Abvo komt met lijst van knelpunten Douane

PolieWILLEMSTAD — Vakbond Abvo is met Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) overeengekomen dat zij een lijst met knelpunten betreffende de Douane aan de regering zal overhandigen. Deze knelpunten hebben betrekking op organisatorische aangelegenheden, maar volgens Abvo-voorzitter Wendy Calmes ook op zaken die tot meer inkomsten voor het land moeten leiden.

De Douane maakt zich op dit moment op om samen met de Stichting Belasting Accountantsbureau (SBAB), de Inspectie der Belastingen en de Ontvanger op te gaan in de Nieuwe Belastingdienst Curaçao (NBC).
Dit overkoepelend orgaan zal per 1 januari 2014 actief moeten worden.
Vooruitlopend op de oprichting van de NBC dienen er volgens Calmes nog tal van organisatorische knelpunten binnen de Douane te worden opgelost.
Dit alles met het doel om het apparaat beter en effectiever te laten functioneren, aldus de Abvo-voorzitter.

Maar naast een beter functionerende Douane denkt de Abvo ook aan maatregelen om meer inkomsten te genereren voor het land.

“Op dit moment gebeurt het te vaak dat de regering iets toestaat waardoor het land inkomsten misloopt.
Kijk maar naar de luchthaven.
Door gebrek aan personeel en uit angst om de mensen te lang te laten wachten gebeurt het te vaak dat reizigers gewoon worden doorgelaten zonder dat zij gecontroleerd worden.
Zij komen het land in zonder dat zij bij moeten betalen voor dingen die zij meebrengen en hierdoor loopt het land inkomsten mis.
Dit zijn allemaal dingen die wij kunnen voorkomen.”

Volgens de Abvo zal het overzicht van de knelpunten zo snel mogelijk aan de regering worden voorgelegd.
Volgens Calmes is het de bedoeling dat de Douane per 1 januari 2014 in de NBC opgaat, ook al zijn de voorbereidingen niet geheel afgerond.
Een en ander zal dan gaandeweg het proces worden rechtgezet, aldus de Abvo-voorzitter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *