Column René Zwart | Abraham praat Pechtold bij

Column door René Zwart

Clark Abraham-Pechtold

Pechtold (D66): ,,Het was een heel prettig en positief gesprek. Abraham maakt deel uit van een generatie jonge bestuurders die echt een andere koers willen varen ten aanzien van de relatie met Nederland.” | Nico van der Ven

De Bonaireaanse gedeputeerde Clark Abraham heeft D66-leider Alexander Pechtold bijgepraat over de ontwikkelingen in Nederlands zonnigste gemeente waar – zoals bekend – het Rijk sinds 2010 goede dingen heeft gedaan (onderwijs, gezondheidszorg), maar helaas nog veel meer dingen niet goed heeft gedaan.

Politiek Den Haag staat richting het Caribisch deel van het Koninkrijk altijd klaar met het verwijt dat de eilanden zich niet aan de afspraken houden, maar als er na de toetreding van Bonaire, Sint Eustatius en Saba tot het Nederlandse staatsbestel één club is die zijn afspraken niet nakomt dan is het wel het kabinet Rutte.

Lees het voortreffellijke rapport van de Evalatiecommissie Spies er maar op na. Als Europese Nederlander stijgt het schaamrood je naar de kaken dat wij er als een van de rijkste landen in de wereld niet in slagen om het voorzieningenniveau voor de 25.000 inwoners van Caribisch Nederland op een beetje aanvaardbaar niveau te brengen.

Logisch dat de eilanden blij zijn dat Pechtold voor zijn fractie de portefeuille Koninkrijksrelaties op zich heeft genomen. Hij kent de eilanden niet alleen goed uit zijn tijd als minister van Koninkrijksrelaties, hij laat zich – in tegenstelling tot een aantal andere Kamerleden – niet leiden door vooroordelen die het in de doorsnee kroeg misschien goed doen, maar de stemming in het Koninkrijk bederven en al helemaal geen recht doen de werkelijkheid.

Na afloop van het gesprek met Abraham zei Pechtold: ,,Het was een heel prettig en positief gesprek. Abraham maakt deel uit van een generatie jonge bestuurders die echt een andere koers willen varen ten aanzien van de relatie met Nederland.”

René Zwart is parlementair correspondent in Den Haag voor het Antilliaans Dagblad. Deze columns betreffen op persoonlijke titel geschreven facebookposts die de KKC met zijn toestemming overneemt. Lees meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *