AAV blij met controle op illegale arbeid

WILLEMSTAD — Aannemersvereniging AAV is blij dat overheidsinstanties de controles op illegale arbeidskrachten weer hebben opgepakt.
Dat meldt AAV-directeur Mike Willem. Hij kaart dit regelmatig aan voor de bouwsector, omdat dit onder meer voor oneigenlijke concurrentie zorgt.

 

“Oneigenlijke concurrentie speelt de bouwsector al lange tijd parten. Dat de economische crisis de druk op de concurrentie verder opvoert, hoeft geen betoog. En ja, dat kan aanleiding geven tot meer concurrentievervalsing. Op prijs, maar ook op arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en veiligheid. Maar hoe zwaar de economische druk ook is, concurrentievervalsing valt niet te tolereren”

, aldus Willem.

“De regels voor het laten werken van vreemdelingen staan in de Landsverordening Arbeid door Vreemdelingen (LAV).
Deze landsverordening verbiedt werkgevers en particulieren om vreemdelingen, die geen vrije toegang hebben tot de Curaçaose arbeidsmarkt, zonder geldige tewerkstellingsvergunning voor zich te laten werken. Het inzetten van illegale arbeidskrachten gaat immers ten koste van legale arbeidskrachten, die daardoor moeilijker aan werk komen.
Bovendien worden illegale arbeidskrachten vaak onderbetaald en worden sociale premies en belasting ontdoken.
Een werkgever die een of meer vreemdelingen zonder vereiste tewerkstellingsvergunning voor zich laat werken, riskeert een forse boete van 100.000 gulden of drie maanden gevangenisstraf.”

Willem hoopt dat de controles nu regelmatig zullen worden uitgevoerd en dat de sancties die hij noemt daadwerkelijk worden opgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *