Abvo naar OM wegens korten loon bij Kas di Kultura

WILLEMSTAD — Ambtenarenvakbond Abvo beschuldigt het bestuur van Kas di Kultura (KdK) van diefstal. Enkele werknemers zouden onterecht op hun loon zijn gekort. Dat zegt Abvo-bestuurslid Gregory Wilson. De vakbond stapt vandaag naar het Openbaar Ministerie (OM) met een aangifte van diefstal. Ongeveer de helft van de werknemers van KdK heeft vanochtend uit protest het werk neergelegd. Volgens Wilson worden de rechten van de werknemers met voeten getreden.

Op 12 juli voerden de arbeiders ook actie. Het personeel kwam die dag op de bres voor een collega die voor zeven dagen was geschorst. Deze actie heeft twee dagen geduurd. De actievoerders kregen volgens het principe ‘no work no pay’ over die twee dagen geen loon uitgekeerd. Ook werknemers die op die dag met vakantie waren, ziek thuis zaten of een vrije dag hadden werden slachtoffer van dat besluit. Ook zij zijn gekort op hun salaris. Dat is volgens Wilson onterecht. Sommige gedupeerden hadden zich die dag ook bij het Abvo-gebouw verzameld, omdat zij zich solidair hadden verklaard met hun collega. “Op hun vrije dag hebben ze hun medeleven getoond. Dat betekent niet dat KdK hen op hun salaris mag korten”, aldus Wilson.

Op 6 augustus heeft de vakbond een brief naar KdK verstuurd met het verzoek om de fout recht te trekken. De cultuurstichting kreeg tot 10 augustus de tijd om het ingehouden loon alsnog uit te keren.
We hebben tot op de dag van vandaag geen reactie ontvangen”, zegt Wilson.

Ook de vraag om met het bestuur van KdK om de tafel te zitten is niet gehonoreerd. Daarom stapt de Abvo vandaag naar het OM.
Het rommelt al maanden bij KdK.
Het personeel is ontevreden met de koers die door het huidige bestuur en directeur wordt uitgestippeld.
De regering wil de cultuurstichting opdoeken en een nieuwe organisatie oprichten die zich breder op cultuur gaat oriënteren.
Volgens het personeel wordt zo het werk van oprichter René Rosalia ongedaan gemaakt.
KdK is in 2002 opgericht.

Enkele wapenfeiten van KdK zijn
* de Siman di Kultura,
* Kulturismo en
* Museo Tula.

Het bestuur van KdK was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Ook interim- directeur Gibi Bacilio was onbereikbaar. Bacilio is met vakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *