 2012 hun subsidies niet over te maken. De scholen moesten zich in bochten wringen en kosten maken om de salarissen uit te kunnen betalen. De scholen zouden hun jaarverslag te laat hebben ingediend. Dit bleek onjuist en later werd het geld alsnog overgemaakt,.

Bron: Wikipedia

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties