Abvo te spreken over groots gebaar Van der Horst

Etienne van der HorstWILLEMSTAD — Een groots gebaar. In deze bewoordingen reageert Abvo-voorzitter Wendy Calmes op de verontschuldiging die minister Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening, Pais) heeft uitgesproken over de mislukte implementatie van het nieuwe overheidsapparaat van het land Curaçao per 10-10-‘10.
Calmes spreekt de hoop uit dat de overheid er nu wel in slaagt om de implementatie op een goede manier te laten verlopen.

Advertentie

Van der Horst kwam met zijn verontschuldigingen tijdens de Kumbre Sindikal, het topoverleg van overheidsvakbonden van afgelopen vrijdag.
De minister erkende dat de implementatie van het nieuwe bestuurlijke organisatie voor het land Curaçao niet goed was gegaan, bood zijn excuses aan en kondigde aan dat de implementatie nu opnieuw moet.
Maar deze keer zal volgens Van der Horst alles anders zijn.
Hij kondigde aan dat nu uit zal worden gegaan van documenten voor de inrichting van het apparaat die al op papier vastgesteld zijn en dat de regering het veranderingsproces beter zal begeleiden.
In een reactie stelt Calmes dat Van der Horst geen andere optie had dan zijn verontschuldigingen aan te bieden.

“De hele implementatie onder de vijf ministers van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) is niet goed gegaan.
Dit heeft een aantal oorzaken.
Zo zijn de pz-functionarissen van het land de Nederlandse Antillen te weinig betrokken bij het proces.
Ook is de plaatsing niet optimaal gegaan.
Mensen werden geplaatst aan de hand van hun inschaling en er werd te weinig gekeken naar hun kennis en ervaring.
Binnen het nieuwe ministerie van BPD was er ook sprake van een gebrek aan kennis en ervaring op het gebied van human resources.
Dat heeft zich in de praktijk gewraakt.”

Volgens de Abvo-voorzitter heeft de overheidsvakbond al verschillende keren aan de bel getrokken. Maar dit mocht in de loop der jaren niet baten.

“Je constateert dat iets niet loopt en je kaart het aan.
Maar het volgende jaar is het probleem nog niet opgelost en het jaar daarop ook niet.
We zijn blij dat de minister nu werk zal maken van de misstanden bij de implementatie.”

Een voorbeeld van de misstanden is volgens Calmes het feit dat ambtenaren soms jaren moeten wachten op behandeling van hun ‘stukken’.

“Nu moet iemand soms drie maanden tot een jaar wachten op een jubileumgratificatie voordat het geregeld is. Dit kan toch niet?
Dit moet toch begroot zijn?

Er moet toch ergens staan wie in het jaar bijvoorbeeld 30, 35 of 40 jaar in dienst is en hoeveel geld hiermee gemoeid zal zijn.”

Op 6 november zal de regering werk gaan maken om de achterstand bij achterstallige stukken weg te werken. Het gaat om Calmes om nog zo’n 500 stukken.

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *